30. 5. 2012

Kniha o skvělé práci


Nebojte se zatím jsem knihu nenapsali a dokonce ani nikdo nenapsal knihu o nás. Máme na mysli knihu Pracujte méně, udělejte více od Michaela Bungaye Steinera. Spojení Skvělá práce se vyskytuje téměř v každém z názvů kapitol. Knihu jsme získali minulý týden, nakladatelství BizBooks ji vydalo v letošním roce. V Americe vyšla před dvěma roky. Tenhle článek berte jako krátké avízo a rozhodně očekávejte další články (především komentáře k jednotlivým kapitolám).

28. 5. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Budeme pokračovat v alternativách k našemu oblíbenému Lifehackeru. Tentokrát se mrkneme na weby, které mají v podtitulcích slova jako produktivita, úspora času, financí nebo kreativita.
  • Dumb Little Man – pokud se cítíte být hloupým a malým, je tahle stránka přesně pro vás. Ale podle všeho ji můžeme vyzkoušet i my ostaní :-)
  • Lifehack – podobný název, podobný obsah...
  • 43folders – tolik složek doma ani nemám, ale na tento web si dělám čas pravidelně.

25. 5. 2012

Efektivita, produktivita a vzdělávání aneb Italové mají problém


Před několika dny jsem se sešel s jedním italským kolegou, který je odborníkem na PPPP projekty a státní správu. Pochlubil se, že se začne věnovat vzdělávání, protože našel úžasnou příležitost a mezeru na trhu. Zjistil, že v Itálii se na školách vůbec neučí základy efektivního zpracování informací a využívání znalostí. Absolventi středních škol si neumí naplánovat aktivity projektu, tak aby na sebe navazovali, nedokáží vytvořit jednoduchý časový plán a dokonce ani napsat správný životopis nebo se připravit na přijímací pohovory. Můj kolega teď začal připravovat projekty, které by podporovali výukových výše uvedených schopností a dovedností (ale nejen těch) na všech typech škol. Držím mu palce a jsem zvědavý na výsledky – doufám, že budou v angličtině a přístupné na webu.
Ještě musím ironicky poznamenat, že naštěstí takové problémy u nás nemáme. Nebo snad ano? Zkuste nám napsat (do diskuze nebo můžeme přímo publikovat váš článek), jak máte zkušenosti s absolventy nebo jako absolventi s naším vzdělávacím systémem hlavně co se týká produktivity, efektivity a tvorby systémů.

23. 5. 2012

Nepřehlédněte


Na webu iDnes.cz začali v sekci Technet publikovat pravidelnou rubriku s technologickými novinkami. Rozhodně KVIK nepřehlédněte.

21. 5. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Naším hlavním zdrojem inspirace je webová stránka Lifehacker. Ale není sama. Popelka dnes (a ještě v dalších dílech) nabídne nejlepší alternativy. Dnes se podíváme hlavně do světa technologií.

18. 5. 2012

Hledáte letenky za zajímavé ceny?


Pak vám pomůže krátký článek 4 Online Secrets for Getting Amazing Flight Deals. Postup navržený v tomto článku můžeme parafrázovat ve třech jednoduchých bodech:
  1. Založte si speciální cestovatelský twitter a odebírejte kanály jednotlivých leteckých společností. Je to nejrychlejší zdroj novinek a informací, kterému může maximálně konkurovat RSS, ale rozhodně ne mailem zasílané newslettery.
  2. Nechte spojení, která vás zajímají hlídat pomocí webového nástroje. Nejvíce doporučovaný je Airfarewatchdog.
  3. Když už letenku hledáte na webu, zkuste používat stránky, které agregují výsledky od více prodejců letenek. Osobně doporučuji Momondo, článek zmiňuje skyscanner.
Teď už nezbývá nic, než jen popřát vám hezké prázdniny.

16. 5. 2012

Nejlepší stránky o cestování (2) – CouchSurfing


O CouchSurfingu jsme psali v článku na Odjezdech a návratech v září 2011. Komunita lidí kolem CouchSurfingu má kolem jednoho milionu členů. Celý princip je poměrně jednoduchý – vy můžete využít nabídek ubytování po celém světě a také můžete nabídnout přístřeší ostatním cestovatelům (ve skutečnosti obousměrně komunikuje pouze 40% uživatelů). Celá komunita je sledována, takže nebezpečí je poměrně nízké (zvláště ve srovnání s nejlevnějšími hotely a hostely). Kromě toho, že ušetříte, najdete nové přátele a zažijete spoustu zajímavých a dobrodružných situací (třeba stolování s rodinou v Maroku).
Co se týče alternativ, vykradu si vlastní (výše zmíněný) článek. Existují i další podobné projekty jako například Hospitality Club. Původně jsem chtěl vypsat i další, ale pak jsem zjistil, že už to za mě udělali na blogu Two Go Round-The-World - Couchsurfing Alternatives. A další rozsáhlý článek s obrovskou diskuzí můžete najít na stránkách s optimistickým názvem All that is wrong with the world.
Přihlásit se můžete přes facebookovské konto. Stránky bohužel nemluví česky, ale slovenština je k dispozici.

14. 5. 2012

Google Drive


Potřebujete 5GB na virtuálním diskovém úložišti, propojení s se službami Google a to všechno zdarma? To všechno vám nabízí nová služba – Google Drive. Připojíte s z PC, Macu, Androidu a brzy snad také z Linuxu, iPhone a iPadu. To ovšem neznamená, že se nemůžete odkudkoli připojit z prohlížeče. Integrovat můžete kalendář, maily, fotky nebo dokumenty (samozřejmě uložené na „googlích“ službách). A k tomu ještě další vychytávky jako OCR nebo rozeznávání obličejů na fotografiích. Prostě a jednoduše – velký bratr nás sleduje, ale nabízí spoustu hraček :-) Já osobně odhazuji svoji paranoiu a jdu si hrát. A taky přečíst komiks o historii a původu Google Drive.

11. 5. 2012

Dropbox alternativy


Používáte Dropbox? A stává se vám, že aplikace signalizuje zaplnění disku a nabízí zakoupení dalšího prostoru? Pak máte čtyři možnosti:
  1. Koupit další obsah.
  2. Smazat zbytečný obsah.
  3. Založit si nové konto
  4. Podívat se na alternativy Dropboxu a snažit se je efektivně využít.

Většina z následujících produktů má sice ve zdarma dostupných verzích omezenou funkcionalitu, ale to má koneckonců Dropbox také. Které produkty můžete otestovat.
  • SpiderOak
  • Ubuntu One
  • SugarSync
  • Windows Live Skydrive
  • Syncplicity
  • Wuala
  • LiveDrive
  • Tonido
  • Box.net
  • Amazon Cloud Drive

Jak můžete je z čeho vybírat. V dalších článcích se budeme zabývat jednotlivými produkty podrobněji.
Zkuste nám napsat vaše zkušenosti s virtuálními diskovými prostory.

9. 5. 2012

Hamster a 80/20 – vyhodnocení za duben (6)


Duben uplynul jako voda, tudíž přichází další díl seriálu o Hamsteru. Upřímně řečeno, není to seriál určený speciálně pro čtenáře blogu, ale hlavně pro mě, abych si trochu udělal pořádek. A třeba to bude užitečné i pro někoho dalšího.
Takže zpátky k dubnu. Co mě potěšilo? Především poměrně vysoký počet dní, kdy jsem na práci ani nesáhl. Konečně jsem přestal (alespoň částečně) pracovat o víkendech a svátcích. Poměr Užitečné vs. Zbytečné se dostal na číslo 3,25 – to znamená, že na jednu hodinu činností, které jsem považoval za zbytečné připadaly více než 3 hodiny užitečných aktivit. Také si myslím, že poměr aktivit, které přímo dostávám nějakou tu korunu, a těch, které představují investici do budoucna, je zhruba 2:1.
Co mě naopak poděsilo? Především poměrně vysoký počet dní, kdy jsem pracoval více než 9 hodin. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o „čistou práci“, kdy veškeré prostoje nebyly evidovány. Jak už jsem psal dříve, pořád je velice nízký počet hodin, který věnuji na vlastní vzdělávání. Pilná včela bohužel stále svítí (viz třetí díl seriálu).
Z čeho se poučit a jak dál? Kategorie Zbytečné je nejvíce zaplněna neproduktivními mítinky a přípravou zbytečných projektů. Je potřeba obojí eliminovat (což se zcela nepodaří, neboť se často jedná příkazy shora) nebo alespoň minimalizovat čas strávený na těchto neproduktivních aktivitách.

7. 5. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Tentokrát se zaměříme na prezentační nástroj Prezi a české články, které se mu věnují.

4. 5. 2012

Hamster a 80/20 – nové kategorie a štítky (5)


Dnes jen krátký příspěvek do našeho nekonečného seriálu. Pořád se zabývám štítky a kategoriemi. V únoru jsem seznam rozšířil, ale trochu se v něm ztrácím. Jinými slovy, co vlastně potřebuji zjistit? Pro koho dělám, jaký druh práce dělám a jaký to přináší efekt.
Článek The 5 Types of Work That Fill Your Day nabízí inspiraci – pět typických druhů práce – řešení problémů, plánování, reakce na události, každodenní záležitosti a zbytečnosti. Kontrolní otázka na závěr – co se budeme snažit eliminovat? Výsledky snad budou vidět za nějaký měsíc.

2. 5. 2012

Techniky pro zlepšení produktivity a efektivity


Před časem jsme publikovali krátký seriál o technice Pomodoro. Já osobně rajčata nemusím (tedy kromě toho úžasného rizota s krevetami a rajčaty, které jsem měl nedávno v Římě). Existuje také něco jiného pro zlepšení produktivity a efektivity?
V článku Five Best Productivity Methods je jmenováno pět nejlepších technik. První z nich je Pomodoro a následující seznam ukazuje ty další.
  • Getting Things Done (GTD) – GTD a jeho varianty jsou v Čechách dobře známé metody. Částečně jsem ji do svých každodenních procesů zařadil já, především při zpracování podnětů. O GTD existuje v Čechách a na Slovensku poměrně dost stránek, proto se s informacemi o GTD budete setkávat hlavně v sekcích Tři odkazy pro Popelku nebo Nepřehlédněte.
Další techniky budeme zkoušet, takže zatím jen názvy.
  • Seinfeld's Productivity Secret/Don't Break the Chain
  • The Action Method
Poslední metoda je nazvaná A Hybrid, or Custom Personal Method a nejedná se o metodu, ale souhrn všech technik, které vznikají kombinací nebo přizpůsobením existujících (např. 10-Minute Hack nebo Personal Kanban 101). To je i můj případ – kombinace GTD, 7 návyků a některých dalších principů (jako třeba pojídání žab). Pokud mně nevěříte, mrkněte se na zajímavý článek o kombinování různých metod.