31. 12. 2012

PF 2013

Všechno nejlepší do třináctého roku ve všem, co chystáte, vám přeje redakce Skvělé práce.

28. 12. 2012

Nepřehlédněte


Je spousta stránka, které vám radí nejrůznější vychytávky. Pokud chcete koncentrovanou nabídku, rozhodně nepřehlédněte seznam 40 stránek, na nichž se můžete naučit něco nového a užitečného. Jsou tam sice staří známí, jako například Lifehacker, ale určitě objevíte i nějaké novinky.

26. 12. 2012

Jak se také dá ušetřit za letenku


Dnes vám ukážu modelový příklad, jak ušetřit za letenku. Máte v plánu let ze Sydney do Los Angeles a chtěli byste se zastavit na Tahiti? Nabízí se vyhledat dvě jednosměrné letenky – celková cena je $1344 + $1558. Když si najdete vhodný program (například http://www.yapta.com/) a zadáte vyhledat multi-city letenku, tak skoro nevěříte svým očím – $1151. A ty ušetřené dva táci můžete pěkně roztočit.

24. 12. 2012

Vánoční produktivita

Nezapomeňte, že dnes je Štědrý den a hned následují svátky vánoční. V tomto krátkém příspěvku vám nabídneme jednu zásadní radu, jak zvýšit svoji produktivitu během těchto "neproduktivních" dní. Nejlepší bude, když se na všechno vyse... nebo alespoň vykašlete a užívejte si návštěvy, kapra, dárky, pohádky...

21. 12. 2012

Nepřehlédněte


V článku o knize Pracujte méně, udělejte více od Michaela Bungaye Steinera jsme vás varovali, že o této knize ještě uslyšíte. Dnes vás upozorníme na webovou stránku, která obsahuje materiály a pracovní listy k této publikaci. Proto rozhodně nepřehlédněte web box of crayons a sekci s mapami z výše uvedené knihy.

19. 12. 2012

Hledáte letenky za zajímavé ceny? (2)


Na webu jsme našli další návod, který vám pomůže najít poměrně levné letenky. Článek je sice orientován na americké cestovatele, ale pokud si odmyslíte vyloženě americké reálie (například některé specifické servery), tak postup je univerzální.
Co článek obsahuje? Šest základních tipů, které pomohou vaší peněžence.
  1. Kdy jsou lety nejlevnější – prostředek týdne, brzo ráno, pozdě večer, včas rezervované nebo z a na méně frekventovaná letiště.
  2. Srovnávejte více prodejců, nejlépe tzv. agregátorů – příklady jsou například v námi parafrázovaném článku nebo v našich předchozích příspěvcích.
  3. Podívejte se na slevy – tenhle bod je právě dost specifický pro USA, ale zkuste nabídku poskytovatelů prozkoumat.
  4. Nezapomeňte na nízkorozpočtové aerolinky – tady je nabídka v Evropě dost bohatá. Navíc většina standardních vyhledávačů letenek s low-cost společnostmi nespolupracuje (to platí i naopak).
  5. Round the World tickets – ideální nabídka pro dlouhé cesty, ale upřímně řečeno, mně se vyplatilo kupovat jednotlivé jednosměrné letenky u různých prodejců.
  6. Ostatní rady – létejte jako kurýři a podobně.

17. 12. 2012

Nepřehlédněte


Dnešní Nepřehlédněte je směřováno do oblasti volného času. Můj oblíbený server Lifehacker nabízí deset rad, jak si lépe užít poslech hudby. Mezi nápady najdete doporučení k výměně sluchátek, změnu bitrate kódování hudby, používání DAC adaptéru, ale také například jednoduché a prosté vyčištění adresáře s hudbou. Rozhodně nepřehlédněte a nepřeslechněte.

14. 12. 2012

Nepřehlédněte


Zajímavý článek Manage Your Money with Google Calendar ukazuje, jak je možné spravovat finance pomocí Google Kalendáře. Rozhodně nepřehlédněte.

12. 12. 2012

Nepřehlédněte


Hledáte informace pro vaši seminární, bakalářskou nebo diplomovou práci? Nebojte se, nenabízíme, že ji za vás za několik desítek tisíc napíšeme. Máme pro vás něco lepšího. Většina z nás umí hledat na Google nebo Seznamu, ale dá se tam najít skutečně všechno? Stránka 100 Time-Saving Search Engines for Serious Scholars ukazuje že existuje sto způsobů vyhledávání. Rozhodně ji nepřehlédněte.

10. 12. 2012

Nejlepší stránky o cestování (8) – Seat Guru


Buď poslední dobou vyrábí menší letadla nebo bude něco na údajích, které mi nabízí má osobní váha. Každopádně mě potěšila stránka Seat Guru. Tam najdete nejkomfortnější místa v letadle.
Čeká mě cesta do Hongkongu, tak by mě zajímalo, kam si mám v letadle sednout. Na business třídu nemám, tak si počkám, co mi poradí sedadlový guru. Nabízí rozměry sedaček, přítomnost televizních obrazovek nebo zásuvek. Podle vyhodnocení je nejlepší řada sedaček 26 (hned za businessem a u nouzového východu). Naopak úplně nejhorší je řada 40. Stejnou radu zřejmě dostanete u každého letadla Airbus A340-600 Vers. 1 (346).

7. 12. 2012

Nepřehlédněte


Nedávno jsme psali o několika aplikacích, která mohou sloužit jako webová úložiště. Dnes vás chceme upozornit na tematicky příbuzný článek Webová úložiště: vybíráme to pravé a především na diskuzi pod článkem. Rozhodně nepřehlédněte.

5. 12. 2012

Finance: Jak mě nejdřív naštvali a nakonec pomohli


Moje banka mi začala házet klacky pod nohy. Například, když jsem chtěl rušit jednu službu (samozřejmě placenou), najednou zrušili dvě (samozřejmě bezplatnou, kterou jsem prokazatelně používal). Tak jsem se rozhodl zažádat o kreditní kartu jinde. Proč bych měl platit za službu někde, kde mě spolehlivě naštvou při každé návštěvě?
Další banka byla na rozdíl od té první v pohodě. Komunikace zásadně přes internet. Navíc jsem se strefil do akční nabídky. Všechno šlo jako po drátkách – vyplnit formulář, odeslat a čekat. A jaký byl výsledek? Dopis ve znění typu „Vaší žádosti nebylo vyhověno a my nejsme povinní Vám říct proč...“ . Tahle arogantní argumentace mě rozpálila.
Takže následovala další analýza nabídek kreditních karet. A našel jsem kreditní kartu UniCredit Bank. Pro mě byla výhodná, pracovnice v bance ochotné, komunikace příjemná. A výsledek? Vaí žádosti nebylo vyhověno...
To samozřejmě není konec. Stačilo doplnit požadované údaje s pomocí internetu a pracovnice na lince, která mě zásobovala informacemi a různými variantami. Kartu mám doma a krásně funguje.
A na závěr dvě informace:
  1. Toto není PR článek ani reklama.
  2. Dvě banky, kde jsem nebyl úspěšný a především spokojený, byly Česká spořitelna a Citi (tam už jsem svoji stížnost tlumočil).

3. 12. 2012

Nejlepší stránky o cestování (7) – FlyerTalk


Dneska vám upozorníme na diskuzní fórum, které se týká letecké dopravy – FlyerTalk. Co na stránkách najdete? Více než 400 000 uživatelů, přes 18 000 000 příspěvků. Sekce týkající se kreditních karet, Frequent Flyer programů a další. Například poznámky k mému oblíbenému programu Miles & More mě nadchla – například seznam propagačních akcí, kde se dají získat míle navíc.

30. 11. 2012

Nepřehlédněte


Po delší době zařazujeme do rubriky Nepřehlédněte jeden český článek (sice není zcela původní a samozřejmě si můžete přečíst i originál – mimochodem odkaz na původní server je na iDnes.cz špatně). Přečíst si ho mohou zájemci o cestování i ekonomiku, a proto rozhodně zapadá do tématického záběru našeho blogu. Název článku již říká vše – Šest měst, která vám zaplatí, abyste se tam přestěhovali. Rozhodně nepřehlédněte.

28. 11. 2012

Nejlepší stránky o cestování (6) – HostelWorld


Existuje mnoho stránek, kde můžete najít levné ubytování v hostelu nebo B&B. Proč článek doporučuje právě HostelWorld? Může za to rozsáhlá databáze, pěkné vizuální prostředí a také fakt, že zajímavé a levné nabídky se vyskytují už na druhé nebo třetí stránce. Takže listujte, určitě se to vyplatí. Pokud budete chtít hledat jinde, doporučuji pro ubytování také skyscanner, i když si většina myslí, že tam najdou ubytování tak maximálně v letadle...

26. 11. 2012

Nepřehlédněte


Projekt Coursera (v některých článcích nazývaný Coursea) nabízí online kurzy, které jsou zdarma a umožňují získat certifikáty z prestižních amerických univerzit (Stanford University, Duke University, Penn State...). Další informace poskytnu někdy v březnu 2013, kdy dokončím (a doufám, že úspěšně) první kurz na Georgia Tech. Nepřehlédněte.

23. 11. 2012

Nepřehlédněte


Nepřehlédněte jeden starší článek o aplikacích zvyšujících produktivitu – Trojice time management aplikací: šetřete drahocenným časem. Vyzkoušejte programy Rescue Time, Chrometa a Personal Activity Monitor.

21. 11. 2012

Nepřehlédněte


Dnes doporučuji článek z blogu Mít vše hotovo, který se týká porad. Autor stručně a přehledně odpovídá na otázku Mohou být porady efektivní? Odpověď je samozřejmě kladná a navíc obsahuje v několika bodech základní rady týkající se přípravy nebo podpůrných materiálů.

19. 11. 2012

Třicet výzev pro třicet dní


Zní to sice jako Třicet případů majora Zemana, ale článek 30 Challenges for 30 Days obsahuje několik (přesně třicet) činností, které je vhodné si osvojit během následujících třiceti dnů. Úkoly jsou rozděleny podle obtížnosti. Mezi nejtěžší patří například Každodenní hovor s cizincem nebo Napsání románu o 50 000 slovech během třiceti dnů...

16. 11. 2012

Nepřehlédněte


Na našem blogu jsme už psali o minimalistických nástrojích. Proto dnes přidáváme odkaz na článek na serveru Root.cz, který pojednává především o minimalistických editorech textu. Nepřehlédněte Textové editory pro tvůrčí psaní. Ale pozor článek jde mnohem dál...

14. 11. 2012

Hledání na Google


Tenhle příspěvek si určitě zaslouží zařazení do mnoha rubrik. Ať už jde o Nepřehlédněte, Produktivitu, Finance nebo Cestování. Jedná se vlastně o odkaz na dva články (a já doufám, že by jich časem mohlo být víc) od Thorina Klosowskiho. Oba ukazují, jak hledat na Google. Možná si myslíte, že to umíte – nějakého to klíčové slovo dáte dohromady, možná dokonce přidáte logické spojky nebo uvozovky. Ale Thorin nám na jednoduchých příkladech ukazuje, že je možné se Google ptát na cestu (dotaz: from jedna adresa to druhá adresa), přepočítávat měny (dotaz: 1200 czk to usd) nebo překládat (dotaz: translate "skvělá práce" in english). A je toho mnohem víc. To zjistíte po přečtení článků 20 Google Search Shortcuts to Hone Your Google-Fu a 10 (More) Google Shortcuts to Hone Your Google-Fu.

12. 11. 2012

Pomodoro – širší kontext (5)


Technika Pomodoro není pouze o měření času a pravidelných přestávkách. Stejně jako v jiných podobných systémech je potřeba zařadit techniku do širšího plánovacího rámce. Dokument The Pomodoro Technique, který napsal Francesco Cirillo doporučuje následující fáze:
  1. Plánování (na počátku pracovního dne) – před tím než poprvé natáhnete „minutku“ je potřeba se rozhodnout kam a jak budete investovat svůj čas a úsilí. Pro tento krok použijte některý ze systémů osobního plánování nebo Pomodoro To Do Today Sheet .
  2. Sledování (tracking; v průběhu celého dne) – zaznamenávejte si všechny informace související s technikou Pomodoro. Například činnosti, které se vejdou do jednoho Pomodora, které jsou naopak časově nevyhovující a podobně.
  3. Zaznamenávání získaných poznatků (na konci dne) – tento a následující kroky slouží ke zlepšení vaší produktivity. Prozkoumejte váš den a snažte se najít možnosti pro zlepšení. K tomu můžete použít například Records Sheet .
  4. Zpracování získaných poznatků (na konci dne).
  5. Vizualizace získaných poznatků a informací (na konci dne).

9. 11. 2012

Nepřehlédněte


Neodolal jsem a poslat na Skvělou práci odkaz na článek Miliardář Buffett investuje chytře. Deset pravidel Věštce z Omahy ke zbohatnutí (http://byznys.ihned.cz/podnikani-a-dane/c1-57281880-miliardar-buffett-investuje-chytre-deset-pravidel-vestce-z-omahy-ke-zbohatnuti). Kam s ním? No zřejmě do rubriky Nepřehlédněte. Ale nezapomeňte, že pojednává o financích.

7. 11. 2012

Týdenní plánování (3)


Součástí týdenního plánování jsou i další techniky jako například Weekly MIT (nejdůležitější položky týdne). Jedná se o seznam, jehož položky následně rozdělujete do jednotlivých dnů.
Další možností je zařazení životních rolí (například manžel, otec, programátor...) a jeho propojení s úkoly tak, aby pro každou roli byl během týdne splněný jeden úkol s největším pozitivním přínosem.
Jinou technikou, kterou můžete zohlednit při týdenním plánování je Paretův princip (20:80). Mezi úkoly největší prioritou zařaďte ty s nejvyšším přínosem. Jinými slovy důležitých je pouze 20% vašeho plánu.
Součástí každého týdenního plánování by mělo být také hodnocení předchozího týdne. Co se povedlo, proč a jak to nejlépe zopakovat.
A nezapomeňte na vůli. Nikoli na vůli úkoly vykonat (ta je také důležitá), ale na vhodné časové mezery mezi úkoly (jinými slovy zahradu neposekáte v práci, musíte se tam nějak dostat a ještě si nechat prostor na zakoupení benzínu do sekačky).
Zjistíte, že týdenní plánování nevyužívá každou minutu vašeho dne. Vzápětí na to objevíte, že vám to vůbec nevadí. A to hned ze dvou důvodů – jednak to vůbec není nutné, a jednak se vyskytne mnoho neočekávaných záležitostí, které elegantně vklouznou do volných políček.

5. 11. 2012

Napište nám


Máte zájem publikovat na internetu a netroufáte si na samostatný blog nebo webovou stránku? Přidejte se k nám. Na stránkách Skvělá práce se určitě najde místo pro vaše příspěvky. Vidíte, že náš záběr široký, takže směle posílejte například tipy a triky na cesty, způsoby jak ušetřit peníze, čas nebo obojí, náměty na zajímavé knížky, weby nebo blogy, techniky, které používáte pro osobní plánování, vaše zkušenosti s podnikáním, s různými druhy technologických hraček nebo aplikacemi... Prostě je toho spousta. Pokud si nejste jisti, zda váš článek je vhodný pro náš web, neváhejte a pošlete ho (nebo jen námět). Někdo v redakci vám určitě poradí.
Piště také jakékoli dotazy, náměty, nápady, stížnosti, kritiky a podobně?
A kam to vlastně máte psát? Přece na adresu orthodrome@gmail.com.
Děkujeme.

2. 11. 2012

Nepřehlédněte


Asi bychom si měli zařídit rubriku Blbosti. Protože jinak nevím, kam by se dnešní Nepřehlédněte hodilo. Stránka na mě vypadla během lenivého brouzdání po internetu při čekání až kolega konečně půjde na oběd. Co vlastně stránka umí? Je to jednoduché. Umožňuje vám napsat email, jehož adresátem jste vy a který přijde v den, kdy si určíte. Musí to být docela zábava napsat dneska, jak strašně vás štve nejmenovaná kolegyně, a po třech letech, až email přijde, zjistíte, že už dva roky je to vaše manželka. Anebo obráceně... Každopádně nepřehlédněte tuto stránku, která ani nemá pořádný název.

31. 10. 2012

Týdenní plánování (2)


Co budete pro týdenní plánování potřebovat? Tady máte na výběr ze širokého spektra možností od čistého papíru, přes klasické kalendáře nebo diáře (nejlépe s týdenním pohledem), stolní velkoformátové kalendáře, plánovací tabule až po specializované plánovače typu FranklinCovey. Také můžete použít digitální aplikace jako jsou kalendáře (Outlook, Google apod.), tabulkové procesory (Excel, Google Documents, Libre Office Calc apod.), program na poznámky (Zim, Evernote), to-do aplikace nebo obyčejný textový editor. Já osobně používám Zim pro osobní potřebu a Google kalendář pro sdílení informací. Navíc datový soubor Zim mám uložený na Dropboxu, takže k němu mám přístup i ze smartphone.
Jak evidovat týdenní úkoly? I v tomto případě existuje mnoho možností. Následující seznam se týká především softwarových aplikací
  1. Barevné popisky, které mohou oddělovat typy úkolů nebo označují jeho splnění. Tady mám pocit, že příliš barevný kalendář je spíš ke škodě.
  2. Tagy (štítky) – pro mě představují jednodušší variantu barevných popisků. Nejsou sice tak elegantní, ale nemusím nikde dohledávat význam barvy nebo hledat novou barvu pro další kategorii. Bohužel stejně jako u barev se mě nedaří udržet konzistentní uzavřenou množinu štítků.
  3. Priority – já používám kombinaci jednoho až tří vykřičníků (nástroj Zim) a navíc si prvních pět aplikací očísluji podle pořadí, ve kterém je chci vykonat (to je ale záležitost denního plánování a pojídání žab /žáby vysvětlím v některém z dalších článků/).

29. 10. 2012

Skvělá práce na webu


V Čechách a na Slovensku je spousta blogů podobně zaměřených jako je Skvělá práce. Co ale najdeme, když zadáme tento termín do vyhledávačů? Máme tady několik nabídek na práci (samozřejmě skvělou), popisy skvělých pracovních činností (třeba řízení letového provozu nebo plastická chirurgie) a poděkování našim sportovcům. Seznam je na tom podobně jako Google, ale nabídek práce přibývá. Bing si pod pojmem skvělá práce představuje umění. Zajímavé je, že nikdo nezmiňuje naše politiky a novináře – protože právě sleduji zprávy, tak si říkám, že tohle je ta skvělá práce.
Ale co naše Skvělá práce? Stále jedeme ve stejných kolejích. Připravujeme články o osobním rozvoji, efektivitě práce, motivaci, plánování a time managementu. A samozřejmě nabízíme školení a kurzy, které vás naučí, jak to udělat, aby vaše práce (proces i výsledky) byla skvělá.

26. 10. 2012

Nepřehlédněte


Skončili jste školu a chcete si trochu zacestovat než zapustíte kořeny? Mrkněte se na článek So You’ve Graduated from College, Now What?. Najdete tam pár rad, které vám možná pomohou. Každopádně už o tom cestování začněte alespoň přemýšlet. Teď jsem zrovna mluvil s člověkem, který byl nadšený z cestování. Ale místo aby začal plánovat nějakou cestu, tak vymýšlel stovky výmluv, proč to nejde. A každou doprovodil povzdechem, jak by rád cestoval. A tím nemyslel cestu do Austrálie, ale třeba do Alp nebo k moři. Podle něj je nejtěžší sehnat prachy – jsem mu spočítal peníze utracené za cigára, DVD s cestopisnými pořady a další blbosti :-) Vida jak se dá spojit rubrika Nepřehlédněte s lacinou moralitou :-)

24. 10. 2012

Nevhodné návyky (dodatek)


Můžete porovnat náš krátký seriál s konkurencí. Na blogu Mít vše hotovo vyšel 13. září letošního roku zajímavý článek Martina Bortlíka o boji se zlozvyky. Pokud vám Skvělá práce se špatnými návyky nepomohla, zkuste postup publikovaný v příspěvku Jak na zlozvyky. A nezapomeňte na diskuzi pod textem.

22. 10. 2012

Mobilní aplikace pro zlepšení produktivity


V poslední době jsem zatoužil pozměnit softwarovou výbavu mého Androidího telefonu. A hledal jsem nějaké aplikace, které by mně pomohli zlepšit produktivitu mých běžných aktivit. Protože mobil mám na rozdíl od počítače pořád u sebe a zapnutý, tak se to přímo nabízí.
Udělal jsem si rychlý průzkum a našel doslova zajímavých prográmků:
  • Any.DO – jednoduchý a intuitivní To-Do list, který podporuje gesta. Má i další zajímavé funkce – například hlasové zadávání nebo mazání položek zatřesením telefonu. Jestli vám Any.DO nebude vyhovovat, zkuste například GTasks nebo Astrid Task/To Do List.
  • Zaarly vám pomůže při nákupech. Zadáte, co chcete a kolik jste ochotni za to dát, a pak už jen čekáte na nabídky. Upřímně řečeno, tahle aplikace mě hodně zaujala, takže se s ní ještě na našich stránkách setkáte.

Ale mé hledání ještě nekončí. Alespoň do té doby, dokud nepřejdu na jinou mobilní platformu.

19. 10. 2012

Nepřehlédněte


Zatracené životopisy! Kolikrát jste si v životě tuhle větu řekli. Já osobně mnohokrát. To máme jeden životopis do práce, jiný do projektu, tenhle v angličtině, jiný dvojjazyčný... Dnešní Nepřehlédněte za vás životopis nenapíše. Ale poradí vám stránku, která obsahuje pět nástrojů a právě ty mohou při souboji s životopisy představovat zajímavé zbraně...

