2. 4. 2012

Co dělají úspěšní jinak? (2)


Pokračujeme v našem seriálu založeném na článku Nine Things Successful People Do Differently. Mezi další tři zvyky, které rozdělují úspěšné a neúspěšné patří:

  1. Buďte realistickým optimistou nebo realistickou optimistkou. Jinými slovy nepřemýšlejte o problémech, které jsou spojené s danou aktivitou (například po běhání mě budou bolet nohy), ale o tom co je na dané činnosti příjemné (dnes budou krásné výhledy na okolní hory) a především o pozitivních důsledcích (zhubnu nebo budu mít pak chuť na pivo). Realistický optimismus vás totiž vzdálí všem výmluvám.
  2. Vaším cílem by nemělo být dobrý, ale stále se zlepšovat. Nevěřte tomu, že vaše inteligence, osobností vlastnosti nebo fyzická kondice jsou dané jednou provždy. Oni se mohou velice snadno zhoršit, ale naštěstí také zlepšit. A právě víra v neustálé zlepšování sebe sama je další odlišností úspěšných.
  3. Mějte písek nebo štěrk. Ne, nezbláznil jsem se. To jenom můj slovník přeložil použitý výraz „grit“. Ve skutečnosti jde o dlouhodobé cíle. Úspěšní lidé se jim nevyhýbají a naopak je dotahují až do konce. Nehledají snadné cíle, rychlé úspěchy a nenechají se odradit prvním problémem. Ono to pochopitelně souvisí s návyky, jejich utvoření samozřejmě spotřebuje nějaký čas. A jak „grit“ získat? Jednoduše plánováním a monitoringem. Komunikací, získávání informací a ochotou nechat si pomoct.

Žádné komentáře:

Okomentovat