30. 3. 2012

Má to všechno smysl?


Teď nemyslíme smysl života, ale spíše toho, jestli má smysl se zabývat systémy na zlepšení osobní produktivity. Nejsou to jenom obecné řeči nebo způsoby, jak z lidí vytáhnout peníze? My osobně si to nemyslíme, hlavně proto, že po několika letech zkoušení a vylepšování jsme si každý našli svůj systém, jak zpracovávat informace, třídit je a vyřizovat, čemu se věnovat prioritně a čemu naopak vůbec.
Pokud nám nevěříte, zkuste se podívat na článek Dustina Waxe Why You Should Learn a Productivity System, který shrnuje a krátce popisuje základní argumenty (pochopitelně pro...)
  • Produktivita je dovednost (jak se moderně říká skill). To znamená, že produktivita je něco podobného jako schopnost opravit ledničku nebo prodat pojištění. Proto si vaše znalosti nezapomeňte uvádět v životopise.
  • Systémy jsou systematické – hm, to je věta typu červeň je červená. Ve skutečnosti tím chtěl básník říct, že každý z nás vědomě funguje v nějakém systému, a proto je výhodné se chovat systematicky (=produktivně), abychom předcházeli nejrůznějším konfliktům.
  • Systémy vytváří návyky. Jasně, z chaosu ještě žádný návyk nevznikl – dokonce i proto, abyste získali závislost na alkoholu, musíte systematicky „chlastat“. Po zhruba 21-40 dnech (podle toho jakého guru produktivity uznáváte) už na pití nemusíte myslet a jde to samo (což je docela průšvih). Naštěstí je to stejné i s pozitivními návyky.
  • Systém limituje volbu. Nechme stranou svobodu volby a uvědomme si druhou stránku teror volby – čím více máte možnosti, tím je rozhodování méně efektivní a často to platí i o výsledcích.
  • Poslední bod je nejzajímavější – Učením produktivity ji zároveň vyučujeme. A z vlastní zkušenosti víme, že to funguje obráceně – pokud svoje znalosti někomu předáváte, můžete se toho spoustu naučit.

Doufáme, že jsme trochu přispěli k odstranění mýtu, že osobní produktivita je blábol. A budeme se snažit i dál. Koneckonců, proto jsme založili náš blog Skvělá práce a školení.

Žádné komentáře:

Okomentovat