23. 1. 2012

Zima se Zimem (5)


Jak optimalizovat práci se Zimem? Pokusím se poradit několik jednoduchých triků pro mpoužívání Zim jako univerzálního zápisníku.
  1. Nastavte si Zim jako aplikaci po spuštění, nejlépe v minimalizované podobě.
  2. Já osobně používám více pracovních ploch a na jedné mám pouze Zim, abych se do zápisníku dostal jednou klávesovou zkratkou.
  3. Pokud pracuji na dvou monitorech, tak na jednom monitoru mi běží vlastní Zim a na druhém maximalizovaný seznam úkolů. Jestli má jen jeden monitor (displej notebooku), snažím, aby seznam úkolů překrýval okno Zimu, ale zároveň nebylo nutné seznam úkolů vždy zavírat nebo odsouvat.
  4. Adresář (sešit) mám primárně uložený na Dropboxu – můžu pracovat off-line, ale jakmile se připojím všechno se synchronizuje. Díky tomu mám k němu přístup i z mobilu. Zim zatím neexistuje v mobilní variantě, ale vzhledem k tomu, že stránky jsou pouze textové soubory, můžu je číst nebo editovat v libovolném editoru.
  5. Pro označení priority používám maximálně tři vykřičníky = tři priority.
  6. Snažím se ke každému úkolu přiřadit minimálně 2-3 štítky – kde nebo s jakým nástrojem ho mohu realizovat (například ve městě, na internetu, na tiskárně), jak dlouho bude trvat (v minutách) a případně, v kterou denní dobu ho chci uskutečnit.
  7. Pokud se chcete Zimu věnovat dál, doporučuji si přečíst další články jako například Kam si píšete poznámky? Zkuste Zim (Michal Černý), Zim: Konečně pořádné poznámky v počítači (Jan Černý) nebo Seriál Zim (Vladimír Ott).

Seriál o programu Zim končí, ale rozhodně o něm na tomto blogu ještě uslyšíte. Pokud máte nějaké dotazy, připomínky, komentáře nebo zkušenosti, určitě je napište do komentářů k tomuto článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat