29. 6. 2012

Pět eliminačních kroků


Máte před sebou seznam činností, které musíte udělat dnes nebo v následujícím týdnu a už teď vás z něj bolí hlava, protože je jasné, že to prostě nedáte? Máme tu pro vás pět kroků (inspirovaných článkem Today’s Productivity Tip: Eliminate 5 Tasks), pomocí kterých byste měli seznam proškrtat.
  1. Co může udělat někdo jiný (protože má čas nebo práci dokončí rychleji či lépe), nemusíte dělat vy. Proto delegujte práci na kolegy a podřízené.
  2. Není už co delegovat? Pokuste se najít úkoly, které nejsou urgentní, a přesunout je na jiný datum.
  3. Možná dokonce najdete činnosti, které vůbec nemají žádný termín. U mě osobně se nejčastěji jedná o něco, co bych dělal strašně rád, ale vůbec to není potřebné. Udělejte si v ročdiáři kolonku nebo složku Někdy (Sometimes) a přesuňte podobné úkoly do ní. Složku otevírejte ve volném čase pro radost. Nebo se mně osvědčilo hledat v této kolonce inspiraci.
  4. Možná jste narazili na totální hloupost. Tak ji prostě vymažte.
  5. Zdá se vám, že dvě nebo více aktivit se podobají jako vejci vejci? Pak bude nejlepší je spojit do jedné a provést najednou.
Těchto pět kroků se snažím projít v rámci každovečerního nebo každoranního plánování. Seznam postupně řídne (poznámka editora: to je ale ošklivá formulace:-), já jsem v pohodě a nikdo si nestěžuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat