26. 9. 2012

Nepřehlédněte


Dnešní Nepřehlédněte je tak trochu hardwarové. Máte domácí wi-fi síť a zdá se vám, že něběží právě tak rychle, jak vám provozovatel sliboval? Článek Top 10 Ways to Boost Your Home Wi-Fi ukazuje pár fíglů, které mohou být užitečné. Alespoň mně jako amatérovi to tak přijde. Proto doporučuji k nepřehlédnutí.

24. 9. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Určitě znáte deskové hry jako například Člověče nezlob se a podobně. A určitě vás napadlo, že hraním se můžete mnohé naučit. Třeba i to jak zacházet s penězi. Dnešní Popelka nabízí 3 hry, které by vám mohli být v tomto směru užitečné. Seznam rozhodně není kompletní, protože různé finanční instituce vydávají vlastní propagační hry s ekonomickými náměty.
  1. Začít musíme tradičními Monopoly a jejich variantami jako například Dostihy a sázky.
  2. Na druhém místě bych rád uvedl hru Roberta Kiyosakiho Cashflow 101 (odkaz na český článek o webové variantě hry).
  3. A dnes jsem na webu objevil hru Bohatí a chudí. Ještě ji nemám vyzkoušenou, ale třeba se v diskuzi objeví nějaký názor na tento produkt.
Znáte ještě nějaké další podobné hry. Podělte se s ostatními čtenáři a přidejte je do diskuze pod článek.

21. 9. 2012

Nepřehlédněte


Další Nepřehlédněte pochází z klávesnice a blogu známého zen-guru Lea Babauty. Zkuste se inspirovat 52 tipy pro štěstí a produktivitu (samozřejmě v angličtině).

19. 9. 2012

Týdenní plánování (1)


Konečně po dvou letech jsem si začal užívat týdenní plánování. Před tím jsem ho tak trochu flákal. Prostě důležité bylo plánování každodenní a týden jsem jen tak v neděli prolétl. Samozřejmě trochu lepší to bylo v dobách používání FC diáře, ale stále to žádná sláva nebyla. FC diář jsem po roce odhodil a musím říct, že se mému pracovnímu batohu pořádně ulehčilo, a s tím jsem tak trochu odhodil i týdenní plánování. Kdy jsem se k němu vrátil? V dobách dovolených, kdy jsem potřeboval vědět, co budu dělat, až se vrátím po týdnu z lyžování. A najednou se ukázalo, že týdenní plánování má jednu užitečnou funkci – už se mi nestává, že bych v jednom dni měl deset a víc úkolů s maximální prioritou.
Abych zase někde neudělal chybu, pokusil jsem se o stručnou rešerši, jak to dělají jiní a jaké jsou nejlepší postupy. A o výsledky se s vámi chci podělit v následujících řádcích.
Tak nejdříve si shrneme proč je dobré si koncem nebo začátkem týdne si sednout nebo lehnout a projít svůj program?

  • Plánování je obecně užitečné.
  • Budete mít jasný program, a tudíž se zbavíte nejistoty a strachu z ní.
  • Týden nezaplníte celý, a proto budete poměrně flexibilní díky možnosti operativního zaplňování volných míst nebo přesouvání aktivit.

A proč vlastně plánovat týden a ne jednotlivé dny? Abych řekl pravdu, nevím. Já osobně kombinuji denní a týdenní plánování. Na webu najdete však můžeme najít názory, že týden je tak akorát dlouhá časová jednotka, která je dostatečně velká, abyste mohli přesouvat úkoly a schůzky. A zároveň tak malá, že si snadno udržíte přehled. Na tom něco bude, protože ve svém Google kalendáři používám nejčastěji týdenní nebo dvoutýdenní pohled.

17. 9. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Další tři oříšky, vlastně odkazy, jsou zaměřeny zcela utilitaristicky. Z důvodu změny hardware jsem byl tak trochu donucený přejít na jiný software, co se týče poznámek a jejich synchronizace. Začal jsem pracovat s Evernote. Má své výhody a nevýhody (zvláště problematický mi připadá klient pro Linux), ke kterým se jistě vrátím v dalších článcích až načerpám více zkušeností. Dnes nabízím tři odkazy na weby, které se zabývají osobním plánováním ve spojitosti s Evernote,
  1. Zajímavý soubor odkazů na stránce Zomobo.
  2. Video tutoriály pro Evernote.
  3. A na závěr hezky česky o Evernote a GTD.

14. 9. 2012

Nepřehlédněte


Dnešní Nepřehlédněte je zaměřeno na uživatele čtečky Kindle. Už jste navštívili stránku Hundred Zeros? Jestli ne, tak vám uniklo spoustu knížek, které jsou zdarma k dispozici. Do mé čtečky jich právě několik směřuje...

10. 9. 2012

Formování návyků – mýty a pověsti


Také vás všechny odborné knihy poučovaly, že každý návyk je potřeba pěstovat 21 dní a pak půjde všechno téměř samo? Článek Busting the 21 days habit formation myth se to pokouší vyvrátit. Vybrali jsme z něj několik základních informací.
  1. Jednadvacítka se zřejmě poprvé objevila v plastické chirurgii, kdy bylo uváděno, že pacient si po 21 dnu zvykne na nový vzhled obličeje.
  2. Na základě experimentu bylo prokázáno, že nejvyšší míry automatizace určité činnosti (to znamená vytvoření návyku) bylo dosaženo po 66 dnech.
  3. V rámci experimentu byly však zjištěny rozdíly mezi jedinci. Někteří si vytvořili návyk už po 18 dnech, zatímco jiným se to nepodařilo po celou dobu sledování (84 dny).



Jinými slovy, pokud si na Nový rok dáte nějaké předsevzetí a 21. ledna se ještě budete trápit při jeho dodržování, nezoufejte. Počkejte minimálně do 6. nebo 7. března, pak to půjde samo ;-)

7. 9. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Z oříšku na mě vykoukl nový androidí tablet. Tak jsem poprosil Popelku o pár odkazů, kde bych mohl najít zajímavé aplikace. Myslím opravdu užitečné programy pro práci a nikoli hry a podobně. Tři nejlepší seznamy následují...

5. 9. 2012

Nepřehlédněte


V poslední době se roztrhl pytel s nejrůznějšími schématy velikosti plakátu, kterým se říká infografiky. V rubrice Nepřehlédněte dnes nabízíme vaší ctěné pozornosti inforgrafiku The scenic route to a longer life. Minimálně je hezky zpracovaná, ale také užitečná. Rozhodně nepřehlédněte.

3. 9. 2012

Finance: Inspirace


Možná následující řádky patří do rubriky Tři odkazy pro Popelku nebo do sekce nepřehlédněte, ale já si je sobecky umístím do finančních zpráv. Mnoho lidí se mě ptá, která média by měli sledovat, aby se alespoň trochu orientovali ve světe financí a ekonomiky. Já to dělám následovně:
  1. Používám víceméně výhradně české zdroje (snad kromě sledování stavu akcií na zahraničních burzách).
  2. V televizi sleduji hlavně ČT 24 a jejich ekonomické rubriky – ale rozhodně nejde o hlavní informační kanál.
  3. Na webu se snažím denně pročítat iHNED.cz, případně další zpravodajské servery. V novinových stáncích pak Hospodářské noviny, Ekonom nebo Euro.
  4. Posledním zdrojem jsou webové články, které si nechávám přeposílat do své čtečky – Finamag, Finance.cz a Penize.cz.



Samozřejmě nemám čas sledovat každý den všechno. Na druhou stranu se mnoho zpráv opakuje nebo mají trvalejší charakter.
A co vy? Máte nějaký zajímavý zdroj, který by měl člověk, který se chce trochu orientovat ve světe financí, sledovat?