27. 6. 2012

Nevhodné návyky (2)


První pravidlo uvedené v článku Change Your Spending Habits zní Identifikujte své návyky. Vaše jednání se pohybuje na trase signál – rutina – odměna. Například signál = jdete z oběda, rutina = vaše kroky automaticky zamíří do cukrárny, odměna = máte dobrý pocit (díky vyšší hladině cukru), uklidníte se (protože všechno jde podle plánu) a postupně přibíráte.
Ha, to poslední přece není odměna, ale spíš trest. A hlavně důvod, proč tento návyk změnit. Ale jsou i další důvody, jako třeba vyprazdňující se peněženka.
To znamená, že první krok odstraňování nevhodných návyků je vytvoření seznamu těchto problematických zvyklostí. Seznam by neměl obsahovat pouze názvy návyků, ale především důvody proč k nim dochází a místa, kde k nim dochází. Identifikujte také „spolupachatele“ a případná specifika svého jednání (například vždy si dávám jeden a ten samý dort, pokud ho nemají nekoupím si nic).
A jsme u posledního kroku. Sedněte si v klidu s vaším seznamem a podrobně ho prostudujte. Proč? Abyste našli nějaká pravidla, která se ve vašem životě opakují a vedou k nevhodným návykům. Často se setkáte s tím, že například kouření, nechuť ke cvičení a naopak chuť na steak mají stenou příčinu. A jak asi tušíte i stejný (nebo podobný) způsob eliminace.

Žádné komentáře:

Okomentovat