31. 10. 2012

Týdenní plánování (2)


Co budete pro týdenní plánování potřebovat? Tady máte na výběr ze širokého spektra možností od čistého papíru, přes klasické kalendáře nebo diáře (nejlépe s týdenním pohledem), stolní velkoformátové kalendáře, plánovací tabule až po specializované plánovače typu FranklinCovey. Také můžete použít digitální aplikace jako jsou kalendáře (Outlook, Google apod.), tabulkové procesory (Excel, Google Documents, Libre Office Calc apod.), program na poznámky (Zim, Evernote), to-do aplikace nebo obyčejný textový editor. Já osobně používám Zim pro osobní potřebu a Google kalendář pro sdílení informací. Navíc datový soubor Zim mám uložený na Dropboxu, takže k němu mám přístup i ze smartphone.
Jak evidovat týdenní úkoly? I v tomto případě existuje mnoho možností. Následující seznam se týká především softwarových aplikací
  1. Barevné popisky, které mohou oddělovat typy úkolů nebo označují jeho splnění. Tady mám pocit, že příliš barevný kalendář je spíš ke škodě.
  2. Tagy (štítky) – pro mě představují jednodušší variantu barevných popisků. Nejsou sice tak elegantní, ale nemusím nikde dohledávat význam barvy nebo hledat novou barvu pro další kategorii. Bohužel stejně jako u barev se mě nedaří udržet konzistentní uzavřenou množinu štítků.
  3. Priority – já používám kombinaci jednoho až tří vykřičníků (nástroj Zim) a navíc si prvních pět aplikací očísluji podle pořadí, ve kterém je chci vykonat (to je ale záležitost denního plánování a pojídání žab /žáby vysvětlím v některém z dalších článků/).

29. 10. 2012

Skvělá práce na webu


V Čechách a na Slovensku je spousta blogů podobně zaměřených jako je Skvělá práce. Co ale najdeme, když zadáme tento termín do vyhledávačů? Máme tady několik nabídek na práci (samozřejmě skvělou), popisy skvělých pracovních činností (třeba řízení letového provozu nebo plastická chirurgie) a poděkování našim sportovcům. Seznam je na tom podobně jako Google, ale nabídek práce přibývá. Bing si pod pojmem skvělá práce představuje umění. Zajímavé je, že nikdo nezmiňuje naše politiky a novináře – protože právě sleduji zprávy, tak si říkám, že tohle je ta skvělá práce.
Ale co naše Skvělá práce? Stále jedeme ve stejných kolejích. Připravujeme články o osobním rozvoji, efektivitě práce, motivaci, plánování a time managementu. A samozřejmě nabízíme školení a kurzy, které vás naučí, jak to udělat, aby vaše práce (proces i výsledky) byla skvělá.

26. 10. 2012

Nepřehlédněte


Skončili jste školu a chcete si trochu zacestovat než zapustíte kořeny? Mrkněte se na článek So You’ve Graduated from College, Now What?. Najdete tam pár rad, které vám možná pomohou. Každopádně už o tom cestování začněte alespoň přemýšlet. Teď jsem zrovna mluvil s člověkem, který byl nadšený z cestování. Ale místo aby začal plánovat nějakou cestu, tak vymýšlel stovky výmluv, proč to nejde. A každou doprovodil povzdechem, jak by rád cestoval. A tím nemyslel cestu do Austrálie, ale třeba do Alp nebo k moři. Podle něj je nejtěžší sehnat prachy – jsem mu spočítal peníze utracené za cigára, DVD s cestopisnými pořady a další blbosti :-) Vida jak se dá spojit rubrika Nepřehlédněte s lacinou moralitou :-)

24. 10. 2012

Nevhodné návyky (dodatek)


Můžete porovnat náš krátký seriál s konkurencí. Na blogu Mít vše hotovo vyšel 13. září letošního roku zajímavý článek Martina Bortlíka o boji se zlozvyky. Pokud vám Skvělá práce se špatnými návyky nepomohla, zkuste postup publikovaný v příspěvku Jak na zlozvyky. A nezapomeňte na diskuzi pod textem.

22. 10. 2012

Mobilní aplikace pro zlepšení produktivity


V poslední době jsem zatoužil pozměnit softwarovou výbavu mého Androidího telefonu. A hledal jsem nějaké aplikace, které by mně pomohli zlepšit produktivitu mých běžných aktivit. Protože mobil mám na rozdíl od počítače pořád u sebe a zapnutý, tak se to přímo nabízí.
Udělal jsem si rychlý průzkum a našel doslova zajímavých prográmků:
  • Any.DO – jednoduchý a intuitivní To-Do list, který podporuje gesta. Má i další zajímavé funkce – například hlasové zadávání nebo mazání položek zatřesením telefonu. Jestli vám Any.DO nebude vyhovovat, zkuste například GTasks nebo Astrid Task/To Do List.
  • Zaarly vám pomůže při nákupech. Zadáte, co chcete a kolik jste ochotni za to dát, a pak už jen čekáte na nabídky. Upřímně řečeno, tahle aplikace mě hodně zaujala, takže se s ní ještě na našich stránkách setkáte.

Ale mé hledání ještě nekončí. Alespoň do té doby, dokud nepřejdu na jinou mobilní platformu.

19. 10. 2012

Nepřehlédněte


Zatracené životopisy! Kolikrát jste si v životě tuhle větu řekli. Já osobně mnohokrát. To máme jeden životopis do práce, jiný do projektu, tenhle v angličtině, jiný dvojjazyčný... Dnešní Nepřehlédněte za vás životopis nenapíše. Ale poradí vám stránku, která obsahuje pět nástrojů a právě ty mohou při souboji s životopisy představovat zajímavé zbraně...

17. 10. 2012

Nevhodné návyky (5)


A jsme na konci našeho krátkého seriálu. Zbývá poslední pravidlo – mějte plán. Teď víme jaké jsou naše nevhodné návyky a co je spouští. Takže je potřeba si udělat plán, jak budeme nežádoucím signálům předcházet. Například na oběd budu chodit už v půl dvanácté, protože cukrárnu otevírají až v jednu.
Samozřejmě úplně poslední krok je nejtěžší. Musíte si utvořit správný návyk, který bude nahrazovat ten starý nežádoucí. A tady vám žádné triky nepomohou. Tady pomůže jen pravidelné opakování. Jak dlouho? To záleží na vaší rezistenci vůči návykům. Někomu stačí 28 dní, někdo preferuje 40. Prostě do té doby, než začnete vaše předsevzetí plnit automaticky.

15. 10. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Nestíháte číst všechny dokumenty a další papíry, které se neustále objevují na vašem stole? Zkuste jiné prostředí, tzv. extreme reading, které se týkají dnešní Popelčiny odkazy.

A teď už můžete vyrazit číst cokoli do terénu.

12. 10. 2012

Nepřehlédněte


Co dnes nemáte přehlédnout? Rozsáhlý článek na téma Jak si založit pracovní stůl. Víc psát nebudu, jdu si uspořádat stůl... :-)

10. 10. 2012

Nevhodné návyky (4)


Další pravidlo zní: Izolujte signály (Google překladač navrhuje „Odpojte tágo“). Podle experimentů je možné všechny příčiny zařadit do pěti kategorií – místo, čas, emoční stav, vazba na ostatní lidi, jiná bezprostředně předcházející akce. Ale to všechno máme přece už napsáno v seznamu ze druhé kapitoly. Hurá! Takže zajdeme pro seznam, doplníme chybějící informace a začneme vesele narušovat naše prostředí, aby nedocházelo k nežádoucím signálům. Samozřejmě s mírou – kvůli tomu, že na dezert dostanu chuť, když se manželka vrátí z práce, se ještě nemusím rozvádět.

8. 10. 2012

Tři odkazy pro Popelku


V dnešních odkazech se po delší době podíváme na GTD aneb MVH (Mít vše hotovo). A to konkrétně na zdroje, ze kterých můžeme čerpat informace pro náš další rozvoj.

  • Massive GTD Resource List (http://zenhabits.net/massive-gtd-resource-list/) - sice trochu starší (2007), ale skutečně masivní - plný knih, stránek, blogů, diskuzních fór, aplikací...
  • Top 25 GTD blogs (http://www.invesp.com/blog-rank/GTD) - název stránky mluví za sebe...
  • Top Ten Personal Produktivity and GTD Web Sites (http://itmanagersinbox.com/1081/top-ten-personal-productivity-and-gtd-web-sites/) - sice pořád snižujeme počet zdrojů, ale zase narůstá aktuálnost

Seznamy sice obsahují i notoricky známé stránky, ale pevně věřím, že tam najdete i mnoho nových a užitečných informací.