7. 11. 2012

Týdenní plánování (3)


Součástí týdenního plánování jsou i další techniky jako například Weekly MIT (nejdůležitější položky týdne). Jedná se o seznam, jehož položky následně rozdělujete do jednotlivých dnů.
Další možností je zařazení životních rolí (například manžel, otec, programátor...) a jeho propojení s úkoly tak, aby pro každou roli byl během týdne splněný jeden úkol s největším pozitivním přínosem.
Jinou technikou, kterou můžete zohlednit při týdenním plánování je Paretův princip (20:80). Mezi úkoly největší prioritou zařaďte ty s nejvyšším přínosem. Jinými slovy důležitých je pouze 20% vašeho plánu.
Součástí každého týdenního plánování by mělo být také hodnocení předchozího týdne. Co se povedlo, proč a jak to nejlépe zopakovat.
A nezapomeňte na vůli. Nikoli na vůli úkoly vykonat (ta je také důležitá), ale na vhodné časové mezery mezi úkoly (jinými slovy zahradu neposekáte v práci, musíte se tam nějak dostat a ještě si nechat prostor na zakoupení benzínu do sekačky).
Zjistíte, že týdenní plánování nevyužívá každou minutu vašeho dne. Vzápětí na to objevíte, že vám to vůbec nevadí. A to hned ze dvou důvodů – jednak to vůbec není nutné, a jednak se vyskytne mnoho neočekávaných záležitostí, které elegantně vklouznou do volných políček.

Žádné komentáře:

Okomentovat