30. 1. 2012

Doodle


Doodle používám pro vytvoření hlasování o nějaké události (například termínu schůzky). Do Doodle se můžete přihlásit kromě účtu přímo pro Doodle také prostřednictvím Google, Yahoo, Facebook nebo OpenID. Pak vám systém nabídne tři základní kroky: Vytvoření seznamu voleb (hlasování), pozvání účastníků hlasování a potvrzení hlasování. Zajímavou funkcí Doodle je také propojení s Google kalendářem – jednak před vlastním vytvořením kalendáře nebo vaší volbou máte možnost nahlédnout do kalendáře a také se události vytvořené v Doodle se zkopírují do kalendáře. Kromě možností „Ano“ a „Ne“ mohou uživatelé zadat také volbu „zatím nevím“ (nastavuje se ve volbě Settings). Prostě s Doodle si můžete pohrát, jak se vám zlíbí.

27. 1. 2012

Nepřehlédněte


Sledujete zajímavá videa na serveru TED? Ať je vaše odpověď ano či ne, doporučuji se podívat na Setha Godina a dvacet minut jeho přednášky This is broken. Skvělá kombinace zábavy a poučení. Rozhodně nepřehlédněte.

25. 1. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Už jsme se zmiňovali o technice GTD. Dnes Popelkám přinášíme tři základní webové stránky o tom, jak mít vše hotovo.

23. 1. 2012

Zima se Zimem (5)


Jak optimalizovat práci se Zimem? Pokusím se poradit několik jednoduchých triků pro mpoužívání Zim jako univerzálního zápisníku.
  1. Nastavte si Zim jako aplikaci po spuštění, nejlépe v minimalizované podobě.
  2. Já osobně používám více pracovních ploch a na jedné mám pouze Zim, abych se do zápisníku dostal jednou klávesovou zkratkou.
  3. Pokud pracuji na dvou monitorech, tak na jednom monitoru mi běží vlastní Zim a na druhém maximalizovaný seznam úkolů. Jestli má jen jeden monitor (displej notebooku), snažím, aby seznam úkolů překrýval okno Zimu, ale zároveň nebylo nutné seznam úkolů vždy zavírat nebo odsouvat.
  4. Adresář (sešit) mám primárně uložený na Dropboxu – můžu pracovat off-line, ale jakmile se připojím všechno se synchronizuje. Díky tomu mám k němu přístup i z mobilu. Zim zatím neexistuje v mobilní variantě, ale vzhledem k tomu, že stránky jsou pouze textové soubory, můžu je číst nebo editovat v libovolném editoru.
  5. Pro označení priority používám maximálně tři vykřičníky = tři priority.
  6. Snažím se ke každému úkolu přiřadit minimálně 2-3 štítky – kde nebo s jakým nástrojem ho mohu realizovat (například ve městě, na internetu, na tiskárně), jak dlouho bude trvat (v minutách) a případně, v kterou denní dobu ho chci uskutečnit.
  7. Pokud se chcete Zimu věnovat dál, doporučuji si přečíst další články jako například Kam si píšete poznámky? Zkuste Zim (Michal Černý), Zim: Konečně pořádné poznámky v počítači (Jan Černý) nebo Seriál Zim (Vladimír Ott).

Seriál o programu Zim končí, ale rozhodně o něm na tomto blogu ještě uslyšíte. Pokud máte nějaké dotazy, připomínky, komentáře nebo zkušenosti, určitě je napište do komentářů k tomuto článku.

20. 1. 2012

Tři odkazy pro Popelku


18. 1. 2012

SEO knížka


Aby měla Vaše webové stránka vyšší návštěvnost, je dobrá si trochu pohrát s optimalizací pro vyhledávače, která se skrývá pod tajemnou zkratkou SEO (Search Engine Optimization). Nedávno jsem potřeboval zvýšit návštěvnost u jednoho z blogů a hledal jsem nějaké materiály pro SEO. Nejvíc mě asi zaujala kniha The Begginers Guide To SEO. Škoda, že ten PDF nejde moc úspěšně zkonvertovat do čtečky :-( Ale to už bych za ty peníze asi příliš.

16. 1. 2012

Zima se Zimem (4)


Jak já používám Zim? Protože jsem se inspiroval metodou Getting Things Done, založil jsem si pět základní stránek:
  1. Inbox – kam píšu bez ladu a skladu veškeré poznámky, které mě napadnou, když mám zapnutý počítač. Prostě poznámkový blok, který jednou týdně sestřídím.
  2. Kontrola & Čekám na... – projekty, které jsou v běhu, ale momentálně je nemůžu nijak ovlivnit (například čekám na něčí odpověď). Do této stránky přesouvám celé projekty podle potřeby.
  3. Někdy / Možná – jedna stránka, která obsahuje poznámky, postřehy a odkazy, na které nemám čas, ale rád bych se jim v budoucnosti věnoval. Upřímně řečeno se obsah této stránky nekontrolovaně nefukuje :-)
  4. Projekty – co projekt to stránky, která obsahuje různé informace o projektu, texty, odkazy na externí dokumenty (třeba excelovské tabulky), ale hlavně seznam úkolů.
  5. Osobní – podobně jako předchozí bod, jen se nejedná o pracovní záležitosti, ale osobní záležitosti, jako například abych si denně zacvičil.

A cíl celého konání? Mít na konci dne čistý seznam úkolů pro tento den. Zim mi běží na pozadí, ráno začnu řešit úkoly s největší prioritou a večer skončím plánováním na další den. Kompletní postup ještě popíšu v dalších článcích, tady bych se chtěl věnovat spíše technologii.
A na závěr přidám ještě příklad zapsání úkolu:
[] Další díl seriálu o Zim [d:1/1/2012] @internet @20min !!

Vidíte všechny informace ve zhuštěné podobě. Postupně zleva doprava – otevřený (neukončený) úkol, jeho popis, datum dokončení, štítky (označují kde ho budu realizovat a jak dlouho, občas doplňuji štítky s denní dobou, například cvičit ráno) a priorita.

13. 1. 2012

Nepřehlédněte


Dnes začínáme další nepravidelný seriál s názvem Nepřehlédněte. Přivedl nás k němu článek Vojty Bednáře Nechte si vytvořit svůj startup. Nejlepší startupové generátory. Jak píše autor v diskuzi, jedná se „jen o takovou vykopávací jedovatost k pobavení a zamyšlení“. Určitě ho nepřehlédněte – já se hlavně pobavil, ale v diskuzi vidím, že to někteří opravdu berou vážně... :-(

11. 1. 2012

Crocodoc


Nedávno jsem potřeboval sdílet PDF dokument (návrh webu), přičemž jsem nechtěl, aby do dokumentu někdo zasahoval, ale zároveň aby bylo možné dokument komentovat. A to nejlépe jednotlivé prvky grafického návrhu. Třetí podmínka byla ta, že jsem nechtěl, aby se jednotliví uživatelé dokumentu museli registrovat.
A tak jsem přišel na aplikaci CrocoDoc. Funguje přesně podle mých požadavků. Uživatel má možnost dokument komentovat, psát anotace k jednotlivým prvků (point, area a text comments), zvýraznit některé části dokumentu, napsat poznámku nebo něco nakreslit. Upřímně řečeno, zatím jsem nadšený, ale uvidíme, jak se služba osvědčí při interakci se skutečnými zákazníky.

9. 1. 2012

Zima se Zimem (3)


Jak se se Zimem pracuje? Dobře a jednoduše. Vytvoříte si stromovou strukturu dokumentů (tzv. sešit) a v ní se pohybujete, včetně vzájemných vazeb. Zim umožňuje jednoduché editování textu – nadpisy, různé typy písma (kurzívu, podtržené písmo, tučné nebo přeškrtnuté písmo) a odkazy (nejen na webu, ale i v sešitu nebo na diksu vašeho počítače). Zim umožňuje i připojení externího souboru, kontrolu pravopisu nebo tvorbu seznamů s odrážkami (stačí začít řádku hvězdičkou – prostě syntaxe wiki). Mezi další zajímavé funkce patří možnost vkládání štítků (tagů) pomocí zavináče (jinými slovy, co je za zavináčem je štítek, podle které je možné vyhledávat). A další skvělou možností je tvorba seznamu úkolů. Jedná se o seznam, který je doplněný výrazem typu [d:1/1/2013], což znamená datum splnění úkolu. Případně je možné úkol doplnit o štítky a důležitost (prioritu). Ta se přidává pomocí vykřičníků za úkol. Úkoly je možné označovat jako otevřené (rozpracované), dokončené nebo zrušené. Celý seznam úkolů je možné si zobrazit ve zvláštním okně a třídit podle data, priority, stránky, na které se vyskytují, nebo štítků.

6. 1. 2012

Tři odkazy pro Popelku


Se začátkem roku 2012 se roztrhl pytel s články, které vám poradí jak zlepšit produktivitu, postavu, postavení, jak ho postavit... Prostě máte pocit, že váš život se zlepší přečtením několika řádků. To je samozřejmě blbost, ale na druhou stranu inspirace není nikdy dost. Proto vám budeme pravidelně přinášet malý seriál Tři odkazy pro Popelku.

5. 1. 2012

Pearltrees


Zalíbí se se vám každou chvíli nějaká webová stránka? Záložky máte nafouknuté, nepřehledné a zatím jste nenašli způsob, jak odkazy evidovat? Zkuste „perlové stromy“ - Pearltrees. Aplikace nabízí přesně to, co najdete v jejím názvu. Jednotlivé odkazy tvoří na obrazovce kroužky (perličky), které podle společných vlastností spojujete do stromových struktur. Samozřejmostí jsou náhledy stránek a možnost vytváření skupin odkazů.
V Firefoxu existuje dokonce i plug-in Pearltrees Pearler, který integruje hlavní ikony Pearltrees do lišty.

4. 1. 2012

Zima se Zimem (2)


Minule jsem vám slíbil přinést informace o programu Zim. Zim je program označovaný jako desktopová wiki, který vyvíjí Jaap Karssenberg. Zim je poskytován v licenci GNU/GPL a v současnosti je k dispozici verze 0.53. Takže první výhoda je ta, že je zadarmo. Další výhoda je jeho multiplatformnost – kromě verze pro Windows existují balíčky i pro různé distribuce Linuxu a systém BSD. Výhoda číslo tři – Zim sice není přímo minimalistický program, ale jeho uživatelské rozhraní je velice střídmé. Obsahuje menu, jednoduchou nástrojovou lištu, seznam stránek (rejstřík) a štítků. A samozřejmě okno s dokumenty. Prostě jednoduché, rychlé a navíc doplněné kvalitní nápovědou. Poslední výhodou přestavují doplňky aplikace, například kalendář.

3. 1. 2012

Zima se Zimem (1)


Jeden z nejlepších nástrojů, který používám skoro pro všechno je program Zim. Za rok jsem si na něj zvykl a ačkoli jsem se pokoušel několikrát najít najít lepší řešení, stejně jsem u něj zůstal. V několika krátkých článcích bych vám odpověděl na následující otázky
  • Co je to Zim a jaké jsou jeho výhody?
  • Jak se se Zimem pracuje?
  • K čemu ho používám?
  • Jak optimalizovat práci se Zimem?

Na další díl se těšte už za tři dny. Mimochodem celý projekt blogu Skvělá práce je vedený v Zimu (omlouvám se češtinářům, ale budu to krásné slovo skloňovat).

2. 1. 2012

Vítejte na blogu Skvělá práce!


Na začátku bychom asi měli vysvětlit, proč jsme ho vlastně založili. Zhruba dvakrát týdně (podle potřeby i častěji) bychom vás, vážení čtenáři, chtěli informovat o produktech (programech, metodách, knihách), které z vaší běžné všední práce udělají činnost skvělou a takřka dobrodružnou.
Teď si asi říkáte - „Jasně webu o personal managementu, self-improvementu nebo time-managementu je spousta. Už nemůžete přinést nic nového.“
Jak se lišíme od konkurenční nabídky?
  1. Nejsme svázáni žádnou konkrétní metodou. Budeme pro vás prostě vybírat to nejlepší a hlavně nabízet alternativy.
  2. Neprodáváme žádné produkty. Nebudeme vás otravovat akčními nabídkami programů, diářů nebo knih. Občas vám sice něco doporučíme, ale pouze na základě naší zkušenosti.
  3. Máme vše vyzkoušené. Prošli jsme GTD, Pomodoro a další a nakonec jsme si vytvořili individuální přístup, protože prostě nevěříme univerzálním řešením jako celku, ale jednotlivým postupům, metodám nebo vychytávkám ano.

    Přejeme vám pěkné čtení a sami si přejeme nejen spoustu čtenářů, ale především jejich reakcí.