29. 6. 2012

Pět eliminačních kroků


Máte před sebou seznam činností, které musíte udělat dnes nebo v následujícím týdnu a už teď vás z něj bolí hlava, protože je jasné, že to prostě nedáte? Máme tu pro vás pět kroků (inspirovaných článkem Today’s Productivity Tip: Eliminate 5 Tasks), pomocí kterých byste měli seznam proškrtat.
  1. Co může udělat někdo jiný (protože má čas nebo práci dokončí rychleji či lépe), nemusíte dělat vy. Proto delegujte práci na kolegy a podřízené.
  2. Není už co delegovat? Pokuste se najít úkoly, které nejsou urgentní, a přesunout je na jiný datum.
  3. Možná dokonce najdete činnosti, které vůbec nemají žádný termín. U mě osobně se nejčastěji jedná o něco, co bych dělal strašně rád, ale vůbec to není potřebné. Udělejte si v ročdiáři kolonku nebo složku Někdy (Sometimes) a přesuňte podobné úkoly do ní. Složku otevírejte ve volném čase pro radost. Nebo se mně osvědčilo hledat v této kolonce inspiraci.
  4. Možná jste narazili na totální hloupost. Tak ji prostě vymažte.
  5. Zdá se vám, že dvě nebo více aktivit se podobají jako vejci vejci? Pak bude nejlepší je spojit do jedné a provést najednou.
Těchto pět kroků se snažím projít v rámci každovečerního nebo každoranního plánování. Seznam postupně řídne (poznámka editora: to je ale ošklivá formulace:-), já jsem v pohodě a nikdo si nestěžuje.

27. 6. 2012

Nevhodné návyky (2)


První pravidlo uvedené v článku Change Your Spending Habits zní Identifikujte své návyky. Vaše jednání se pohybuje na trase signál – rutina – odměna. Například signál = jdete z oběda, rutina = vaše kroky automaticky zamíří do cukrárny, odměna = máte dobrý pocit (díky vyšší hladině cukru), uklidníte se (protože všechno jde podle plánu) a postupně přibíráte.
Ha, to poslední přece není odměna, ale spíš trest. A hlavně důvod, proč tento návyk změnit. Ale jsou i další důvody, jako třeba vyprazdňující se peněženka.
To znamená, že první krok odstraňování nevhodných návyků je vytvoření seznamu těchto problematických zvyklostí. Seznam by neměl obsahovat pouze názvy návyků, ale především důvody proč k nim dochází a místa, kde k nim dochází. Identifikujte také „spolupachatele“ a případná specifika svého jednání (například vždy si dávám jeden a ten samý dort, pokud ho nemají nekoupím si nic).
A jsme u posledního kroku. Sedněte si v klidu s vaším seznamem a podrobně ho prostudujte. Proč? Abyste našli nějaká pravidla, která se ve vašem životě opakují a vedou k nevhodným návykům. Často se setkáte s tím, že například kouření, nechuť ke cvičení a naopak chuť na steak mají stenou příčinu. A jak asi tušíte i stejný (nebo podobný) způsob eliminace.

25. 6. 2012

Nepřehlédněte


Osobní produktivita se stává čím dál víc populárnější. Dokonce i v časopise Computer jí věnovali několik stránek. Už jen z tohoto důvodu rozhodně nepřehlédněte dvanácté číslo, které vyšlo 14. června.

22. 6. 2012

Nepřehlédněte


Víte, že pravidelné cvičení může mít za následek také o 9% vyšší plat? Nevíte? Tak rozhodně nepřehlédněte článek Regular Exercisers Earn Nine Percent Higher Pay Than Those Who Don’t.  

20. 6. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Tři odkazy na minimalistické textové editory:
  • Jak už jsem napsal mým oblíbeným minimalistickým editorem je FocusWriter (Windows, Mac, Linux)
  • Mezi jeho velké konkurenty patří WriteRoom (Mac) nebo
  • OMMWRITER (Windows, Mac)

15. 6. 2012

Finance: Jak mě naštvali v bance


Nebojte se, nebudu vám popisovat svoje konflikty se zaměstnanci a produkty jedné z největších Českých bank (to velké Č by mělo napovědět:-). Ale poté, co jsem na většinu svých otázek dostal odpovědi typu „nejde to“, „nevím“, začal jsem jednat. Loajalita k jedné bance zmizela a já jsem rozprostřel svoje finance do různých malých bank. Nakonec jsem „obsadil“ pět různých bankovních institucí – osobní účet, spořící účet, termínovaný vklad, akcie a dlouhodobé investice. Výběr mi dal trochu zabrat, ale řídil jsem se hlavně tím, abych za svoje co nejmenší peníze dostal přesně ty služby, které potřebuji a nic navíc (žádné body, soutěže, bonusy, slevy, záruky...).
V dalších článcích se pokusím popsat obtíže spojené se změnou účtu a hlavně jejich řešení. A také nějaké nápady ohledně osobních účtů.
A rada nakonec – nenechte ze sebe dělat v bance blbce. Kupodivu jsem zjistil, že téměř na každý můj požadavek existuje v Česku vhodný produkt.

