30. 7. 2012

Pět nejlepších To-Do Manažerů


Hledáte nějakého správce úkolů neboli tzv. To-Do manažer? Pak se mrkněte do článku Five Best To-Do List Managers, který vyšel 8. července na serveru Lifehacker. Ten nabízí pět aplikací – Astrid, Remember The Milk, Any.Do, Toodledo a Wunderlist. Ve čtenářském hlasování vítězí Astrid před Wunderlistem. Já osobně jsem vyzkoušel právě Wunderlist a Remember The Milk, ale stejně jsem se vždy vrátil k mému oblíbenému Zimu a sdílení přes Dropbox. A jaké jsou vaše zkušenosti s elektronickými seznamy úkolů?

27. 7. 2012

Nejlepší stránky o cestování (5) – Escape the City


První, co mě zaujalo, byl design stránek, snad kromě fotky pláže a palem přesně odpovídá mému vkusu (vzkaz designérům našeho blogu – kluci, nechte se inspirovat). Stránka Escape the City však není určena ke kochání, ale k hledání práce. Prostě, když se v práci nudíte (čtete si například náš blog) a toužíte po změně, pak se mrkněte na „Útěk z města“ (a nevynechte také film Cesta z města). Článek The 20 Best Travel Websites on the Internet například zmiňuje zlatokopectví v Ekvádoru (až se vrátíte, můžete si koupit vašeho současného zaměstnavatele i se šéfem). Nebo mě systém nabídl vedení kurzů (ekonomie, média) na letní škole v Cambridge?
Svým způsobem je tento systém jedinečný (zatím jsem nenašel žádnou uspokojivou alternativu) a může vám nabídnout zajímavé prázdniny nebo rok volna, včetně přivýdělku.

25. 7. 2012

Wuala


Bílé W v červeném kruhu je symbolem dalšího virtuálního diskového prostoru. Wuala nabízí
  • Zdarma 2GB volného prostoru
  • Java klienty pro Windows, Mac i různé distribuce Linuxu
  • Webového klienta
  • Zálohování a synchronizaci
  • Sdílení dokumentů

Nabídka je dost podobná Dropboxu. V čem je Wuala lepší? Na prvním místě je potřeba uvést bezpečnost (data jsou šifrována) – to je poměrně častá výtka vůči Dropboxu. Další výhodou je již zmíněné zálohování a verzování.
Pokud vás Wuala zaujala (nebo zaujal?), pak si přečtěte článek Také se bojíte se soubory v DropBoxu? Zkuste Wuala s lepším zabezpečením.

23. 7. 2012

Finance: Osobní účet


Jak vybírat vhodný osobní účet? Zkuste následující postup.
  1. Sepište si všechny aktivity, které proběhly na vašem účtu v posledních třech nebo čtyřech měsících. Možná zjistíte, že máte úžasný paušál, za který máte neomezený výběr z bankomatu nebo platby v ČR. Ale ve skutečnosti vybíráte třikrát měsíčně, máte čtyři inkasa a tři trvalé příkazy. Ale určitě vás hřeje, že kdyby jste chtěli můžete mít klidně tři sta inkas nebo výběrů. Nebo vás to za peníze nehřeje.
  2. Udělejte si seznam vhodných bank. Třeba těch, co jsou ve vašem městě. Ale pokud jste celý den na internetu, tak na pobočku zajdete tak jednou ročně a možná ani to ne.
  3. Podle ceníku každé banky si spočítejte, na kolik by vás vyšly operace sepsané v bodu 1. To je ten nejzajímavější krok. Otevřete si Excel nebo něco podobného a zjistíte zajímavé věci. Mně třeba vyšlo, že místo 250 Kč, nemusím platit skoro ani korunu.
  4. Vyberte si účet a založte ho. Nemusíte nutně vybrat ten nejlevnější. Pro mě, jako pro častého cestovatele, byla nakonec nejdůležitější možnost vybírat z kteréhokoli bankomatu v ČR i ve světě za 9 Kč.
  5. Převeďte si vaše trvalé příkazy a inkasa. Banka (pokud bude slušná) vám to sice nabídne, ale když si uděláte seznam vašich plateb, určitě najdete místo, kde ušetřit. Prostě převádějte ručně.

20. 7. 2012

Nepřehlédněte


Při brouzdání na webu jsem narazil na zajímavý rozcestník. Zabývá se nejrůznějšími posilovacími techniky a cviky, ale nikoli pro vaši muskulaturu, ale pro vnitřek vaší hlavu neboli mozek. Ne webu Mentat Wiki najdete i různé techniky jako například i v Čechách populární kritické myšlení. Rozhodně nepřehlédněte.