17. 10. 2012

Nevhodné návyky (5)


A jsme na konci našeho krátkého seriálu. Zbývá poslední pravidlo – mějte plán. Teď víme jaké jsou naše nevhodné návyky a co je spouští. Takže je potřeba si udělat plán, jak budeme nežádoucím signálům předcházet. Například na oběd budu chodit už v půl dvanácté, protože cukrárnu otevírají až v jednu.
Samozřejmě úplně poslední krok je nejtěžší. Musíte si utvořit správný návyk, který bude nahrazovat ten starý nežádoucí. A tady vám žádné triky nepomohou. Tady pomůže jen pravidelné opakování. Jak dlouho? To záleží na vaší rezistenci vůči návykům. Někomu stačí 28 dní, někdo preferuje 40. Prostě do té doby, než začnete vaše předsevzetí plnit automaticky.

15. 10. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Nestíháte číst všechny dokumenty a další papíry, které se neustále objevují na vašem stole? Zkuste jiné prostředí, tzv. extreme reading, které se týkají dnešní Popelčiny odkazy.

A teď už můžete vyrazit číst cokoli do terénu.

12. 10. 2012

Nepřehlédněte


Co dnes nemáte přehlédnout? Rozsáhlý článek na téma Jak si založit pracovní stůl. Víc psát nebudu, jdu si uspořádat stůl... :-)

10. 10. 2012

Nevhodné návyky (4)


Další pravidlo zní: Izolujte signály (Google překladač navrhuje „Odpojte tágo“). Podle experimentů je možné všechny příčiny zařadit do pěti kategorií – místo, čas, emoční stav, vazba na ostatní lidi, jiná bezprostředně předcházející akce. Ale to všechno máme přece už napsáno v seznamu ze druhé kapitoly. Hurá! Takže zajdeme pro seznam, doplníme chybějící informace a začneme vesele narušovat naše prostředí, aby nedocházelo k nežádoucím signálům. Samozřejmě s mírou – kvůli tomu, že na dezert dostanu chuť, když se manželka vrátí z práce, se ještě nemusím rozvádět.

8. 10. 2012

Tři odkazy pro Popelku


V dnešních odkazech se po delší době podíváme na GTD aneb MVH (Mít vše hotovo). A to konkrétně na zdroje, ze kterých můžeme čerpat informace pro náš další rozvoj.

  • Massive GTD Resource List (http://zenhabits.net/massive-gtd-resource-list/) - sice trochu starší (2007), ale skutečně masivní - plný knih, stránek, blogů, diskuzních fór, aplikací...
  • Top 25 GTD blogs (http://www.invesp.com/blog-rank/GTD) - název stránky mluví za sebe...
  • Top Ten Personal Produktivity and GTD Web Sites (http://itmanagersinbox.com/1081/top-ten-personal-productivity-and-gtd-web-sites/) - sice pořád snižujeme počet zdrojů, ale zase narůstá aktuálnost

Seznamy sice obsahují i notoricky známé stránky, ale pevně věřím, že tam najdete i mnoho nových a užitečných informací.

26. 9. 2012

Nepřehlédněte


Dnešní Nepřehlédněte je tak trochu hardwarové. Máte domácí wi-fi síť a zdá se vám, že něběží právě tak rychle, jak vám provozovatel sliboval? Článek Top 10 Ways to Boost Your Home Wi-Fi ukazuje pár fíglů, které mohou být užitečné. Alespoň mně jako amatérovi to tak přijde. Proto doporučuji k nepřehlédnutí.

24. 9. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Určitě znáte deskové hry jako například Člověče nezlob se a podobně. A určitě vás napadlo, že hraním se můžete mnohé naučit. Třeba i to jak zacházet s penězi. Dnešní Popelka nabízí 3 hry, které by vám mohli být v tomto směru užitečné. Seznam rozhodně není kompletní, protože různé finanční instituce vydávají vlastní propagační hry s ekonomickými náměty.
  1. Začít musíme tradičními Monopoly a jejich variantami jako například Dostihy a sázky.
  2. Na druhém místě bych rád uvedl hru Roberta Kiyosakiho Cashflow 101 (odkaz na český článek o webové variantě hry).
  3. A dnes jsem na webu objevil hru Bohatí a chudí. Ještě ji nemám vyzkoušenou, ale třeba se v diskuzi objeví nějaký názor na tento produkt.
Znáte ještě nějaké další podobné hry. Podělte se s ostatními čtenáři a přidejte je do diskuze pod článek.

21. 9. 2012

Nepřehlédněte


Další Nepřehlédněte pochází z klávesnice a blogu známého zen-guru Lea Babauty. Zkuste se inspirovat 52 tipy pro štěstí a produktivitu (samozřejmě v angličtině).

19. 9. 2012

Týdenní plánování (1)


Konečně po dvou letech jsem si začal užívat týdenní plánování. Před tím jsem ho tak trochu flákal. Prostě důležité bylo plánování každodenní a týden jsem jen tak v neděli prolétl. Samozřejmě trochu lepší to bylo v dobách používání FC diáře, ale stále to žádná sláva nebyla. FC diář jsem po roce odhodil a musím říct, že se mému pracovnímu batohu pořádně ulehčilo, a s tím jsem tak trochu odhodil i týdenní plánování. Kdy jsem se k němu vrátil? V dobách dovolených, kdy jsem potřeboval vědět, co budu dělat, až se vrátím po týdnu z lyžování. A najednou se ukázalo, že týdenní plánování má jednu užitečnou funkci – už se mi nestává, že bych v jednom dni měl deset a víc úkolů s maximální prioritou.
Abych zase někde neudělal chybu, pokusil jsem se o stručnou rešerši, jak to dělají jiní a jaké jsou nejlepší postupy. A o výsledky se s vámi chci podělit v následujících řádcích.
Tak nejdříve si shrneme proč je dobré si koncem nebo začátkem týdne si sednout nebo lehnout a projít svůj program?

  • Plánování je obecně užitečné.
  • Budete mít jasný program, a tudíž se zbavíte nejistoty a strachu z ní.
  • Týden nezaplníte celý, a proto budete poměrně flexibilní díky možnosti operativního zaplňování volných míst nebo přesouvání aktivit.

A proč vlastně plánovat týden a ne jednotlivé dny? Abych řekl pravdu, nevím. Já osobně kombinuji denní a týdenní plánování. Na webu najdete však můžeme najít názory, že týden je tak akorát dlouhá časová jednotka, která je dostatečně velká, abyste mohli přesouvat úkoly a schůzky. A zároveň tak malá, že si snadno udržíte přehled. Na tom něco bude, protože ve svém Google kalendáři používám nejčastěji týdenní nebo dvoutýdenní pohled.

17. 9. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Další tři oříšky, vlastně odkazy, jsou zaměřeny zcela utilitaristicky. Z důvodu změny hardware jsem byl tak trochu donucený přejít na jiný software, co se týče poznámek a jejich synchronizace. Začal jsem pracovat s Evernote. Má své výhody a nevýhody (zvláště problematický mi připadá klient pro Linux), ke kterým se jistě vrátím v dalších článcích až načerpám více zkušeností. Dnes nabízím tři odkazy na weby, které se zabývají osobním plánováním ve spojitosti s Evernote,
  1. Zajímavý soubor odkazů na stránce Zomobo.
  2. Video tutoriály pro Evernote.
  3. A na závěr hezky česky o Evernote a GTD.

14. 9. 2012

Nepřehlédněte


Dnešní Nepřehlédněte je zaměřeno na uživatele čtečky Kindle. Už jste navštívili stránku Hundred Zeros? Jestli ne, tak vám uniklo spoustu knížek, které jsou zdarma k dispozici. Do mé čtečky jich právě několik směřuje...

10. 9. 2012

Formování návyků – mýty a pověsti


Také vás všechny odborné knihy poučovaly, že každý návyk je potřeba pěstovat 21 dní a pak půjde všechno téměř samo? Článek Busting the 21 days habit formation myth se to pokouší vyvrátit. Vybrali jsme z něj několik základních informací.
  1. Jednadvacítka se zřejmě poprvé objevila v plastické chirurgii, kdy bylo uváděno, že pacient si po 21 dnu zvykne na nový vzhled obličeje.
  2. Na základě experimentu bylo prokázáno, že nejvyšší míry automatizace určité činnosti (to znamená vytvoření návyku) bylo dosaženo po 66 dnech.
  3. V rámci experimentu byly však zjištěny rozdíly mezi jedinci. Někteří si vytvořili návyk už po 18 dnech, zatímco jiným se to nepodařilo po celou dobu sledování (84 dny).



Jinými slovy, pokud si na Nový rok dáte nějaké předsevzetí a 21. ledna se ještě budete trápit při jeho dodržování, nezoufejte. Počkejte minimálně do 6. nebo 7. března, pak to půjde samo ;-)

7. 9. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Z oříšku na mě vykoukl nový androidí tablet. Tak jsem poprosil Popelku o pár odkazů, kde bych mohl najít zajímavé aplikace. Myslím opravdu užitečné programy pro práci a nikoli hry a podobně. Tři nejlepší seznamy následují...

5. 9. 2012

Nepřehlédněte


V poslední době se roztrhl pytel s nejrůznějšími schématy velikosti plakátu, kterým se říká infografiky. V rubrice Nepřehlédněte dnes nabízíme vaší ctěné pozornosti inforgrafiku The scenic route to a longer life. Minimálně je hezky zpracovaná, ale také užitečná. Rozhodně nepřehlédněte.

3. 9. 2012

Finance: Inspirace


Možná následující řádky patří do rubriky Tři odkazy pro Popelku nebo do sekce nepřehlédněte, ale já si je sobecky umístím do finančních zpráv. Mnoho lidí se mě ptá, která média by měli sledovat, aby se alespoň trochu orientovali ve světe financí a ekonomiky. Já to dělám následovně:
  1. Používám víceméně výhradně české zdroje (snad kromě sledování stavu akcií na zahraničních burzách).
  2. V televizi sleduji hlavně ČT 24 a jejich ekonomické rubriky – ale rozhodně nejde o hlavní informační kanál.
  3. Na webu se snažím denně pročítat iHNED.cz, případně další zpravodajské servery. V novinových stáncích pak Hospodářské noviny, Ekonom nebo Euro.
  4. Posledním zdrojem jsou webové články, které si nechávám přeposílat do své čtečky – Finamag, Finance.cz a Penize.cz.



Samozřejmě nemám čas sledovat každý den všechno. Na druhou stranu se mnoho zpráv opakuje nebo mají trvalejší charakter.
A co vy? Máte nějaký zajímavý zdroj, který by měl člověk, který se chce trochu orientovat ve světe financí, sledovat?

31. 8. 2012

Denní plánování


Snažíte se večer nebo ráno pečlivě naplánovat další pracovní den? Pak pro vás máme několik rad (z článku Today’s Productivity Tip: Hit Restart), jak tento proces zefektivnit.
  1. Každý den věnujte 5 minut vytvoření nového to-do listu (seznamu úkolů).
  2. Nejdříve napište 3 až 5 položek s nejvyšší prioritou, které potřebujete dokončit.
  3. Rozlišujte úkoly, které musí být dokončeny a které chcete dokončit.
  4. Vytvořte si seznam úkolů, které chcete udělat. Položkami z tohoto seznamu doplňujte každodenní program.

29. 8. 2012

Lidé – největší nepřátelé produktivity


Dnešní článek je vlastně výzva. Ráno jsem dorazil do kanceláře s krásným plánem na dnešní den. Ten se začal během první hodiny vesele rozpadat. Minutka u šéfa se protáhla na 40 minut, protože mu ráno volal zákazník s urgentní objednávkou. Urgentní objednávka pohltila další dvě hodiny. Vlastně spíš víc, protože se překrývala s krátkou změnou kódu, kterou požadoval další zákazník okamžitě.
Jinými slovy mám pocit, že všechny systémy a techniky pro zvýšení produktivity fungují víceméně v laboratorních podmínkách – u jedinců, kteří přichází do kontaktu s dalšími pouze na základě plánovaných událostí. My ostatní (programátoři, učitelé, lékaři, manažéři provozu) máme smůlu.
A mě by zajímalo jak tuto smůlu řešíte. Já se snažím tento problém ošetřit pomocí preferencí. Slyšel jsem i o dalších možnostech – delegování, pokusy o izolaci (uzavírání inboxů, včetně dveří do kanceláře) apod. Pochlubte se, jak tento problém řešíte vy. Diskuze pod článkem je otevřená a pro nejlepší diskutující máme připravená „skvěloprácovská“ trička všech velikostí. Diskuzi zdar, zbytečnostem zmar!

27. 8. 2012

Nepřehlédněte


Patříte mezi fanoušky Twitteru, GTD a zlepšování produktivity? Pak rozhodně nepřehlédněte článek The best Productivity and GTD tweeters.

24. 8. 2012

Hrůza


Sice mě kolegové varovali, ale mně to nedá. Prostě si dnes budu stěžovat, i když článek nevyzní pozitivně a tak nebude sledovat zamýšlenou linii našeho blogu.
Už druhý den sedím na jednání komise, která zasedá třetím rokem každých půl roku (plus pravidelné telekonference každých 14 dní) a připravuje podklady pro evropskou legislativu. A čím dál víc ve narůstá potřeba praštit pěstí do stolu, rozšlapat počítač nebo začít mlátit hlavou o zeď. Co se včera schválilo dneska je zpochybněno. Co bylo před rokem správně, dneska je chybně. Neřeší se celý koncept, ale jednotlivosti. Prostě hrůza, jak je napsáno v titulku.
A proč to sem píšu? Kromě toho, abych si vylil srdíčko, tak bych chtěl zdůraznit i pár rad pro práci na projektech.
  1. Nevybírejte si vedoucího podle funkce, ale podle jeho schopností.
  2. Mezi schopnosti vedoucího patří tah na bránu a umění v pravou chvíli zastavit nekonečnou diskuzi.
  3. Nejdůležitější vlastností je rozhodování na základě podkladů – ve spoustě případů není možné čekat na konsensus.
  4. Na začátku je potřeba mít vizi a ostatní musí respektovat člena týmu s vizí.
  5. Je dobré mít v kolektivu někoho, komu říkám „věčný rejpal“. Na druhou stranu je nutné mít v týmu někoho, kdo ho zastaví – například ho vytáhne na skleničku (za předpokladu, že vydrží víc než „rejpal“).
  6. Nezapomeňte na rozdělení práce (zodpovědnosti) a kontrolu. Věty typu „do příště se připraví“ se překládají jako „příště nic nebude“.
  7. Když už někomu práci zadáte, určitě ji v termínu zkontrolujte (zvlášť, když víte, že ji udělal). Pokud tomu tak nebude hrozí syndrom popsaný v předchozím bodě – „příště nic nebude“.
  8. Ten, kdo se bude o přestávkách bavit o práci, během obědů a večeří řešit „drobné problémy“ a ještě zvát kolegy na hromadné procházky, aby si mohli nezávazně popovídat o řešených problémech, zaslouží veřejné pranýřování spojené s přednáškou o duševní hygieně.

22. 8. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Dnes se Popelka zajímá o cestování, konkrétně o nejlepší webové stránky pro cestovatele. Na webu můžete najít mnoho nejrůznějších žebříčku, my se dnes zaměříme především na ty aktuální z letošního roku a na velká média.

20. 8. 2012

Nepřehlédněte


Další cestovatelsko-internetový příspěvek do rubriky Nepřehlédněte. V časopise Computer (15-16/12) vyšel článek o síti Airbnb. Není sice zatím tak známá jako CouchSurfing, o kterém jsme psali nedávno. Ale zdá se být mnohem progresivnější, proto od nás očekávejte další informace. Zatím nepřehlédněte výše uvedený článek.

17. 8. 2012

Otixo


V článcích, které se věnujeme virtuálním diskům, nesmíme zapomenout na službu Otixo. Jedná se o agregátor cloudových úložišť. Uživatelům nabízí jednotné prostředí pro správu různých datových zdrojů umístěných na webu. Konkrétně propojuje Dropbox, Google Docs, Box, SkyDrive, Picasa, Amazon WebServices a další služby, včetně FTP a WebDav. Ukázka prostředí je na stránkách Otixo.
Účet je pro limit 250MB přenos měsíčně zdarma, což je dost málo. To spatřuji jako vlavní nevýhodu tohoto zajímavého produktu. Na druhou stranu neomezený přenos stojí $9,99, což zase není tak mnoho.
Ještě by to chtělo desktopového klienta :-)

15. 8. 2012

Nemám čas


Vy ho také nemáte? Potom se podívejte do článku Erase “I Don’t Have Time” from Your Vocabulary. Ten vám poradí, že tuto větu máte vymazat ze svého slovníku. Proč? Nejspíš proto, že jste nikdy žádný čas neměli. Nebyl ani v peněžence, ani v lednici, ani nikde jinde. Takže místo této fráze používejte – nemám motivaci, není to pro mě důležité, není to má priorita...

13. 8. 2012

Sbíráte míle?


Jestliže je vaše odpověď kladná, pak se podívejte na článek Value Airlines Offer Best Reward Seat Availability, British and United Improve Most Among Majors , který je na webu publikovaný jako PDF soubor. V něm najdete tabulky ukazující výhodnost některých mílových programů. Pokud se budeme pohybovat v Evropě, pak se celkově na prvním místě umístila společnost Air Berlin a její program Topbonus. Bohužel při pohledu do seznamu obsluhovaných letišť nenajdete žádné z České republiky. Ale pokud bydlíte u hranic s Německem a často létáte po Evropě, především po Německu, pak pro vás může být Topbonus dobrou volbou.
Na děleném prvním místě a na třetím místě jsou mimoevropské společnosti, takže se podíváme na místo čtvrté. Na něm se usadila Lufthansa, Swiss a Austrian a jejich mílový program Miles & More. Na rovinu musím přiznat, že to je můj favorit. Proč?
  1. Míle dostáváte i za další lety v alianci (Star Alliance).
  2. Lze žádat o míle i zpětně.
  3. Program spolupracuje s jednou tuzemských bank.
  4. Česká republika je lety společností Austrian a Lufthansa obsluhována poměrně dobře, navíc z Německa se pak dostanete do celého světa.
Z Evropy je v první desítce už pouze British Airways. To může být užitečné pokud létáte s alinací OneWorld.

10. 8. 2012

Efektivní mítinky (3)


Dnešní poslední seriálu o efektivních schůzích krátce zmiňuje postavu moderátora. Ten hraje důležitou roli, která ovšem nesmí být nejvýraznější (ve fotbale se používá termín „černá práce“. Moderátor musí ohlídat...
  1. ...sebe, aby z mítinku nebyla one-man show.
  2. ...veškeré vyzvané řečníky.
  3. ...všechny diskutující.
  4. ...téma.
  5. ...čas.
Z vlastní zkušenosti asi víte, že je to heroický úkol, zvláště v případě, že moderátor je v podřízené pozici vzhledem k účastníkům schůze. Pak jde o záležitost ryze psychologickou.
Jak jsme již předeslali, náš krátký třídílný seriál končí. To ovšem neznamená, že se tématu efektivity na jednáních a diskuzích nebudeme věnovat dále.
Pokud vás toto téma zaujalo, napište nám vaše zkušenosti do diskuze pod článek. To pro nás bude signálem, že máme pokračovat a hledat další informace.

8. 8. 2012

Nepřehlédněte


Tak nevím, jestli následující článek přehlédnout nebo nepřehlédnout. Trochu zavání šarlatánstvím, ale možná je to tím, že prostě nemám žádné zkušenosti s „rapid learningem“. Takže článek 9 Tactics for Rapid Learning (That Most People Have Never Heard Of) nepřehlédněte a zkuste napsat do diskuze pod článek vaše zkušenosti a zážitky s uvedeným tématem.

6. 8. 2012

Nejlepší stránky o cestování (6) – HostelWorld


Existuje mnoho stránek, kde můžete najít levné ubytování v hostelu nebo B&B. Proč článek doporučuje právě HostelWorld? Může za to rozsáhlá databáze, pěkné vizuální prostředí a také fakt, že zajímavé a levné nabídky se vyskytují už na druhé nebo třetí stránce. Takže listujte, určitě se to vyplatí. Pokud budete chtít hledat jinde, doporučuji pro ubytování také skyscanner, i když si většina myslí, že tam najdou ubytování tak maximálně v letadle...

3. 8. 2012

Efektivní mítinky (2) aneb jak jednat


Další pravidla se budou týkat přímo vlastního jednání. Takže si zapamatujte, že na každém mítinku...
  1. ...se musí projednávat pouze předem stanovené záležitosti. Každý, kdo přednese nové požadavky, je velice nepořádný a pracuje chaoticky nebo se pokouší o nějaké intriky (snaha překvapit a zaskočit kolegy).
  2. ...bývá zahájení, které stručně zopakuje cíle mítinku a přitom nesmí trvat déle než 3 minuty.
  3. …se nejdůležitější záležitosti (a často také nejméně příjemné) projednávají jako první. Přístup „to je přece jasné, tak to prodiskutujeme jako první“ nebývá nejefektivnější. Navíc se může stát, že na kontroverzní a problematické body zbude málo času a vedoucí schůze bude podezřívám (ať už právem, či neprávem), že je schválně upozadil, aby odvedl pozornost. Samozřejmě nezapomeňte uvést správné pořadí projednávaných bodů do programu schůze.
  4. ...se na začátku poznamená docházka. Nejlépe do předem připravených archů, aby to bylo rychlejší. Nejde o bezúčelnou buzeraci, ale o ten nejjednodušší kontrolní mechanismus, který pomáhá ověřovat plnění závěrů schůze.
  5. ...mají mluvčí omezený čas. Pokud uvádíte nějakou novou informaci nebo téma, máte na to 4 minuty. Každý další diskutující se musí vejít do dvou minut (proto Two Minnutes Meeting).
  6. ...musí být rozčleněn, tak aby diskutující dostali příležitost k jasným a cíleným otázkám. Nesmí dojít k tomu, aby se tázající nebo diskutující museli vyjadřovat ke dvěma nebo dokonce více předřečníkům najednou.

1. 8. 2012

Tři odkazy pro Pepelku


Další díl našeho pohádkového seriálu si klade za cíl seznámit čtenáře s problémem minimalismu v oblasti software. Podíváme se na tzv. zenware – definici můžete najít například na Techopedii. Google odkazuje na více 53 000 spojených se zenware, my jsme pro vás vybrali

30. 7. 2012

Pět nejlepších To-Do Manažerů


Hledáte nějakého správce úkolů neboli tzv. To-Do manažer? Pak se mrkněte do článku Five Best To-Do List Managers, který vyšel 8. července na serveru Lifehacker. Ten nabízí pět aplikací – Astrid, Remember The Milk, Any.Do, Toodledo a Wunderlist. Ve čtenářském hlasování vítězí Astrid před Wunderlistem. Já osobně jsem vyzkoušel právě Wunderlist a Remember The Milk, ale stejně jsem se vždy vrátil k mému oblíbenému Zimu a sdílení přes Dropbox. A jaké jsou vaše zkušenosti s elektronickými seznamy úkolů?

27. 7. 2012

Nejlepší stránky o cestování (5) – Escape the City


První, co mě zaujalo, byl design stránek, snad kromě fotky pláže a palem přesně odpovídá mému vkusu (vzkaz designérům našeho blogu – kluci, nechte se inspirovat). Stránka Escape the City však není určena ke kochání, ale k hledání práce. Prostě, když se v práci nudíte (čtete si například náš blog) a toužíte po změně, pak se mrkněte na „Útěk z města“ (a nevynechte také film Cesta z města). Článek The 20 Best Travel Websites on the Internet například zmiňuje zlatokopectví v Ekvádoru (až se vrátíte, můžete si koupit vašeho současného zaměstnavatele i se šéfem). Nebo mě systém nabídl vedení kurzů (ekonomie, média) na letní škole v Cambridge?
Svým způsobem je tento systém jedinečný (zatím jsem nenašel žádnou uspokojivou alternativu) a může vám nabídnout zajímavé prázdniny nebo rok volna, včetně přivýdělku.

25. 7. 2012

Wuala


Bílé W v červeném kruhu je symbolem dalšího virtuálního diskového prostoru. Wuala nabízí
  • Zdarma 2GB volného prostoru
  • Java klienty pro Windows, Mac i různé distribuce Linuxu
  • Webového klienta
  • Zálohování a synchronizaci
  • Sdílení dokumentů

Nabídka je dost podobná Dropboxu. V čem je Wuala lepší? Na prvním místě je potřeba uvést bezpečnost (data jsou šifrována) – to je poměrně častá výtka vůči Dropboxu. Další výhodou je již zmíněné zálohování a verzování.
Pokud vás Wuala zaujala (nebo zaujal?), pak si přečtěte článek Také se bojíte se soubory v DropBoxu? Zkuste Wuala s lepším zabezpečením.

23. 7. 2012

Finance: Osobní účet


Jak vybírat vhodný osobní účet? Zkuste následující postup.
  1. Sepište si všechny aktivity, které proběhly na vašem účtu v posledních třech nebo čtyřech měsících. Možná zjistíte, že máte úžasný paušál, za který máte neomezený výběr z bankomatu nebo platby v ČR. Ale ve skutečnosti vybíráte třikrát měsíčně, máte čtyři inkasa a tři trvalé příkazy. Ale určitě vás hřeje, že kdyby jste chtěli můžete mít klidně tři sta inkas nebo výběrů. Nebo vás to za peníze nehřeje.
  2. Udělejte si seznam vhodných bank. Třeba těch, co jsou ve vašem městě. Ale pokud jste celý den na internetu, tak na pobočku zajdete tak jednou ročně a možná ani to ne.
  3. Podle ceníku každé banky si spočítejte, na kolik by vás vyšly operace sepsané v bodu 1. To je ten nejzajímavější krok. Otevřete si Excel nebo něco podobného a zjistíte zajímavé věci. Mně třeba vyšlo, že místo 250 Kč, nemusím platit skoro ani korunu.
  4. Vyberte si účet a založte ho. Nemusíte nutně vybrat ten nejlevnější. Pro mě, jako pro častého cestovatele, byla nakonec nejdůležitější možnost vybírat z kteréhokoli bankomatu v ČR i ve světě za 9 Kč.
  5. Převeďte si vaše trvalé příkazy a inkasa. Banka (pokud bude slušná) vám to sice nabídne, ale když si uděláte seznam vašich plateb, určitě najdete místo, kde ušetřit. Prostě převádějte ručně.

20. 7. 2012

Nepřehlédněte


Při brouzdání na webu jsem narazil na zajímavý rozcestník. Zabývá se nejrůznějšími posilovacími techniky a cviky, ale nikoli pro vaši muskulaturu, ale pro vnitřek vaší hlavu neboli mozek. Ne webu Mentat Wiki najdete i různé techniky jako například i v Čechách populární kritické myšlení. Rozhodně nepřehlédněte.

18. 7. 2012

Efektivní mítinky (1)


Také máte po každé schůzi pocit, že jste nic neudělali a navíc ztratili spoustu času. Prostě vás štvou neorganizované a chaotické mítinky, které si kolegové pletou s Hyde Parkem a říkají, co mají na jazyku? Pokud máte alespoň trochu vliv na chod takových schůzí, pak jsme pro vás připravili několik rad. Při jejich tvorbě jsme se inspirovali vlastními zkušenostmi a také článkem, který publikovala Sarah Anderson pod názvem Two Minnutes Meeting Rules.
Několik obecných rad na začátek:
  1. Každý mítink musí začít včas.
  2. Každý mítink musí skončit včas, to znamená podle stanoveného harmonogramu. Jinými slovy do pozvánky na schůze pište nejen začátek mítinku, ale také jeho konec nebo dobu trvání. Ačkoli první dva požadavky vypadají samozřejmě, nevyplácí se je podceňovat. Jinak si vaši kolegové budou myslet, že celou schůzku a její výsledky nemyslíte vážně, když nejste schopni dodržet ty nejjednodušší principy.
  3. Na druhou stranu každý mítink musí skončit až tehdy, kdy jsou projednány všechny plánované body a rozděleny i odsouhlaseny veškeré úkoly.
  4. Jak vyplynulo z předchozích bodů, před každou schůzkou (minimálně 24 hodin) rozešlete všem účastníkům program, včetně časových údajů. Pokud se bude jednat o důležitou schůzi s dlouhým programem nebo rozsáhlými materiály, které je potřeba nastudovat předem, pak 24 hodin je málo a doporučují se 2-3 týdny. Proč? Protože pořádek dělá přátele. A také snadno všichni zkontrolují, zda se mítink zbytečně neprotahuje.
  5. Když už jsme u psaného textu, nezapomeňte po každé schůzi rozeslat všem účastníkům zápis z jednání a to co nejdříve. Co by měl obsahovat? Stručný popis celého mítinku, ale především stanového úkoly a zodpovědné osoby. V Česku se často vyskytují sáhodlouhé zápisy typu „ten řekl to a ten zas ono“, ale většinou chybí zásadní informace o tom, co je potřeba udělat do příště, kdo to udělá, kdy a kdy je vlastně příště.

16. 7. 2012

Nejlepší stránky o cestování (4) – Momondo


Letenky hledám většinou na webu SkyScanner. Musím se pochlubit, že mám většinou úspěch a většinou se kamarádi diví, jak jsem sehnal tak levné lety. Proto mě vyrazila dech informace, že stránky Momondo dokáží nalézt letenky mnohem levnější. Proč oba systémy neporovnat?
Poletíme například z Prahy do Londýna, z Mnichova do Sydney a z Vídně do New Yorku (všechno v červenci tam a v srpnu zase zpátky, přičemž jsme vybírali nejvhodnější data). Výsledky jsou následující:
  • SkyScanner – Praha-Londýn (2070 Kč), Mnichov-Sydney (35292 Kč), Vídeň-New York (17375 Kč).
  • Momondo – Praha-Londýn (3199 Kč), Mnichov-Sydney (34183 Kč), Vídeň-New York (19834 Kč).
Nemůžu si pomoct, ale možnost porovnávat ceny na SkyScanner je prostě skvělá. Nemusím zkoušet jednotlivá data a hledat nejvýhodnější kombinaci. Pokud nemáte fixní termín dovolené a víte, že poletíte o prázdninách do Afriky, je SkyScanner zatím nenahraditelný.
Takhle dopadnete, když se pořádně nedíváte a přehlédnete ten krásný modrý graf v Momondo. Takže všechno zpět, i Momondo nabízí vyhledávání v celém měsíci. Oba systémy jsou víceméně srovnatelné – kromě letenek nabízí hotely i půjčovny aut a komunikují česky. Od teď zkouším najít letenku na obou webech zároveň, je to rychlé, jednoduché a vidíte, že se dají ušetřit tisíce korun.
O vyhledávání letenek budeme ještě v budoucnosti určitě psát. Pošlete nám vaše zkušenosti, ať je můžeme porovnat.

13. 7. 2012

Nepřehlédněte


O prázdninách se začínají množit články týkající se cestování. Proto se vám, milí čtenáři, může zdát, že jsme rezignovali na psaní článků a zásobujeme vás pouze rubrikou Nepřehlédněte. Ale podle nás nemá smysl nabízet cestovatelské články v únoru nebo v říjnu. Proto rozhodně nepřehlédněte čtyřdílný miniseriál The Start to Finish Guide to a Perfect, Stress-Free Vacation.

11. 7. 2012

Nepřehlédněte


Dnes upozorňujeme na další ze článků publikovaných na serveru idnes.cz. V rubrice Technet vyšel 8. července příspěvek s názvem Užitečné weby vám pomohou naplánovat levnou a pohodlnou dovolenou. Určitě najdete spoustu známých informací, určitě vám budou nějaké weby chybět, ale určitě získáte i nové a užitečné informace. Proto rozhodně nepřehlédněte.

9. 7. 2012

Nejlepší stránky o cestování (3) – TravellersPoint


Portál TravellersPoint má v podtitulu všechno důležité – průvodce, mapy, ubytování, fóra a blogy. To všechno můžete na stránkách TravellersPoint najít. Podle článku The 20 Best Travel Websites on the Internet, je komunita tohoto portálu sice malá, ale zato disponuje neocenitelnými informacemi a zkušenostmi. Článek doporučuje před každou cestou „zkonzultovat“ itinerář s TravellersPoint.
Zkusil jsem do vyhledávacího pole portálu zadat výraz „czech“. A jaké byly výsledky? Mnoho fotografií, nabídka ubytování v Brně, Praze, Českém Krumlově a Karlových Varech (například v Krumlově se jednalo o 36 zařízení), 148 destinací (jako například Linz, Žilina... po chvíli jsem zjistil, že většina destinací se váže na klíčové slovo Czech Airlines :-), odkazy na blogy a seznam členů komunity.
Zkusil jsem i výraz „Czech Republic“ a výsledky mě příjemně překvapily. Na obrazovce mám základní informace o naší zemi, včetně zajímavých odkazů. Naprosto mě dostal seznam 77 památek a zajímavostí ve Znojmě.
Nebude to dlouho trvat a začnu plánovat svoji letní cestu, tak už se těším na informace z TravellersPoint.

6. 7. 2012

Nepřehlédněte


Chtěli byste zažít ten pocit, že stojíte na nějakém místě a víte, že dál prostě nic není? Jako když stálo poselstvo krále Jiřího z Poděbrad na mysu Finisterre? Tak se podívejte na adresu http://www.1112.net/lastpage.html. Jak se dozvíte jedná se o úplně poslední stránku internetu. Dál prostě nic není. Škoda, že tam není počítadlo, kolik z nás browserů-cestovatelů se dostalo až na úplný konec. Každopádně já se otáčím a vracím se na předposlední a další stránky. A vy rozhodně nepřehlédněte.
Jen tak mimochodem, zkuste někomu tuhle stránku nastavit v prohlížeči jako domovskou ;-)

4. 7. 2012

Nevhodné návyky (3)


Dnes se zaměříme na odměny, protože ty jsou často důvody, proč pácháme naše malé hříchy. Dělejte to podobně jako kuřáci – zkoušejte různé náhražky a nebojte se experimentovat. Máte chuť na velkou likérovou špičku, která na vás každý čeká ve vaší oblíbené cukrárně, směje se na vás zdálky celé dopoledne a během oběda už nevidíte knedlíky a omáčku, ale krásný čokoládový kopeček plný žlutého krému? Zkuste vyrazit na procházku, dát si ovoce nebo kávu nebo alespoň malý případně zdravější dezert.
Ze seznamu, který máte při sobě, zjistíte, proč vlastně máte chuť na zákusek. Chcete vypadnout z práce, chcete být chvíli sám nebo naopak s někým konkrétním, potřebujete si odpočinout nebo máte ještě hlad? Teď se podívejte na alternativní odměny a zkuste je přiřadit k důvodům. Chodíte do cukrárny z hladu? Zkuste si upravit jídelníček, dát si větší porci k obědu nebo alespoň menší porci dortu. Nebo si chcete s někým popovídat? Ideální je krátká procházka.
Končit budeme stejně jako v předchozí kapitole – sedněte si, všechno si promyslete a zhodnoťte.

2. 7. 2012

SkyDrive


Dnes se krátce podíváme na online úložiště SkyDrive. Nabízí ho společnost Microsoft, ale naštěstí jeho užívání není vázané na instalaci operačního systému Windows. Při instalaci si sice musíte zařídit emailové konto na Hotmailu, ale to mě osobně nepřijde jako vyloženě špatná a diskriminační záležitost (jak někteří tvrdí).
Co je největší výhodou SkyDrive? Tady naštěstí nemusíme dlouze pátrat, protože 25GB zdarma je vážně hodně prostoru. Zvlášť ve srovnání s Dropboxem (2GB). Dalším benefitem je propojení na sociální sítě (Facebook, LinkedIn; Google+ samozřejmě nečekejte).
Pokud máte nainstalované a zároveň nejasnosti v používání SkyDrive, podívejte se na krásný návod z klávesnice Petra Urbana (SkyDrive: jak jej použít jako běžný pevný disk).
Aplikace dokáže synchronizovat data mezi počítačem a Windows Phones (což se bude líbit uživatelům nové Nokie). A existuje i aplikace pro Android. A stranou by neměli zůstat ani uživatelé iOS.

29. 6. 2012

Pět eliminačních kroků


Máte před sebou seznam činností, které musíte udělat dnes nebo v následujícím týdnu a už teď vás z něj bolí hlava, protože je jasné, že to prostě nedáte? Máme tu pro vás pět kroků (inspirovaných článkem Today’s Productivity Tip: Eliminate 5 Tasks), pomocí kterých byste měli seznam proškrtat.
  1. Co může udělat někdo jiný (protože má čas nebo práci dokončí rychleji či lépe), nemusíte dělat vy. Proto delegujte práci na kolegy a podřízené.
  2. Není už co delegovat? Pokuste se najít úkoly, které nejsou urgentní, a přesunout je na jiný datum.
  3. Možná dokonce najdete činnosti, které vůbec nemají žádný termín. U mě osobně se nejčastěji jedná o něco, co bych dělal strašně rád, ale vůbec to není potřebné. Udělejte si v ročdiáři kolonku nebo složku Někdy (Sometimes) a přesuňte podobné úkoly do ní. Složku otevírejte ve volném čase pro radost. Nebo se mně osvědčilo hledat v této kolonce inspiraci.
  4. Možná jste narazili na totální hloupost. Tak ji prostě vymažte.
  5. Zdá se vám, že dvě nebo více aktivit se podobají jako vejci vejci? Pak bude nejlepší je spojit do jedné a provést najednou.
Těchto pět kroků se snažím projít v rámci každovečerního nebo každoranního plánování. Seznam postupně řídne (poznámka editora: to je ale ošklivá formulace:-), já jsem v pohodě a nikdo si nestěžuje.

27. 6. 2012

Nevhodné návyky (2)


První pravidlo uvedené v článku Change Your Spending Habits zní Identifikujte své návyky. Vaše jednání se pohybuje na trase signál – rutina – odměna. Například signál = jdete z oběda, rutina = vaše kroky automaticky zamíří do cukrárny, odměna = máte dobrý pocit (díky vyšší hladině cukru), uklidníte se (protože všechno jde podle plánu) a postupně přibíráte.
Ha, to poslední přece není odměna, ale spíš trest. A hlavně důvod, proč tento návyk změnit. Ale jsou i další důvody, jako třeba vyprazdňující se peněženka.
To znamená, že první krok odstraňování nevhodných návyků je vytvoření seznamu těchto problematických zvyklostí. Seznam by neměl obsahovat pouze názvy návyků, ale především důvody proč k nim dochází a místa, kde k nim dochází. Identifikujte také „spolupachatele“ a případná specifika svého jednání (například vždy si dávám jeden a ten samý dort, pokud ho nemají nekoupím si nic).
A jsme u posledního kroku. Sedněte si v klidu s vaším seznamem a podrobně ho prostudujte. Proč? Abyste našli nějaká pravidla, která se ve vašem životě opakují a vedou k nevhodným návykům. Často se setkáte s tím, že například kouření, nechuť ke cvičení a naopak chuť na steak mají stenou příčinu. A jak asi tušíte i stejný (nebo podobný) způsob eliminace.

25. 6. 2012

Nepřehlédněte


Osobní produktivita se stává čím dál víc populárnější. Dokonce i v časopise Computer jí věnovali několik stránek. Už jen z tohoto důvodu rozhodně nepřehlédněte dvanácté číslo, které vyšlo 14. června.

22. 6. 2012

Nepřehlédněte


Víte, že pravidelné cvičení může mít za následek také o 9% vyšší plat? Nevíte? Tak rozhodně nepřehlédněte článek Regular Exercisers Earn Nine Percent Higher Pay Than Those Who Don’t.  

20. 6. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Tři odkazy na minimalistické textové editory:
  • Jak už jsem napsal mým oblíbeným minimalistickým editorem je FocusWriter (Windows, Mac, Linux)
  • Mezi jeho velké konkurenty patří WriteRoom (Mac) nebo
  • OMMWRITER (Windows, Mac)

15. 6. 2012

Finance: Jak mě naštvali v bance


Nebojte se, nebudu vám popisovat svoje konflikty se zaměstnanci a produkty jedné z největších Českých bank (to velké Č by mělo napovědět:-). Ale poté, co jsem na většinu svých otázek dostal odpovědi typu „nejde to“, „nevím“, začal jsem jednat. Loajalita k jedné bance zmizela a já jsem rozprostřel svoje finance do různých malých bank. Nakonec jsem „obsadil“ pět různých bankovních institucí – osobní účet, spořící účet, termínovaný vklad, akcie a dlouhodobé investice. Výběr mi dal trochu zabrat, ale řídil jsem se hlavně tím, abych za svoje co nejmenší peníze dostal přesně ty služby, které potřebuji a nic navíc (žádné body, soutěže, bonusy, slevy, záruky...).
V dalších článcích se pokusím popsat obtíže spojené se změnou účtu a hlavně jejich řešení. A také nějaké nápady ohledně osobních účtů.
A rada nakonec – nenechte ze sebe dělat v bance blbce. Kupodivu jsem zjistil, že téměř na každý můj požadavek existuje v Česku vhodný produkt.

13. 6. 2012

Nevhodné návyky (1)


V mnoha knihách a publikací se setkáte s radami, jak získat dobré návyky, které vám mohou zvýšit produktivitu a získat pocit skvělé práce. Dnešní článek (a jeho další díly) se vám pokusí poradit, jak se zbavit návyků, které vám překáží nebo vám vadí. Hlavním zdrojem je článek How to Change Your Spending Habits od J.D. Rotha.
Na začátku bychom si měli ujasnit, proč je potřeba některých návyků se zbavit. Jednoduchá odpověď – prostě nám překáží, způsobují nedostatek financí, obezitu, horší pracovní výsledky a podobně. Na Duke university v USA zjistili, že návyky se podílí na našem denním životě ze 45%. To znamená, že to, co považujete za svoje rozhodnutí (například pravidelná návštěva cukrárny), je často pouze návyk.

11. 6. 2012

Učit se, učit se, učit se...


Tenhle citát jste asi někdy slyšeli. Ale jak také říká, není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Takže i na tom učení něco bude. To koneckonců dokládá i článek 5 Ways to Give Yourself an Education That Kicks the Crap Out of the One You Got in School. Clánek představuje pět zdrojů, ze kterých můžete čerpat v procesu vašeho sebevzdělávání. Jaké zdroje můžete využívat?
  1. Materiály univerzit a vysokých škol. Obrovské množství jich najdete v angličtině, ale ani české vysoké školy nezůstávají pozadu (například MFF v Praze nebo ZČU v Plzni). Web nabízí nejen přednášky, prezentace nebo učební texty, ale i celé online kurzy – podívejte se na článek Pavla Kasíka Studujte zdarma na top technických univerzitách USA, nyní on-line.
  2. Blogosféra, která představuje téměř nekonečný zdroj informací a inspirace. Článek uvedený v úvodu obsahuje odkazy na blogy, které jsou užitečné pro výuku jazyků nebo fotografování.
  3. Knihy – téměř nekonečná diskuze o elektronických knihách přináší i kladné výsledky. Těmi jsou narůstající počty elektronických knih, které jsou poskytovány zdarma. Podívejte se například na Google Books, Kosmas.cz nebo Projekt Guttenberg.
  4. Podcasty představují zvukové nahrávky. Já osobně nejčastěji poslouchám podcasty z různých populárně naučných pořadů Českého rozhlasu.
  5. Video – poslední kategorie zahrnuje nejen oblíbený server You Tube, ale i další zdroje jako například TED nebo Instructables.

Já osobně bych doplnil ještě další dva typy zdrojů – aplikace pro sdílení prezentací (Scribd, SlideShare nebo Prezi) a také Google Scholar (odborné články, které jsou většinou uveřejněné v plné podobě).

8. 6. 2012

Minimalistické nástroje aneb Jak mě kolega před týdnem předběhl


Znáte ten příběh z Cimrmana „teď tady byl...“? Přesně to se mi stalo, když jsem poslal svůj příspěvek o minimalistických nástrojích. Prostě mě kolega předběhl. Ale v redakci jsme si řekli, že minimalistické nástroje budeme podporovat, tak uveřejníme oba články.
Nejdříve musím přiznat, že minimalismus mám rád obecně. Ať už v architektuře, designu, grafice, hudbě nebo výtvarném umění. Mám prostě rád čisté a jednoduché věci, které splňují svůj účel (tím účelem může být i emocionální vjem).
V poslední době se minimalismus v různých podobách a označeních začíná projevovat i v oblasti osobní produktivity a time managementu. Ukazuje se, že pokud používáte nástroj, který je úzce specializovaný na konkrétní činnost, je to ideální z hlediska produktivity. Nic neodvádí vaši pozornost, nic vás neruší a nemáte potřebu zkoušet nové funkce. To je ideální především při monotónních činnostech jako je psaní textu. Právě minimalistické textové editory tvoří asi nejpočetnější skupinu podobných nástrojů. Příkladem může být FocusWriter, ve kterém je napsán tento příspěvek. Po zapnutí moje obrazovka zešedne a zmizí veškeré aplety, lišty s indikátory, menu a seznamem otevřených oken. Není vidět dokonce ani menu programu (najdete ho po najetí kurzoru na horní část obrazovky), prostě jen čistá plocha, která přímo láká k popsání. Psát můžete je v holém textu (neřešíte žádné fonty, vytučnění a podtržení). FocusWriter umožňuje i formátování textu (RTF formát), ale není mi jasné proč. Napsaný text pěkně nastyluji v Libre Office a je hotovo.
To je konec dnešního minimalistického zamyšlení. K jednotlivým nástrojům se ještě určitě vrátíme ať už v samostatných příspěvcích nebo odkazech v rubrikách Tři odkazy pro Popelku nebo Nepřehlédněte.

6. 6. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Zajímavou stránkou pro všechny, kteří chystají nějaké změny ve svém životě nebo ho prostě chtějí jen uspořádat, je web LifeOrganizers.com. My se o něm nezmiňujeme v sekci Nepřehlédněte, protože nabízíme rovnou tři alternativy:
Jak se říká – pořádek musí být (nezapomeňte zkracovat samohlásky :-)

4. 6. 2012

Yapta


Blíží se dovolené, a proto se na mě obrací stále víc přátel, abych jim našel nějakou letenku. Požadavky jsou jasné – pokud možná nejnižší cena a atraktivní destinace (většinou se jedná o celé oblasti, nikoli konkrétní města). Naopak co se týče termínů, je většina z mých kamarádů poměrně flexibilní.
Proto používám pro takové „zakázky“ webovou stránku Yapta. Ptáte se proč? Svoje důvody jsem shrnul do následujícího seznamu:
  1. Yapta spolupracuje se systémem Kayak, takže má zajištěnou bohatou nabídku letenek.
  2. Máte možnost zadat více odletových i příletových letišť. Systém umožňuje zadat letiště v okolí, ale vy si klidně můžete ručně do příslušného formuláře zapsat čtyři letiště (pomocí zkratek) bez ohledu na vzdálenosti. Často používám, především pro zámořské lety, kombinaci Prahy a velkých evropských letišť (Frankfurt, Mnichov, Londýn, Miláno, Paříž nebo Amsterdam).
  3. Systém umožňuje zadávat nejen letiště, ale i celá města. Tak například zkratka LON zahrnuje hned tři letiště.
  4. Navíc vyhledávání funguje i pro návraty do jiného a z jiného města. Kolega chtěl jet do USA na východní pobřeží a nejlevnější letenka byla z Prahy do New Yorku a zpět z Philadelphie do Mnichova. A to všechno jsem našel na jedno kliknutí.
  5. Systém je flexibilní z hlediska data odletu i příletu. Máte možnost hledat letenky tři dny před a tři dny po zadaném datu. Takže hledáte letenky na celý týden a opět na jedno kliknutí.
  6. Vekou výhodou je možnost sledování ceny letenek. Změny v ceně vybraných letů jsou vám hlášeny (samozřejmě po přihlášení, které je zdarma). Na rozdíl od Airfarewatchdog hlášení fungují i pro Evropu. Dokonce můžete sledovat i změny po nákupu letenky pro případnou výměnu, ale to jsem zatím nezkoušel.
  7. Je to rychlé.

1. 6. 2012

Zenware


Zenware představuje zajímavou skupinu technologii, mezi jejíž základní rysy patří maximální jednoduchost a jednoúčelovost. Celé je to postavené na principu „když chci psát text, potřebuji textový editor a nikoli systém, který mi navíc umožní kreslit obrázky, vytvářet grafy a podobně“. Jinými slovy práce se zenware je velice rychlá, produktivní a efektivní, protože vás nic nevyrušuje a navíc jsou jednotlivé programy tak jednoduché, že se je rychle naučíte. V neposlední řadě k vysoké efektivitě přispívá minimalistické uživatelské rozhraní, které často musíte vyvolávat speciální zkratku, takže pracovní plocha zabírá skutečně celou plochu monitoru nebo displeje. To je zvlášť užitečné na zařízeních s malou úhlopříčkou.
Určitě se budeme zenware (občas se používá termín minimalistické nástroje) věnovat více v dalších článcích našeho blogu. Zatím si vyzkoušejte některý z minimalistických editorů. Já jsem pracoval s programem FocusWriter, ale teď je mým oblíbencem Scribes Text Editor.

30. 5. 2012

Kniha o skvělé práci


Nebojte se zatím jsem knihu nenapsali a dokonce ani nikdo nenapsal knihu o nás. Máme na mysli knihu Pracujte méně, udělejte více od Michaela Bungaye Steinera. Spojení Skvělá práce se vyskytuje téměř v každém z názvů kapitol. Knihu jsme získali minulý týden, nakladatelství BizBooks ji vydalo v letošním roce. V Americe vyšla před dvěma roky. Tenhle článek berte jako krátké avízo a rozhodně očekávejte další články (především komentáře k jednotlivým kapitolám).

28. 5. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Budeme pokračovat v alternativách k našemu oblíbenému Lifehackeru. Tentokrát se mrkneme na weby, které mají v podtitulcích slova jako produktivita, úspora času, financí nebo kreativita.
  • Dumb Little Man – pokud se cítíte být hloupým a malým, je tahle stránka přesně pro vás. Ale podle všeho ji můžeme vyzkoušet i my ostaní :-)
  • Lifehack – podobný název, podobný obsah...
  • 43folders – tolik složek doma ani nemám, ale na tento web si dělám čas pravidelně.

25. 5. 2012

Efektivita, produktivita a vzdělávání aneb Italové mají problém


Před několika dny jsem se sešel s jedním italským kolegou, který je odborníkem na PPPP projekty a státní správu. Pochlubil se, že se začne věnovat vzdělávání, protože našel úžasnou příležitost a mezeru na trhu. Zjistil, že v Itálii se na školách vůbec neučí základy efektivního zpracování informací a využívání znalostí. Absolventi středních škol si neumí naplánovat aktivity projektu, tak aby na sebe navazovali, nedokáží vytvořit jednoduchý časový plán a dokonce ani napsat správný životopis nebo se připravit na přijímací pohovory. Můj kolega teď začal připravovat projekty, které by podporovali výukových výše uvedených schopností a dovedností (ale nejen těch) na všech typech škol. Držím mu palce a jsem zvědavý na výsledky – doufám, že budou v angličtině a přístupné na webu.
Ještě musím ironicky poznamenat, že naštěstí takové problémy u nás nemáme. Nebo snad ano? Zkuste nám napsat (do diskuze nebo můžeme přímo publikovat váš článek), jak máte zkušenosti s absolventy nebo jako absolventi s naším vzdělávacím systémem hlavně co se týká produktivity, efektivity a tvorby systémů.

23. 5. 2012

Nepřehlédněte


Na webu iDnes.cz začali v sekci Technet publikovat pravidelnou rubriku s technologickými novinkami. Rozhodně KVIK nepřehlédněte.

21. 5. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Naším hlavním zdrojem inspirace je webová stránka Lifehacker. Ale není sama. Popelka dnes (a ještě v dalších dílech) nabídne nejlepší alternativy. Dnes se podíváme hlavně do světa technologií.

18. 5. 2012

Hledáte letenky za zajímavé ceny?


Pak vám pomůže krátký článek 4 Online Secrets for Getting Amazing Flight Deals. Postup navržený v tomto článku můžeme parafrázovat ve třech jednoduchých bodech:
  1. Založte si speciální cestovatelský twitter a odebírejte kanály jednotlivých leteckých společností. Je to nejrychlejší zdroj novinek a informací, kterému může maximálně konkurovat RSS, ale rozhodně ne mailem zasílané newslettery.
  2. Nechte spojení, která vás zajímají hlídat pomocí webového nástroje. Nejvíce doporučovaný je Airfarewatchdog.
  3. Když už letenku hledáte na webu, zkuste používat stránky, které agregují výsledky od více prodejců letenek. Osobně doporučuji Momondo, článek zmiňuje skyscanner.
Teď už nezbývá nic, než jen popřát vám hezké prázdniny.

16. 5. 2012

Nejlepší stránky o cestování (2) – CouchSurfing


O CouchSurfingu jsme psali v článku na Odjezdech a návratech v září 2011. Komunita lidí kolem CouchSurfingu má kolem jednoho milionu členů. Celý princip je poměrně jednoduchý – vy můžete využít nabídek ubytování po celém světě a také můžete nabídnout přístřeší ostatním cestovatelům (ve skutečnosti obousměrně komunikuje pouze 40% uživatelů). Celá komunita je sledována, takže nebezpečí je poměrně nízké (zvláště ve srovnání s nejlevnějšími hotely a hostely). Kromě toho, že ušetříte, najdete nové přátele a zažijete spoustu zajímavých a dobrodružných situací (třeba stolování s rodinou v Maroku).
Co se týče alternativ, vykradu si vlastní (výše zmíněný) článek. Existují i další podobné projekty jako například Hospitality Club. Původně jsem chtěl vypsat i další, ale pak jsem zjistil, že už to za mě udělali na blogu Two Go Round-The-World - Couchsurfing Alternatives. A další rozsáhlý článek s obrovskou diskuzí můžete najít na stránkách s optimistickým názvem All that is wrong with the world.
Přihlásit se můžete přes facebookovské konto. Stránky bohužel nemluví česky, ale slovenština je k dispozici.

14. 5. 2012

Google Drive


Potřebujete 5GB na virtuálním diskovém úložišti, propojení s se službami Google a to všechno zdarma? To všechno vám nabízí nová služba – Google Drive. Připojíte s z PC, Macu, Androidu a brzy snad také z Linuxu, iPhone a iPadu. To ovšem neznamená, že se nemůžete odkudkoli připojit z prohlížeče. Integrovat můžete kalendář, maily, fotky nebo dokumenty (samozřejmě uložené na „googlích“ službách). A k tomu ještě další vychytávky jako OCR nebo rozeznávání obličejů na fotografiích. Prostě a jednoduše – velký bratr nás sleduje, ale nabízí spoustu hraček :-) Já osobně odhazuji svoji paranoiu a jdu si hrát. A taky přečíst komiks o historii a původu Google Drive.

11. 5. 2012

Dropbox alternativy


Používáte Dropbox? A stává se vám, že aplikace signalizuje zaplnění disku a nabízí zakoupení dalšího prostoru? Pak máte čtyři možnosti:
  1. Koupit další obsah.
  2. Smazat zbytečný obsah.
  3. Založit si nové konto
  4. Podívat se na alternativy Dropboxu a snažit se je efektivně využít.

Většina z následujících produktů má sice ve zdarma dostupných verzích omezenou funkcionalitu, ale to má koneckonců Dropbox také. Které produkty můžete otestovat.
  • SpiderOak
  • Ubuntu One
  • SugarSync
  • Windows Live Skydrive
  • Syncplicity
  • Wuala
  • LiveDrive
  • Tonido
  • Box.net
  • Amazon Cloud Drive

Jak můžete je z čeho vybírat. V dalších článcích se budeme zabývat jednotlivými produkty podrobněji.
Zkuste nám napsat vaše zkušenosti s virtuálními diskovými prostory.

9. 5. 2012

Hamster a 80/20 – vyhodnocení za duben (6)


Duben uplynul jako voda, tudíž přichází další díl seriálu o Hamsteru. Upřímně řečeno, není to seriál určený speciálně pro čtenáře blogu, ale hlavně pro mě, abych si trochu udělal pořádek. A třeba to bude užitečné i pro někoho dalšího.
Takže zpátky k dubnu. Co mě potěšilo? Především poměrně vysoký počet dní, kdy jsem na práci ani nesáhl. Konečně jsem přestal (alespoň částečně) pracovat o víkendech a svátcích. Poměr Užitečné vs. Zbytečné se dostal na číslo 3,25 – to znamená, že na jednu hodinu činností, které jsem považoval za zbytečné připadaly více než 3 hodiny užitečných aktivit. Také si myslím, že poměr aktivit, které přímo dostávám nějakou tu korunu, a těch, které představují investici do budoucna, je zhruba 2:1.
Co mě naopak poděsilo? Především poměrně vysoký počet dní, kdy jsem pracoval více než 9 hodin. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o „čistou práci“, kdy veškeré prostoje nebyly evidovány. Jak už jsem psal dříve, pořád je velice nízký počet hodin, který věnuji na vlastní vzdělávání. Pilná včela bohužel stále svítí (viz třetí díl seriálu).
Z čeho se poučit a jak dál? Kategorie Zbytečné je nejvíce zaplněna neproduktivními mítinky a přípravou zbytečných projektů. Je potřeba obojí eliminovat (což se zcela nepodaří, neboť se často jedná příkazy shora) nebo alespoň minimalizovat čas strávený na těchto neproduktivních aktivitách.

7. 5. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Tentokrát se zaměříme na prezentační nástroj Prezi a české články, které se mu věnují.

4. 5. 2012

Hamster a 80/20 – nové kategorie a štítky (5)


Dnes jen krátký příspěvek do našeho nekonečného seriálu. Pořád se zabývám štítky a kategoriemi. V únoru jsem seznam rozšířil, ale trochu se v něm ztrácím. Jinými slovy, co vlastně potřebuji zjistit? Pro koho dělám, jaký druh práce dělám a jaký to přináší efekt.
Článek The 5 Types of Work That Fill Your Day nabízí inspiraci – pět typických druhů práce – řešení problémů, plánování, reakce na události, každodenní záležitosti a zbytečnosti. Kontrolní otázka na závěr – co se budeme snažit eliminovat? Výsledky snad budou vidět za nějaký měsíc.

2. 5. 2012

Techniky pro zlepšení produktivity a efektivity


Před časem jsme publikovali krátký seriál o technice Pomodoro. Já osobně rajčata nemusím (tedy kromě toho úžasného rizota s krevetami a rajčaty, které jsem měl nedávno v Římě). Existuje také něco jiného pro zlepšení produktivity a efektivity?
V článku Five Best Productivity Methods je jmenováno pět nejlepších technik. První z nich je Pomodoro a následující seznam ukazuje ty další.
  • Getting Things Done (GTD) – GTD a jeho varianty jsou v Čechách dobře známé metody. Částečně jsem ji do svých každodenních procesů zařadil já, především při zpracování podnětů. O GTD existuje v Čechách a na Slovensku poměrně dost stránek, proto se s informacemi o GTD budete setkávat hlavně v sekcích Tři odkazy pro Popelku nebo Nepřehlédněte.
Další techniky budeme zkoušet, takže zatím jen názvy.
  • Seinfeld's Productivity Secret/Don't Break the Chain
  • The Action Method
Poslední metoda je nazvaná A Hybrid, or Custom Personal Method a nejedná se o metodu, ale souhrn všech technik, které vznikají kombinací nebo přizpůsobením existujících (např. 10-Minute Hack nebo Personal Kanban 101). To je i můj případ – kombinace GTD, 7 návyků a některých dalších principů (jako třeba pojídání žab). Pokud mně nevěříte, mrkněte se na zajímavý článek o kombinování různých metod.

30. 4. 2012

Nepřehlédněte


Dneska jsem se celý den hrbil a kromě jiného vymýšlel příspěvky na blog. Až mě z toho rozbolela záda. Pak jsem narazil na následující obrázek. Záda sice bolet nepřestala, ale od zítra to rozhodně bude lepší. Rozhodně nepřehlédněte.

27. 4. 2012

Nejlepší stránky o cestování (1)


Jak začít cestovatelskou rubriku na blogu Skvělá práce? Rozhodli jsme se vám nabídnout seriál, který bude představovat nejlepší cestovatelské stránky. Hodnotit nebudeme my, ale cestovatelé po celém světě. Jako základní inspiraci vezmeme článek The 20 Best Travel Websites on the Internet, ale nebojte, nebudeme jen opisovat. Přidáme i alternativy, české a slovenské varianty stránek a samozřejmě také naše zkušenosti.

25. 4. 2012

Finance: Jak jsem podlehl


Trvalo to půl roku, ale nakonec jsem nevydržel. Půl roku do mě hučeli lidé z blogu Skvělá práce, abych občas přispěl nějakým příspěvkem, který se týká financí, spoření nebo investic. Tak jsem pár článků prostě slíbil.
Nečekejte doporučení pro nákup akcií nebo zlata. Ani nabídku kreditek, účtů, pojištění a podobně. Nabízet budu své zkušenosti, různé tipy a rady a především odkazy na články, ze kterých se učím já.

23. 4. 2012

Prezi


Přemýšleli jste o nové prezentaci a chcete aby uchazeče ohromila? Probíráte se různými šablonami a nevíte kterou si vybrat? Zkoušíte nové efekty, ale nevíte, jestli budou fungovat na počítači u klienta? Zkuste něco úplně nového – tak zvané nelineární prezentace.
Jejich princip je velice jednoduchý. Na pracovní ploše rozmístíte všechno, co chcete mít ve vaší prezentaci – texty, obrázky, grafiku, videa, audio soubory apod. Pěkně všechno naaranžujte a pak zbývá jen poslední krok – jednotlivé prvky propojte tak, jak chcete, aby je uživatel viděl. Jednoduché, že? Ale kde vzít program, který by to umožňoval? No přece na webu. Jmenuje se Prezi a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. Budete překvapeni a vaši zákazníci nebo studenti také.

20. 4. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Nedávno jsme doporučovali volně dostupnou knihu zabývající se optimalizací webových stránek pro vyhledávače (SEO). Dnes přidáme ještě další tři SEO odkazy:
Napište nám diskuze další tipy, jak zatraktivnit webové stránky.

18. 4. 2012

Jak zlepšit váš pracovní proces


Je to jednoduché, když se budete držet následujícího postupu, který se inspiroval vlastními zkušenostmi a také články Six Steps to Maximizing Business Process Efficiency.
  1. Musíte chtít. Nebo lépe musíte moc chtít, jinak to nemá cenu.
  2. Vyhodnoťte aktuální stav (sepište si, co vám jde).
  3. Připravte si změnu tak, aby co nejvíce obsahovala vaše silné a oblíbené stránky.
  4. Implementujte první část vaší změny. Nesnažte se změnit všechno najednou, ale vemte si pouze jeden krok (třeba budu si vést deník).
  5. Opakujte jednotlivé kroky od začátku do konce.

16. 4. 2012

Skvělá práce na Twitteru


Připravili jsme pro vás nový informační kanál Skvělé práce. Naše příspěvky publikované na blogu, budou přeposílány také na Twitter. Tam budou také aktuální zprávy a informace od dalších spřízněných „twitteristů“. Takže se připojte na https://twitter.com/Skvelaprace, prohlížejte a hlavně diskutujte.

13. 4. 2012

Co dělají úspěšní jinak? (3)


Poslední díl seriálu a poslední tři zvyky úspěšných podle psycholožky Heidi Grant Halvorsonové.

  1. Staňte se „svalovcem vůle“. Nebo „morálně-volním kulturistou“ – mně ty překlady prostě dnes nejdou. Jinými slovy posilujte svoji vůli a sebeovládání (a jsme zase u těch výmluv z prvního dílu). Naštěstí existují konkrétní cvičení na trénování vůle a dokonce se dají spojit i s klasickým cvičením. Když si řeknete, že uděláte denně 50 dřepu, tak nejde jen fyzickou námahu, ale také o vůli – musíte se přinutit. Asi bych měl napsat, co vám pomůže získat silnou vůli, ale to bych se opakoval. Prostě plánování, montoring...
  2. Neblázněte (v originále nepokoušejte osud). Tak jako nemá cenu se vymlouvat a podceňovat svoje schopnosti, nemá ani smysl se přeceňovat. Nedělejte víc věcí najednou, i když se zdá, že je to jednoduché. Nesnažte se překročit své limity. Často se totiž můžete setkat s neúspěchem, který vás odradí a budete zase na začátku (přinejlepším). Setkal jsem se například s člověkem, který chtěl hubnout. Zaplatil si tréninkový program, který mu ovšem po týdnu přišel příliš lehký. Zdvojnásobil se tedy dávky. Po další dvou dnech si přivodil únavovou zlomeninu, s cvičením musel přestat a nejenže nehubne, ale dokonce přibírá, protože svůj vztek kompenzuje jídlem.
  3. Poslední bod souvisí s realistickým optimismem (viz předchozí díl). Nemá cenu si říkat, co nebudete dělat (kromě ztráty motivace dochází totiž i ke ztrátě času). Naopak si co nejčastěji opakujte co dělat budete. Někde se tomu říká snění s otevřenýma očima.
    Další riziko souvisí s vaší pamětí a podvědomím. Jestliže si budete neustále říkat „nesmím utrácet“, co se stane s vaším podvědomím? Usídlí se tam tři základní pocity – negativum, rozkaz a utrácení. Nesnáším, když mi někdo říká, co mám nebo nemám dělat! Nesnáším, když někdo říká, že dělám chybu! Takže zbývá utrácet, utrácet, utrácet...
    Zkuste „chci více vydělávat“ – vlastní vůle, pozitivně laděná slova (více i vydělávat) – to se to krásně poslouchá...


Mimochodem, při paní tohoto článku mě napadlo, že se podívám do literatury a na web a pokusím se najít něco o úspěšnosti. Jsem úspěšný? A kdo je vlastně úspěšný? A co musím udělat proto, abych byl úspěšný? Až se mi podaří něco zjistit rozhodně se o to s vámi podělím na blogu Skvělá práce.