7. 3. 2012

Pomodoro – návod (4)


Pětadvacet minut – pět minut – pětadvacet minut – pět minut... Tohle bude rytmus vašeho života, když podlehnete technice Pomodoro. Pětadvacet minut práce nebo jakékoli činnosti, na kterou se potřebujete soustředit a následně pět minut odpočinku. Aby to nebylo tak fádní po dvou hodinách (čtyřech Pomodorech) se ordinuje dvacetiminutová přestávka. Kromě soustředění (je prokázáno, že více než cca půl hodiny se stejně málokdo dokáže soustředit) Pomodoro pomáhá také při plánování a evidenci pracovních činností.
K měření času můžete použít jakýkoli nástroj – originální technika doporučuje tzv. kuchyňskou minutku, existuje mnoho webových, desktopových i mobilních aplikací (viz předchozí díly).
Z mého pohledu se Pomodoro hodí především pro jednoduché, často stereotypní činnosti s jedním nástrojem. Navíc je vhodná téměř naprostá izolace – přerušení jsou největším nepřítelem rajčat. Pokud pro práci potřebuji dva monitory a stůl obložený papíry, časopisy a knihami a navíc je nutné často pro něco skočit nebo vyhledat, pak dostanete z rajčatové omáčky spíše guláš. Takže všechno si pečlivě přichystejte, včetně podrobného seznamu úkolů, zamkněte nebo si dejte na dveře cedulku „Nerušit“ a můžete začít měřit čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat