23. 7. 2012

Finance: Osobní účet


Jak vybírat vhodný osobní účet? Zkuste následující postup.
  1. Sepište si všechny aktivity, které proběhly na vašem účtu v posledních třech nebo čtyřech měsících. Možná zjistíte, že máte úžasný paušál, za který máte neomezený výběr z bankomatu nebo platby v ČR. Ale ve skutečnosti vybíráte třikrát měsíčně, máte čtyři inkasa a tři trvalé příkazy. Ale určitě vás hřeje, že kdyby jste chtěli můžete mít klidně tři sta inkas nebo výběrů. Nebo vás to za peníze nehřeje.
  2. Udělejte si seznam vhodných bank. Třeba těch, co jsou ve vašem městě. Ale pokud jste celý den na internetu, tak na pobočku zajdete tak jednou ročně a možná ani to ne.
  3. Podle ceníku každé banky si spočítejte, na kolik by vás vyšly operace sepsané v bodu 1. To je ten nejzajímavější krok. Otevřete si Excel nebo něco podobného a zjistíte zajímavé věci. Mně třeba vyšlo, že místo 250 Kč, nemusím platit skoro ani korunu.
  4. Vyberte si účet a založte ho. Nemusíte nutně vybrat ten nejlevnější. Pro mě, jako pro častého cestovatele, byla nakonec nejdůležitější možnost vybírat z kteréhokoli bankomatu v ČR i ve světě za 9 Kč.
  5. Převeďte si vaše trvalé příkazy a inkasa. Banka (pokud bude slušná) vám to sice nabídne, ale když si uděláte seznam vašich plateb, určitě najdete místo, kde ušetřit. Prostě převádějte ručně.

Žádné komentáře:

Okomentovat