30. 4. 2012

Nepřehlédněte


Dneska jsem se celý den hrbil a kromě jiného vymýšlel příspěvky na blog. Až mě z toho rozbolela záda. Pak jsem narazil na následující obrázek. Záda sice bolet nepřestala, ale od zítra to rozhodně bude lepší. Rozhodně nepřehlédněte.

27. 4. 2012

Nejlepší stránky o cestování (1)


Jak začít cestovatelskou rubriku na blogu Skvělá práce? Rozhodli jsme se vám nabídnout seriál, který bude představovat nejlepší cestovatelské stránky. Hodnotit nebudeme my, ale cestovatelé po celém světě. Jako základní inspiraci vezmeme článek The 20 Best Travel Websites on the Internet, ale nebojte, nebudeme jen opisovat. Přidáme i alternativy, české a slovenské varianty stránek a samozřejmě také naše zkušenosti.

25. 4. 2012

Finance: Jak jsem podlehl


Trvalo to půl roku, ale nakonec jsem nevydržel. Půl roku do mě hučeli lidé z blogu Skvělá práce, abych občas přispěl nějakým příspěvkem, který se týká financí, spoření nebo investic. Tak jsem pár článků prostě slíbil.
Nečekejte doporučení pro nákup akcií nebo zlata. Ani nabídku kreditek, účtů, pojištění a podobně. Nabízet budu své zkušenosti, různé tipy a rady a především odkazy na články, ze kterých se učím já.

23. 4. 2012

Prezi


Přemýšleli jste o nové prezentaci a chcete aby uchazeče ohromila? Probíráte se různými šablonami a nevíte kterou si vybrat? Zkoušíte nové efekty, ale nevíte, jestli budou fungovat na počítači u klienta? Zkuste něco úplně nového – tak zvané nelineární prezentace.
Jejich princip je velice jednoduchý. Na pracovní ploše rozmístíte všechno, co chcete mít ve vaší prezentaci – texty, obrázky, grafiku, videa, audio soubory apod. Pěkně všechno naaranžujte a pak zbývá jen poslední krok – jednotlivé prvky propojte tak, jak chcete, aby je uživatel viděl. Jednoduché, že? Ale kde vzít program, který by to umožňoval? No přece na webu. Jmenuje se Prezi a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. Budete překvapeni a vaši zákazníci nebo studenti také.

20. 4. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Nedávno jsme doporučovali volně dostupnou knihu zabývající se optimalizací webových stránek pro vyhledávače (SEO). Dnes přidáme ještě další tři SEO odkazy:
Napište nám diskuze další tipy, jak zatraktivnit webové stránky.

18. 4. 2012

Jak zlepšit váš pracovní proces


Je to jednoduché, když se budete držet následujícího postupu, který se inspiroval vlastními zkušenostmi a také články Six Steps to Maximizing Business Process Efficiency.
  1. Musíte chtít. Nebo lépe musíte moc chtít, jinak to nemá cenu.
  2. Vyhodnoťte aktuální stav (sepište si, co vám jde).
  3. Připravte si změnu tak, aby co nejvíce obsahovala vaše silné a oblíbené stránky.
  4. Implementujte první část vaší změny. Nesnažte se změnit všechno najednou, ale vemte si pouze jeden krok (třeba budu si vést deník).
  5. Opakujte jednotlivé kroky od začátku do konce.

16. 4. 2012

Skvělá práce na Twitteru


Připravili jsme pro vás nový informační kanál Skvělé práce. Naše příspěvky publikované na blogu, budou přeposílány také na Twitter. Tam budou také aktuální zprávy a informace od dalších spřízněných „twitteristů“. Takže se připojte na https://twitter.com/Skvelaprace, prohlížejte a hlavně diskutujte.

13. 4. 2012

Co dělají úspěšní jinak? (3)


Poslední díl seriálu a poslední tři zvyky úspěšných podle psycholožky Heidi Grant Halvorsonové.

  1. Staňte se „svalovcem vůle“. Nebo „morálně-volním kulturistou“ – mně ty překlady prostě dnes nejdou. Jinými slovy posilujte svoji vůli a sebeovládání (a jsme zase u těch výmluv z prvního dílu). Naštěstí existují konkrétní cvičení na trénování vůle a dokonce se dají spojit i s klasickým cvičením. Když si řeknete, že uděláte denně 50 dřepu, tak nejde jen fyzickou námahu, ale také o vůli – musíte se přinutit. Asi bych měl napsat, co vám pomůže získat silnou vůli, ale to bych se opakoval. Prostě plánování, montoring...
  2. Neblázněte (v originále nepokoušejte osud). Tak jako nemá cenu se vymlouvat a podceňovat svoje schopnosti, nemá ani smysl se přeceňovat. Nedělejte víc věcí najednou, i když se zdá, že je to jednoduché. Nesnažte se překročit své limity. Často se totiž můžete setkat s neúspěchem, který vás odradí a budete zase na začátku (přinejlepším). Setkal jsem se například s člověkem, který chtěl hubnout. Zaplatil si tréninkový program, který mu ovšem po týdnu přišel příliš lehký. Zdvojnásobil se tedy dávky. Po další dvou dnech si přivodil únavovou zlomeninu, s cvičením musel přestat a nejenže nehubne, ale dokonce přibírá, protože svůj vztek kompenzuje jídlem.
  3. Poslední bod souvisí s realistickým optimismem (viz předchozí díl). Nemá cenu si říkat, co nebudete dělat (kromě ztráty motivace dochází totiž i ke ztrátě času). Naopak si co nejčastěji opakujte co dělat budete. Někde se tomu říká snění s otevřenýma očima.
    Další riziko souvisí s vaší pamětí a podvědomím. Jestliže si budete neustále říkat „nesmím utrácet“, co se stane s vaším podvědomím? Usídlí se tam tři základní pocity – negativum, rozkaz a utrácení. Nesnáším, když mi někdo říká, co mám nebo nemám dělat! Nesnáším, když někdo říká, že dělám chybu! Takže zbývá utrácet, utrácet, utrácet...
    Zkuste „chci více vydělávat“ – vlastní vůle, pozitivně laděná slova (více i vydělávat) – to se to krásně poslouchá...


Mimochodem, při paní tohoto článku mě napadlo, že se podívám do literatury a na web a pokusím se najít něco o úspěšnosti. Jsem úspěšný? A kdo je vlastně úspěšný? A co musím udělat proto, abych byl úspěšný? Až se mi podaří něco zjistit rozhodně se o to s vámi podělím na blogu Skvělá práce.

11. 4. 2012

Nepřehlédněte


Dnešní nepřehlédněte se zaměřuje na produktivitu, pracovní výkonnost a efektivitu. Přesně o těchto problémech skvěle píší různí autoři v příloze časopisu Respekt 14-15/12 s názvem Jak si užít práci. Rozhodně nepřehlédněte články jako například Co má na váš výkon v práci největší vliv? nebo Manželka a šéf v rovnováze. A to se týká i fotogalerie na stránkách Respektu Pracovní prostředí.

10. 4. 2012

Nová Skvělá práce


Zdá se vám, že se blog Skvělá práce nějak proměňuje? Po půl roce připravujeme na našem blogu inovace. Hlavní změnou je to, čemu říkáme „Lifehacker“ style. Skvělá práce chce být českou alternativou slavného webu Lifehacker (o něm více napíšeme v dalších příspěvcích). To znamená, že budeme nabízet články zaměřené na tipy a triky, jak lehce zvládnout skoro všechny životní situace. Kromě produktivity a osobního rozvoje se zaměříme na finance, cestování, webové a mobilní aplikace. Mimo jiné se spojíme s redakcí blogu Odjezdy a návraty, která bude publikovat své články pod hlavičkou Skvělé práce.
Nemění se všechno. Stejný zůstává zatím design nebo oblíbené rubriky Tři odkazy pro Popelku a Nepřehlédněte.

6. 4. 2012

Nepřehlédněte


Dneska jsem se celý den hrbil a kromě jiného vymýšlel příspěvky na blog. Až mě z toho rozbolela záda. Pak jsem narazil na následující obrázek. Záda sice bolet nepřestala, ale od zítra to rozhodně bude lepší. Rozhodně nepřehlédněte.

4. 4. 2012

Nepřehlédněte


Upřímně řečeno, nejsem si jistý, jestli pro následující webovou stránku je místo právě na tomhle blogu. Ale mě rozhodně zaujala, proto bych ji rád doporučil. Jedná se o web Gapminder a dozvíte se na něm, jakým způsobem účinně a efektivně vizualizovat statistická data. Stránka (blog i Twitter) jsou zajímavé nejen pro statistiky, ale i pro studenty a další lidi, kteří mají potřebu něco prezentovat. Rozhodně nepřehlédněte.

2. 4. 2012

Co dělají úspěšní jinak? (2)


Pokračujeme v našem seriálu založeném na článku Nine Things Successful People Do Differently. Mezi další tři zvyky, které rozdělují úspěšné a neúspěšné patří:

  1. Buďte realistickým optimistou nebo realistickou optimistkou. Jinými slovy nepřemýšlejte o problémech, které jsou spojené s danou aktivitou (například po běhání mě budou bolet nohy), ale o tom co je na dané činnosti příjemné (dnes budou krásné výhledy na okolní hory) a především o pozitivních důsledcích (zhubnu nebo budu mít pak chuť na pivo). Realistický optimismus vás totiž vzdálí všem výmluvám.
  2. Vaším cílem by nemělo být dobrý, ale stále se zlepšovat. Nevěřte tomu, že vaše inteligence, osobností vlastnosti nebo fyzická kondice jsou dané jednou provždy. Oni se mohou velice snadno zhoršit, ale naštěstí také zlepšit. A právě víra v neustálé zlepšování sebe sama je další odlišností úspěšných.
  3. Mějte písek nebo štěrk. Ne, nezbláznil jsem se. To jenom můj slovník přeložil použitý výraz „grit“. Ve skutečnosti jde o dlouhodobé cíle. Úspěšní lidé se jim nevyhýbají a naopak je dotahují až do konce. Nehledají snadné cíle, rychlé úspěchy a nenechají se odradit prvním problémem. Ono to pochopitelně souvisí s návyky, jejich utvoření samozřejmě spotřebuje nějaký čas. A jak „grit“ získat? Jednoduše plánováním a monitoringem. Komunikací, získávání informací a ochotou nechat si pomoct.