29. 2. 2012

Pomodoro – aplikace (3)


Ve třetí části našeho rajčatového seriálu bychom vám rádi představili několik nástrojů, které slouží ke zlepšování produktivity pomocí techniky Pomodoro. Většinou se bude jednat o tzv časovače – nástroje, které měří Pomodoro intervaly. Příkladem jsou CherryTomato (open-source, Windows), Pomodoro (4,99$, iOS), Pomodairo (free, Adobe Air), Pomodoro Pro (2,49$, iOS), Pomodoro Me (free, iOS), Tomato Timer (webová aplikace), Pomodoro! (webová aplikace označovaná také jako tomatoi.st) nebo Focus Booster (free, Windows, Mac, webová aplikace). Poměrně kompletní nástroj, včetně To-Do listu nebo widgetů, je volně dostupný Pomodoro Crate.

27. 2. 2012

Nepřehlédněte


V polovině února vyšel zajímavý článek Osudy dobrého úředníka Klause za evropské integrace. Nebudu tady rozebírat knihu recenzovanou v tomto článku, ani politické názory všech zmíněných osob. Radost mi udělal druhý odstavec poslední části o řeznících, dělnicích v pivovaru a dalších lidech, kteří navzdory české malosti udělali díru do světa. A připojte si k nim i oba významné únorové jubilanty – filmaře a hokejistu. Prostě rozhodně nepřehlédněte ten článek a nepřehlížejte ani lidi, kteří něco dokázali.

24. 2. 2012

Pomodoro – informační zdroje (2)


Zachutnala vám rajčatová technika Pomodoro? Pak vám dnes přinášíme další várku informačních zdrojů. Informace o Pomodoro můžete najít Wikipedii i na Facebooku. Spoustu zajímavých videí najdete na YouTube, například Mastering the Pomodoro Technique in 5 Minutes. Pak bych ještě doporučil článek Pomodoro Technique in 5 minutes – mně to sice trvalo trochu déle – text je rozsáhlý, ale přehledný. Zajímavé čtení představuje i příspěvek The Pomodoro Technique: An Overview, včetně diskuze.
Ale rozhodně nejlepším zdrojem je domovská stránka, která nabízí ke stažení materiály jako například knihu, pracovní listy nebo tzv. cheat sheet.
V dalším článku vám ještě představíme několik nástrojů, abyste toho rajčete vymačkali co nejvíc.

22. 2. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Dnes přidáváme další tři česká nakladatelství a vydavatelství, která byste neměli minout, pokud si chcete počíst.

20. 2. 2012

Pomodoro – informační zdroje (1)


Následující odstavce rozhodně nebudou pouze pro příznivce rajčat nebo rajčatových bitev (mimochodem mrkněte se na video z akce La Tomatina). Podíváme na techniku Pomodoro, která by vám měla umožnit efektivněji využívat váš čas. Na hlavní stránce projektu sice najdete všechny důležité informace, ale my se pokusíme ukázat i další zdroje informující o „rajčeti“.
Takže vzhůru ke slíbeným článkům:

17. 2. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Nečtěte jen naše stránky, ale podívejte se také občas do knížek. Dnes vám Popelka nabízí tři odkazy na webové stránky českých nakladatelství, která vydávají literaturu zaměřenou na osobní rozvoj, time-management a plánovací techniky.

13. 2. 2012

Hamster a 80/20 – vyhodnocení (2)


A máme konec měsíce, pročež přichází vyhodnocení sledování mé pracovní činnosti programem Hamster. Na úvod musím říct, že jsem se sice snažil být důsledný, ale především kategorie Vzdělávání (myslím mé osobní vzdělávání) je dost podhodnocená – především čtení knih jsem tam neuváděl.
Musím se pochválit, že optimalizace zřejmě trochu zafungovala, protože 34% všech aktivit měo přímou souvislost s mým příjmem (smysluplná pracovní náplň, různé externí projekty na dohody). Zbytek neměl přímý finanční efekt – 28% bylo směrováno do tzv. investic (rozjezd nových projektů), 20% do sociálních kontaktů (kategorie bohužel směšuje užitečné konzultace a naprosto neproduktivní porady), 14% do administrativy (od vyplňování formulářů po třídění emailů) a posledních 5% je na vzdělávání.
S výsledkem jsem celkem spokojený. Pro příští měsíce chystám drobné úpravy, které by měly vést k poklesu podílu administrativy, sociálních kontaktů i investic. A hlavně k poklesu absolutního počtu odpracovaných hodin, který byl v lednu více než 8 hodin v pracovní den. A to nepočítám hodiny strávené v práci, ale skutečnou odpracovanou dobu.

8. 2. 2012

Nepřehlédněte


Dopoledne 6. února vysílal Radiožurnál zajímavý rozhovor s Ivanem Pilným. Já jsem ho osobně nestihl, ale už se těším, až si ho pustím večer na rotopedu do sluchátek. Rozhodně nepřehlédněte.

6. 2. 2012

Hamster a 80/20 (1)


Trochu jsem se snažil optimalizovat svůj čas, který věnuji činnostem spojenými s výdělkem. Rozhodl jsme se k tomu během Vánoc jako tradiční novoroční předsevzetí. A kupodivu předsevzetí vydrželo celý měsíc. Už to je skoro zázrak.
Prvním krokem byla evidence pracovních činností. Nejprve jsme přemýšlel tabulkách v Excelu/Calcu. Pak jsem testoval různé webové nástroje a nakonec jsem se vrátil k Hamsteru. To je program, který sleduje čas strávený u počítače (to je moje obvyklé pracovní prostředí). Umožňuje zadat název a popis akce, štítky (tagy) a kategorie. Program umí také vytvářet jednoduché přehledy a statistiky. To je právě část aplikace, kvůli které jsem Hamster před časem opustil. Statistika je poměrně jednoduchá, trochu nepřehledná. Program neumožňuje export dat do nějaké obecného formátu (třeba csv), který by bylo možné zpracovat pomocí tabulkového procesoru. A nejvíc mě štvou hlášky typu „jste pilná včelka“ nebo „jste noční sova“.
Před vlastním sledování bylo zapotřebí definovat kategorie a štítky. Vzhledem k tomu, že aktivita může mít jen jednu kategorii, kategorie reprezentují typ činnosti (například plánování, administrativa, schůzka). Naopak štítků může být víc, proto tam doplňuji klienty, protože některé aktivity se týkají více zákazníků. V názvu aktivity se pak objevují pojmenování jednotlivých projektů.

3. 2. 2012

Nepřehlédněte


Rozhovor s Bohdanem Pomahačem v Reflexu (49/2011). A vůbec cokoli o této celebritě, která se naštěstí mezi celebrity neředí. Proč ten rozhovor je o tvrdé práci, o obrovském nasazení a ochotě pomáhat? A vůbec to nezní jako klišé? A proč tam nejsou výrazy typu „máme nárok“, „máme právo“, „podívejte se na platy v zahraničí“, které tak často slýcháme i od jiných českých doktorů. Ve stejném čísle jsou publikovaná tzv. nevermore českých osobností. V souvislosti s Bohadanem Pomahačem je zajímavá reakce rapera Vladimíra 518, kterému nejvíc vadí české přizdisráčství. Rozhodně nepřehlédněte.

1. 2. 2012

Tři odkazy pro Popelku


My se konkurence nebojíme. Proto nabízíme odkazy na podle nás nejzajímavější české weby, zabývající se produktivitou a sebevzděláváním.