31. 12. 2012

PF 2013

Všechno nejlepší do třináctého roku ve všem, co chystáte, vám přeje redakce Skvělé práce.

28. 12. 2012

Nepřehlédněte


Je spousta stránka, které vám radí nejrůznější vychytávky. Pokud chcete koncentrovanou nabídku, rozhodně nepřehlédněte seznam 40 stránek, na nichž se můžete naučit něco nového a užitečného. Jsou tam sice staří známí, jako například Lifehacker, ale určitě objevíte i nějaké novinky.

26. 12. 2012

Jak se také dá ušetřit za letenku


Dnes vám ukážu modelový příklad, jak ušetřit za letenku. Máte v plánu let ze Sydney do Los Angeles a chtěli byste se zastavit na Tahiti? Nabízí se vyhledat dvě jednosměrné letenky – celková cena je $1344 + $1558. Když si najdete vhodný program (například http://www.yapta.com/) a zadáte vyhledat multi-city letenku, tak skoro nevěříte svým očím – $1151. A ty ušetřené dva táci můžete pěkně roztočit.

24. 12. 2012

Vánoční produktivita

Nezapomeňte, že dnes je Štědrý den a hned následují svátky vánoční. V tomto krátkém příspěvku vám nabídneme jednu zásadní radu, jak zvýšit svoji produktivitu během těchto "neproduktivních" dní. Nejlepší bude, když se na všechno vyse... nebo alespoň vykašlete a užívejte si návštěvy, kapra, dárky, pohádky...

21. 12. 2012

Nepřehlédněte


V článku o knize Pracujte méně, udělejte více od Michaela Bungaye Steinera jsme vás varovali, že o této knize ještě uslyšíte. Dnes vás upozorníme na webovou stránku, která obsahuje materiály a pracovní listy k této publikaci. Proto rozhodně nepřehlédněte web box of crayons a sekci s mapami z výše uvedené knihy.

19. 12. 2012

Hledáte letenky za zajímavé ceny? (2)


Na webu jsme našli další návod, který vám pomůže najít poměrně levné letenky. Článek je sice orientován na americké cestovatele, ale pokud si odmyslíte vyloženě americké reálie (například některé specifické servery), tak postup je univerzální.
Co článek obsahuje? Šest základních tipů, které pomohou vaší peněžence.
  1. Kdy jsou lety nejlevnější – prostředek týdne, brzo ráno, pozdě večer, včas rezervované nebo z a na méně frekventovaná letiště.
  2. Srovnávejte více prodejců, nejlépe tzv. agregátorů – příklady jsou například v námi parafrázovaném článku nebo v našich předchozích příspěvcích.
  3. Podívejte se na slevy – tenhle bod je právě dost specifický pro USA, ale zkuste nabídku poskytovatelů prozkoumat.
  4. Nezapomeňte na nízkorozpočtové aerolinky – tady je nabídka v Evropě dost bohatá. Navíc většina standardních vyhledávačů letenek s low-cost společnostmi nespolupracuje (to platí i naopak).
  5. Round the World tickets – ideální nabídka pro dlouhé cesty, ale upřímně řečeno, mně se vyplatilo kupovat jednotlivé jednosměrné letenky u různých prodejců.
  6. Ostatní rady – létejte jako kurýři a podobně.

17. 12. 2012

Nepřehlédněte


Dnešní Nepřehlédněte je směřováno do oblasti volného času. Můj oblíbený server Lifehacker nabízí deset rad, jak si lépe užít poslech hudby. Mezi nápady najdete doporučení k výměně sluchátek, změnu bitrate kódování hudby, používání DAC adaptéru, ale také například jednoduché a prosté vyčištění adresáře s hudbou. Rozhodně nepřehlédněte a nepřeslechněte.

14. 12. 2012

Nepřehlédněte


Zajímavý článek Manage Your Money with Google Calendar ukazuje, jak je možné spravovat finance pomocí Google Kalendáře. Rozhodně nepřehlédněte.

12. 12. 2012

Nepřehlédněte


Hledáte informace pro vaši seminární, bakalářskou nebo diplomovou práci? Nebojte se, nenabízíme, že ji za vás za několik desítek tisíc napíšeme. Máme pro vás něco lepšího. Většina z nás umí hledat na Google nebo Seznamu, ale dá se tam najít skutečně všechno? Stránka 100 Time-Saving Search Engines for Serious Scholars ukazuje že existuje sto způsobů vyhledávání. Rozhodně ji nepřehlédněte.

10. 12. 2012

Nejlepší stránky o cestování (8) – Seat Guru


Buď poslední dobou vyrábí menší letadla nebo bude něco na údajích, které mi nabízí má osobní váha. Každopádně mě potěšila stránka Seat Guru. Tam najdete nejkomfortnější místa v letadle.
Čeká mě cesta do Hongkongu, tak by mě zajímalo, kam si mám v letadle sednout. Na business třídu nemám, tak si počkám, co mi poradí sedadlový guru. Nabízí rozměry sedaček, přítomnost televizních obrazovek nebo zásuvek. Podle vyhodnocení je nejlepší řada sedaček 26 (hned za businessem a u nouzového východu). Naopak úplně nejhorší je řada 40. Stejnou radu zřejmě dostanete u každého letadla Airbus A340-600 Vers. 1 (346).

7. 12. 2012

Nepřehlédněte


Nedávno jsme psali o několika aplikacích, která mohou sloužit jako webová úložiště. Dnes vás chceme upozornit na tematicky příbuzný článek Webová úložiště: vybíráme to pravé a především na diskuzi pod článkem. Rozhodně nepřehlédněte.

5. 12. 2012

Finance: Jak mě nejdřív naštvali a nakonec pomohli


Moje banka mi začala házet klacky pod nohy. Například, když jsem chtěl rušit jednu službu (samozřejmě placenou), najednou zrušili dvě (samozřejmě bezplatnou, kterou jsem prokazatelně používal). Tak jsem se rozhodl zažádat o kreditní kartu jinde. Proč bych měl platit za službu někde, kde mě spolehlivě naštvou při každé návštěvě?
Další banka byla na rozdíl od té první v pohodě. Komunikace zásadně přes internet. Navíc jsem se strefil do akční nabídky. Všechno šlo jako po drátkách – vyplnit formulář, odeslat a čekat. A jaký byl výsledek? Dopis ve znění typu „Vaší žádosti nebylo vyhověno a my nejsme povinní Vám říct proč...“ . Tahle arogantní argumentace mě rozpálila.
Takže následovala další analýza nabídek kreditních karet. A našel jsem kreditní kartu UniCredit Bank. Pro mě byla výhodná, pracovnice v bance ochotné, komunikace příjemná. A výsledek? Vaí žádosti nebylo vyhověno...
To samozřejmě není konec. Stačilo doplnit požadované údaje s pomocí internetu a pracovnice na lince, která mě zásobovala informacemi a různými variantami. Kartu mám doma a krásně funguje.
A na závěr dvě informace:
  1. Toto není PR článek ani reklama.
  2. Dvě banky, kde jsem nebyl úspěšný a především spokojený, byly Česká spořitelna a Citi (tam už jsem svoji stížnost tlumočil).

3. 12. 2012

Nejlepší stránky o cestování (7) – FlyerTalk


Dneska vám upozorníme na diskuzní fórum, které se týká letecké dopravy – FlyerTalk. Co na stránkách najdete? Více než 400 000 uživatelů, přes 18 000 000 příspěvků. Sekce týkající se kreditních karet, Frequent Flyer programů a další. Například poznámky k mému oblíbenému programu Miles & More mě nadchla – například seznam propagačních akcí, kde se dají získat míle navíc.