13. 6. 2012

Nevhodné návyky (1)


V mnoha knihách a publikací se setkáte s radami, jak získat dobré návyky, které vám mohou zvýšit produktivitu a získat pocit skvělé práce. Dnešní článek (a jeho další díly) se vám pokusí poradit, jak se zbavit návyků, které vám překáží nebo vám vadí. Hlavním zdrojem je článek How to Change Your Spending Habits od J.D. Rotha.
Na začátku bychom si měli ujasnit, proč je potřeba některých návyků se zbavit. Jednoduchá odpověď – prostě nám překáží, způsobují nedostatek financí, obezitu, horší pracovní výsledky a podobně. Na Duke university v USA zjistili, že návyky se podílí na našem denním životě ze 45%. To znamená, že to, co považujete za svoje rozhodnutí (například pravidelná návštěva cukrárny), je často pouze návyk.

11. 6. 2012

Učit se, učit se, učit se...


Tenhle citát jste asi někdy slyšeli. Ale jak také říká, není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Takže i na tom učení něco bude. To koneckonců dokládá i článek 5 Ways to Give Yourself an Education That Kicks the Crap Out of the One You Got in School. Clánek představuje pět zdrojů, ze kterých můžete čerpat v procesu vašeho sebevzdělávání. Jaké zdroje můžete využívat?
  1. Materiály univerzit a vysokých škol. Obrovské množství jich najdete v angličtině, ale ani české vysoké školy nezůstávají pozadu (například MFF v Praze nebo ZČU v Plzni). Web nabízí nejen přednášky, prezentace nebo učební texty, ale i celé online kurzy – podívejte se na článek Pavla Kasíka Studujte zdarma na top technických univerzitách USA, nyní on-line.
  2. Blogosféra, která představuje téměř nekonečný zdroj informací a inspirace. Článek uvedený v úvodu obsahuje odkazy na blogy, které jsou užitečné pro výuku jazyků nebo fotografování.
  3. Knihy – téměř nekonečná diskuze o elektronických knihách přináší i kladné výsledky. Těmi jsou narůstající počty elektronických knih, které jsou poskytovány zdarma. Podívejte se například na Google Books, Kosmas.cz nebo Projekt Guttenberg.
  4. Podcasty představují zvukové nahrávky. Já osobně nejčastěji poslouchám podcasty z různých populárně naučných pořadů Českého rozhlasu.
  5. Video – poslední kategorie zahrnuje nejen oblíbený server You Tube, ale i další zdroje jako například TED nebo Instructables.

Já osobně bych doplnil ještě další dva typy zdrojů – aplikace pro sdílení prezentací (Scribd, SlideShare nebo Prezi) a také Google Scholar (odborné články, které jsou většinou uveřejněné v plné podobě).

8. 6. 2012

Minimalistické nástroje aneb Jak mě kolega před týdnem předběhl


Znáte ten příběh z Cimrmana „teď tady byl...“? Přesně to se mi stalo, když jsem poslal svůj příspěvek o minimalistických nástrojích. Prostě mě kolega předběhl. Ale v redakci jsme si řekli, že minimalistické nástroje budeme podporovat, tak uveřejníme oba články.
Nejdříve musím přiznat, že minimalismus mám rád obecně. Ať už v architektuře, designu, grafice, hudbě nebo výtvarném umění. Mám prostě rád čisté a jednoduché věci, které splňují svůj účel (tím účelem může být i emocionální vjem).
V poslední době se minimalismus v různých podobách a označeních začíná projevovat i v oblasti osobní produktivity a time managementu. Ukazuje se, že pokud používáte nástroj, který je úzce specializovaný na konkrétní činnost, je to ideální z hlediska produktivity. Nic neodvádí vaši pozornost, nic vás neruší a nemáte potřebu zkoušet nové funkce. To je ideální především při monotónních činnostech jako je psaní textu. Právě minimalistické textové editory tvoří asi nejpočetnější skupinu podobných nástrojů. Příkladem může být FocusWriter, ve kterém je napsán tento příspěvek. Po zapnutí moje obrazovka zešedne a zmizí veškeré aplety, lišty s indikátory, menu a seznamem otevřených oken. Není vidět dokonce ani menu programu (najdete ho po najetí kurzoru na horní část obrazovky), prostě jen čistá plocha, která přímo láká k popsání. Psát můžete je v holém textu (neřešíte žádné fonty, vytučnění a podtržení). FocusWriter umožňuje i formátování textu (RTF formát), ale není mi jasné proč. Napsaný text pěkně nastyluji v Libre Office a je hotovo.
To je konec dnešního minimalistického zamyšlení. K jednotlivým nástrojům se ještě určitě vrátíme ať už v samostatných příspěvcích nebo odkazech v rubrikách Tři odkazy pro Popelku nebo Nepřehlédněte.

6. 6. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Zajímavou stránkou pro všechny, kteří chystají nějaké změny ve svém životě nebo ho prostě chtějí jen uspořádat, je web LifeOrganizers.com. My se o něm nezmiňujeme v sekci Nepřehlédněte, protože nabízíme rovnou tři alternativy:
Jak se říká – pořádek musí být (nezapomeňte zkracovat samohlásky :-)

4. 6. 2012

Yapta


Blíží se dovolené, a proto se na mě obrací stále víc přátel, abych jim našel nějakou letenku. Požadavky jsou jasné – pokud možná nejnižší cena a atraktivní destinace (většinou se jedná o celé oblasti, nikoli konkrétní města). Naopak co se týče termínů, je většina z mých kamarádů poměrně flexibilní.
Proto používám pro takové „zakázky“ webovou stránku Yapta. Ptáte se proč? Svoje důvody jsem shrnul do následujícího seznamu:
  1. Yapta spolupracuje se systémem Kayak, takže má zajištěnou bohatou nabídku letenek.
  2. Máte možnost zadat více odletových i příletových letišť. Systém umožňuje zadat letiště v okolí, ale vy si klidně můžete ručně do příslušného formuláře zapsat čtyři letiště (pomocí zkratek) bez ohledu na vzdálenosti. Často používám, především pro zámořské lety, kombinaci Prahy a velkých evropských letišť (Frankfurt, Mnichov, Londýn, Miláno, Paříž nebo Amsterdam).
  3. Systém umožňuje zadávat nejen letiště, ale i celá města. Tak například zkratka LON zahrnuje hned tři letiště.
  4. Navíc vyhledávání funguje i pro návraty do jiného a z jiného města. Kolega chtěl jet do USA na východní pobřeží a nejlevnější letenka byla z Prahy do New Yorku a zpět z Philadelphie do Mnichova. A to všechno jsem našel na jedno kliknutí.
  5. Systém je flexibilní z hlediska data odletu i příletu. Máte možnost hledat letenky tři dny před a tři dny po zadaném datu. Takže hledáte letenky na celý týden a opět na jedno kliknutí.
  6. Vekou výhodou je možnost sledování ceny letenek. Změny v ceně vybraných letů jsou vám hlášeny (samozřejmě po přihlášení, které je zdarma). Na rozdíl od Airfarewatchdog hlášení fungují i pro Evropu. Dokonce můžete sledovat i změny po nákupu letenky pro případnou výměnu, ale to jsem zatím nezkoušel.
  7. Je to rychlé.

1. 6. 2012

Zenware


Zenware představuje zajímavou skupinu technologii, mezi jejíž základní rysy patří maximální jednoduchost a jednoúčelovost. Celé je to postavené na principu „když chci psát text, potřebuji textový editor a nikoli systém, který mi navíc umožní kreslit obrázky, vytvářet grafy a podobně“. Jinými slovy práce se zenware je velice rychlá, produktivní a efektivní, protože vás nic nevyrušuje a navíc jsou jednotlivé programy tak jednoduché, že se je rychle naučíte. V neposlední řadě k vysoké efektivitě přispívá minimalistické uživatelské rozhraní, které často musíte vyvolávat speciální zkratku, takže pracovní plocha zabírá skutečně celou plochu monitoru nebo displeje. To je zvlášť užitečné na zařízeních s malou úhlopříčkou.
Určitě se budeme zenware (občas se používá termín minimalistické nástroje) věnovat více v dalších článcích našeho blogu. Zatím si vyzkoušejte některý z minimalistických editorů. Já jsem pracoval s programem FocusWriter, ale teď je mým oblíbencem Scribes Text Editor.