13. 4. 2012

Co dělají úspěšní jinak? (3)


Poslední díl seriálu a poslední tři zvyky úspěšných podle psycholožky Heidi Grant Halvorsonové.

  1. Staňte se „svalovcem vůle“. Nebo „morálně-volním kulturistou“ – mně ty překlady prostě dnes nejdou. Jinými slovy posilujte svoji vůli a sebeovládání (a jsme zase u těch výmluv z prvního dílu). Naštěstí existují konkrétní cvičení na trénování vůle a dokonce se dají spojit i s klasickým cvičením. Když si řeknete, že uděláte denně 50 dřepu, tak nejde jen fyzickou námahu, ale také o vůli – musíte se přinutit. Asi bych měl napsat, co vám pomůže získat silnou vůli, ale to bych se opakoval. Prostě plánování, montoring...
  2. Neblázněte (v originále nepokoušejte osud). Tak jako nemá cenu se vymlouvat a podceňovat svoje schopnosti, nemá ani smysl se přeceňovat. Nedělejte víc věcí najednou, i když se zdá, že je to jednoduché. Nesnažte se překročit své limity. Často se totiž můžete setkat s neúspěchem, který vás odradí a budete zase na začátku (přinejlepším). Setkal jsem se například s člověkem, který chtěl hubnout. Zaplatil si tréninkový program, který mu ovšem po týdnu přišel příliš lehký. Zdvojnásobil se tedy dávky. Po další dvou dnech si přivodil únavovou zlomeninu, s cvičením musel přestat a nejenže nehubne, ale dokonce přibírá, protože svůj vztek kompenzuje jídlem.
  3. Poslední bod souvisí s realistickým optimismem (viz předchozí díl). Nemá cenu si říkat, co nebudete dělat (kromě ztráty motivace dochází totiž i ke ztrátě času). Naopak si co nejčastěji opakujte co dělat budete. Někde se tomu říká snění s otevřenýma očima.
    Další riziko souvisí s vaší pamětí a podvědomím. Jestliže si budete neustále říkat „nesmím utrácet“, co se stane s vaším podvědomím? Usídlí se tam tři základní pocity – negativum, rozkaz a utrácení. Nesnáším, když mi někdo říká, co mám nebo nemám dělat! Nesnáším, když někdo říká, že dělám chybu! Takže zbývá utrácet, utrácet, utrácet...
    Zkuste „chci více vydělávat“ – vlastní vůle, pozitivně laděná slova (více i vydělávat) – to se to krásně poslouchá...


Mimochodem, při paní tohoto článku mě napadlo, že se podívám do literatury a na web a pokusím se najít něco o úspěšnosti. Jsem úspěšný? A kdo je vlastně úspěšný? A co musím udělat proto, abych byl úspěšný? Až se mi podaří něco zjistit rozhodně se o to s vámi podělím na blogu Skvělá práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat