11. 6. 2012

Učit se, učit se, učit se...


Tenhle citát jste asi někdy slyšeli. Ale jak také říká, není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Takže i na tom učení něco bude. To koneckonců dokládá i článek 5 Ways to Give Yourself an Education That Kicks the Crap Out of the One You Got in School. Clánek představuje pět zdrojů, ze kterých můžete čerpat v procesu vašeho sebevzdělávání. Jaké zdroje můžete využívat?
  1. Materiály univerzit a vysokých škol. Obrovské množství jich najdete v angličtině, ale ani české vysoké školy nezůstávají pozadu (například MFF v Praze nebo ZČU v Plzni). Web nabízí nejen přednášky, prezentace nebo učební texty, ale i celé online kurzy – podívejte se na článek Pavla Kasíka Studujte zdarma na top technických univerzitách USA, nyní on-line.
  2. Blogosféra, která představuje téměř nekonečný zdroj informací a inspirace. Článek uvedený v úvodu obsahuje odkazy na blogy, které jsou užitečné pro výuku jazyků nebo fotografování.
  3. Knihy – téměř nekonečná diskuze o elektronických knihách přináší i kladné výsledky. Těmi jsou narůstající počty elektronických knih, které jsou poskytovány zdarma. Podívejte se například na Google Books, Kosmas.cz nebo Projekt Guttenberg.
  4. Podcasty představují zvukové nahrávky. Já osobně nejčastěji poslouchám podcasty z různých populárně naučných pořadů Českého rozhlasu.
  5. Video – poslední kategorie zahrnuje nejen oblíbený server You Tube, ale i další zdroje jako například TED nebo Instructables.

Já osobně bych doplnil ještě další dva typy zdrojů – aplikace pro sdílení prezentací (Scribd, SlideShare nebo Prezi) a také Google Scholar (odborné články, které jsou většinou uveřejněné v plné podobě).

Žádné komentáře:

Okomentovat