18. 7. 2012

Efektivní mítinky (1)


Také máte po každé schůzi pocit, že jste nic neudělali a navíc ztratili spoustu času. Prostě vás štvou neorganizované a chaotické mítinky, které si kolegové pletou s Hyde Parkem a říkají, co mají na jazyku? Pokud máte alespoň trochu vliv na chod takových schůzí, pak jsme pro vás připravili několik rad. Při jejich tvorbě jsme se inspirovali vlastními zkušenostmi a také článkem, který publikovala Sarah Anderson pod názvem Two Minnutes Meeting Rules.
Několik obecných rad na začátek:
  1. Každý mítink musí začít včas.
  2. Každý mítink musí skončit včas, to znamená podle stanoveného harmonogramu. Jinými slovy do pozvánky na schůze pište nejen začátek mítinku, ale také jeho konec nebo dobu trvání. Ačkoli první dva požadavky vypadají samozřejmě, nevyplácí se je podceňovat. Jinak si vaši kolegové budou myslet, že celou schůzku a její výsledky nemyslíte vážně, když nejste schopni dodržet ty nejjednodušší principy.
  3. Na druhou stranu každý mítink musí skončit až tehdy, kdy jsou projednány všechny plánované body a rozděleny i odsouhlaseny veškeré úkoly.
  4. Jak vyplynulo z předchozích bodů, před každou schůzkou (minimálně 24 hodin) rozešlete všem účastníkům program, včetně časových údajů. Pokud se bude jednat o důležitou schůzi s dlouhým programem nebo rozsáhlými materiály, které je potřeba nastudovat předem, pak 24 hodin je málo a doporučují se 2-3 týdny. Proč? Protože pořádek dělá přátele. A také snadno všichni zkontrolují, zda se mítink zbytečně neprotahuje.
  5. Když už jsme u psaného textu, nezapomeňte po každé schůzi rozeslat všem účastníkům zápis z jednání a to co nejdříve. Co by měl obsahovat? Stručný popis celého mítinku, ale především stanového úkoly a zodpovědné osoby. V Česku se často vyskytují sáhodlouhé zápisy typu „ten řekl to a ten zas ono“, ale většinou chybí zásadní informace o tom, co je potřeba udělat do příště, kdo to udělá, kdy a kdy je vlastně příště.

16. 7. 2012

Nejlepší stránky o cestování (4) – Momondo


Letenky hledám většinou na webu SkyScanner. Musím se pochlubit, že mám většinou úspěch a většinou se kamarádi diví, jak jsem sehnal tak levné lety. Proto mě vyrazila dech informace, že stránky Momondo dokáží nalézt letenky mnohem levnější. Proč oba systémy neporovnat?
Poletíme například z Prahy do Londýna, z Mnichova do Sydney a z Vídně do New Yorku (všechno v červenci tam a v srpnu zase zpátky, přičemž jsme vybírali nejvhodnější data). Výsledky jsou následující:
  • SkyScanner – Praha-Londýn (2070 Kč), Mnichov-Sydney (35292 Kč), Vídeň-New York (17375 Kč).
  • Momondo – Praha-Londýn (3199 Kč), Mnichov-Sydney (34183 Kč), Vídeň-New York (19834 Kč).
Nemůžu si pomoct, ale možnost porovnávat ceny na SkyScanner je prostě skvělá. Nemusím zkoušet jednotlivá data a hledat nejvýhodnější kombinaci. Pokud nemáte fixní termín dovolené a víte, že poletíte o prázdninách do Afriky, je SkyScanner zatím nenahraditelný.
Takhle dopadnete, když se pořádně nedíváte a přehlédnete ten krásný modrý graf v Momondo. Takže všechno zpět, i Momondo nabízí vyhledávání v celém měsíci. Oba systémy jsou víceméně srovnatelné – kromě letenek nabízí hotely i půjčovny aut a komunikují česky. Od teď zkouším najít letenku na obou webech zároveň, je to rychlé, jednoduché a vidíte, že se dají ušetřit tisíce korun.
O vyhledávání letenek budeme ještě v budoucnosti určitě psát. Pošlete nám vaše zkušenosti, ať je můžeme porovnat.

13. 7. 2012

Nepřehlédněte


O prázdninách se začínají množit články týkající se cestování. Proto se vám, milí čtenáři, může zdát, že jsme rezignovali na psaní článků a zásobujeme vás pouze rubrikou Nepřehlédněte. Ale podle nás nemá smysl nabízet cestovatelské články v únoru nebo v říjnu. Proto rozhodně nepřehlédněte čtyřdílný miniseriál The Start to Finish Guide to a Perfect, Stress-Free Vacation.

11. 7. 2012

Nepřehlédněte


Dnes upozorňujeme na další ze článků publikovaných na serveru idnes.cz. V rubrice Technet vyšel 8. července příspěvek s názvem Užitečné weby vám pomohou naplánovat levnou a pohodlnou dovolenou. Určitě najdete spoustu známých informací, určitě vám budou nějaké weby chybět, ale určitě získáte i nové a užitečné informace. Proto rozhodně nepřehlédněte.

9. 7. 2012

Nejlepší stránky o cestování (3) – TravellersPoint


Portál TravellersPoint má v podtitulu všechno důležité – průvodce, mapy, ubytování, fóra a blogy. To všechno můžete na stránkách TravellersPoint najít. Podle článku The 20 Best Travel Websites on the Internet, je komunita tohoto portálu sice malá, ale zato disponuje neocenitelnými informacemi a zkušenostmi. Článek doporučuje před každou cestou „zkonzultovat“ itinerář s TravellersPoint.
Zkusil jsem do vyhledávacího pole portálu zadat výraz „czech“. A jaké byly výsledky? Mnoho fotografií, nabídka ubytování v Brně, Praze, Českém Krumlově a Karlových Varech (například v Krumlově se jednalo o 36 zařízení), 148 destinací (jako například Linz, Žilina... po chvíli jsem zjistil, že většina destinací se váže na klíčové slovo Czech Airlines :-), odkazy na blogy a seznam členů komunity.
Zkusil jsem i výraz „Czech Republic“ a výsledky mě příjemně překvapily. Na obrazovce mám základní informace o naší zemi, včetně zajímavých odkazů. Naprosto mě dostal seznam 77 památek a zajímavostí ve Znojmě.
Nebude to dlouho trvat a začnu plánovat svoji letní cestu, tak už se těším na informace z TravellersPoint.

6. 7. 2012

Nepřehlédněte


Chtěli byste zažít ten pocit, že stojíte na nějakém místě a víte, že dál prostě nic není? Jako když stálo poselstvo krále Jiřího z Poděbrad na mysu Finisterre? Tak se podívejte na adresu http://www.1112.net/lastpage.html. Jak se dozvíte jedná se o úplně poslední stránku internetu. Dál prostě nic není. Škoda, že tam není počítadlo, kolik z nás browserů-cestovatelů se dostalo až na úplný konec. Každopádně já se otáčím a vracím se na předposlední a další stránky. A vy rozhodně nepřehlédněte.
Jen tak mimochodem, zkuste někomu tuhle stránku nastavit v prohlížeči jako domovskou ;-)

4. 7. 2012

Nevhodné návyky (3)


Dnes se zaměříme na odměny, protože ty jsou často důvody, proč pácháme naše malé hříchy. Dělejte to podobně jako kuřáci – zkoušejte různé náhražky a nebojte se experimentovat. Máte chuť na velkou likérovou špičku, která na vás každý čeká ve vaší oblíbené cukrárně, směje se na vás zdálky celé dopoledne a během oběda už nevidíte knedlíky a omáčku, ale krásný čokoládový kopeček plný žlutého krému? Zkuste vyrazit na procházku, dát si ovoce nebo kávu nebo alespoň malý případně zdravější dezert.
Ze seznamu, který máte při sobě, zjistíte, proč vlastně máte chuť na zákusek. Chcete vypadnout z práce, chcete být chvíli sám nebo naopak s někým konkrétním, potřebujete si odpočinout nebo máte ještě hlad? Teď se podívejte na alternativní odměny a zkuste je přiřadit k důvodům. Chodíte do cukrárny z hladu? Zkuste si upravit jídelníček, dát si větší porci k obědu nebo alespoň menší porci dortu. Nebo si chcete s někým popovídat? Ideální je krátká procházka.
Končit budeme stejně jako v předchozí kapitole – sedněte si, všechno si promyslete a zhodnoťte.

2. 7. 2012

SkyDrive


Dnes se krátce podíváme na online úložiště SkyDrive. Nabízí ho společnost Microsoft, ale naštěstí jeho užívání není vázané na instalaci operačního systému Windows. Při instalaci si sice musíte zařídit emailové konto na Hotmailu, ale to mě osobně nepřijde jako vyloženě špatná a diskriminační záležitost (jak někteří tvrdí).
Co je největší výhodou SkyDrive? Tady naštěstí nemusíme dlouze pátrat, protože 25GB zdarma je vážně hodně prostoru. Zvlášť ve srovnání s Dropboxem (2GB). Dalším benefitem je propojení na sociální sítě (Facebook, LinkedIn; Google+ samozřejmě nečekejte).
Pokud máte nainstalované a zároveň nejasnosti v používání SkyDrive, podívejte se na krásný návod z klávesnice Petra Urbana (SkyDrive: jak jej použít jako běžný pevný disk).
Aplikace dokáže synchronizovat data mezi počítačem a Windows Phones (což se bude líbit uživatelům nové Nokie). A existuje i aplikace pro Android. A stranou by neměli zůstat ani uživatelé iOS.