30. 11. 2012

Nepřehlédněte


Po delší době zařazujeme do rubriky Nepřehlédněte jeden český článek (sice není zcela původní a samozřejmě si můžete přečíst i originál – mimochodem odkaz na původní server je na iDnes.cz špatně). Přečíst si ho mohou zájemci o cestování i ekonomiku, a proto rozhodně zapadá do tématického záběru našeho blogu. Název článku již říká vše – Šest měst, která vám zaplatí, abyste se tam přestěhovali. Rozhodně nepřehlédněte.

28. 11. 2012

Nejlepší stránky o cestování (6) – HostelWorld


Existuje mnoho stránek, kde můžete najít levné ubytování v hostelu nebo B&B. Proč článek doporučuje právě HostelWorld? Může za to rozsáhlá databáze, pěkné vizuální prostředí a také fakt, že zajímavé a levné nabídky se vyskytují už na druhé nebo třetí stránce. Takže listujte, určitě se to vyplatí. Pokud budete chtít hledat jinde, doporučuji pro ubytování také skyscanner, i když si většina myslí, že tam najdou ubytování tak maximálně v letadle...

26. 11. 2012

Nepřehlédněte


Projekt Coursera (v některých článcích nazývaný Coursea) nabízí online kurzy, které jsou zdarma a umožňují získat certifikáty z prestižních amerických univerzit (Stanford University, Duke University, Penn State...). Další informace poskytnu někdy v březnu 2013, kdy dokončím (a doufám, že úspěšně) první kurz na Georgia Tech. Nepřehlédněte.

23. 11. 2012

Nepřehlédněte


Nepřehlédněte jeden starší článek o aplikacích zvyšujících produktivitu – Trojice time management aplikací: šetřete drahocenným časem. Vyzkoušejte programy Rescue Time, Chrometa a Personal Activity Monitor.

21. 11. 2012

Nepřehlédněte


Dnes doporučuji článek z blogu Mít vše hotovo, který se týká porad. Autor stručně a přehledně odpovídá na otázku Mohou být porady efektivní? Odpověď je samozřejmě kladná a navíc obsahuje v několika bodech základní rady týkající se přípravy nebo podpůrných materiálů.

19. 11. 2012

Třicet výzev pro třicet dní


Zní to sice jako Třicet případů majora Zemana, ale článek 30 Challenges for 30 Days obsahuje několik (přesně třicet) činností, které je vhodné si osvojit během následujících třiceti dnů. Úkoly jsou rozděleny podle obtížnosti. Mezi nejtěžší patří například Každodenní hovor s cizincem nebo Napsání románu o 50 000 slovech během třiceti dnů...

16. 11. 2012

Nepřehlédněte


Na našem blogu jsme už psali o minimalistických nástrojích. Proto dnes přidáváme odkaz na článek na serveru Root.cz, který pojednává především o minimalistických editorech textu. Nepřehlédněte Textové editory pro tvůrčí psaní. Ale pozor článek jde mnohem dál...

14. 11. 2012

Hledání na Google


Tenhle příspěvek si určitě zaslouží zařazení do mnoha rubrik. Ať už jde o Nepřehlédněte, Produktivitu, Finance nebo Cestování. Jedná se vlastně o odkaz na dva články (a já doufám, že by jich časem mohlo být víc) od Thorina Klosowskiho. Oba ukazují, jak hledat na Google. Možná si myslíte, že to umíte – nějakého to klíčové slovo dáte dohromady, možná dokonce přidáte logické spojky nebo uvozovky. Ale Thorin nám na jednoduchých příkladech ukazuje, že je možné se Google ptát na cestu (dotaz: from jedna adresa to druhá adresa), přepočítávat měny (dotaz: 1200 czk to usd) nebo překládat (dotaz: translate "skvělá práce" in english). A je toho mnohem víc. To zjistíte po přečtení článků 20 Google Search Shortcuts to Hone Your Google-Fu a 10 (More) Google Shortcuts to Hone Your Google-Fu.

12. 11. 2012

Pomodoro – širší kontext (5)


Technika Pomodoro není pouze o měření času a pravidelných přestávkách. Stejně jako v jiných podobných systémech je potřeba zařadit techniku do širšího plánovacího rámce. Dokument The Pomodoro Technique, který napsal Francesco Cirillo doporučuje následující fáze:
  1. Plánování (na počátku pracovního dne) – před tím než poprvé natáhnete „minutku“ je potřeba se rozhodnout kam a jak budete investovat svůj čas a úsilí. Pro tento krok použijte některý ze systémů osobního plánování nebo Pomodoro To Do Today Sheet .
  2. Sledování (tracking; v průběhu celého dne) – zaznamenávejte si všechny informace související s technikou Pomodoro. Například činnosti, které se vejdou do jednoho Pomodora, které jsou naopak časově nevyhovující a podobně.
  3. Zaznamenávání získaných poznatků (na konci dne) – tento a následující kroky slouží ke zlepšení vaší produktivity. Prozkoumejte váš den a snažte se najít možnosti pro zlepšení. K tomu můžete použít například Records Sheet .
  4. Zpracování získaných poznatků (na konci dne).
  5. Vizualizace získaných poznatků a informací (na konci dne).

9. 11. 2012

Nepřehlédněte


Neodolal jsem a poslat na Skvělou práci odkaz na článek Miliardář Buffett investuje chytře. Deset pravidel Věštce z Omahy ke zbohatnutí (http://byznys.ihned.cz/podnikani-a-dane/c1-57281880-miliardar-buffett-investuje-chytre-deset-pravidel-vestce-z-omahy-ke-zbohatnuti). Kam s ním? No zřejmě do rubriky Nepřehlédněte. Ale nezapomeňte, že pojednává o financích.

7. 11. 2012

Týdenní plánování (3)


Součástí týdenního plánování jsou i další techniky jako například Weekly MIT (nejdůležitější položky týdne). Jedná se o seznam, jehož položky následně rozdělujete do jednotlivých dnů.
Další možností je zařazení životních rolí (například manžel, otec, programátor...) a jeho propojení s úkoly tak, aby pro každou roli byl během týdne splněný jeden úkol s největším pozitivním přínosem.
Jinou technikou, kterou můžete zohlednit při týdenním plánování je Paretův princip (20:80). Mezi úkoly největší prioritou zařaďte ty s nejvyšším přínosem. Jinými slovy důležitých je pouze 20% vašeho plánu.
Součástí každého týdenního plánování by mělo být také hodnocení předchozího týdne. Co se povedlo, proč a jak to nejlépe zopakovat.
A nezapomeňte na vůli. Nikoli na vůli úkoly vykonat (ta je také důležitá), ale na vhodné časové mezery mezi úkoly (jinými slovy zahradu neposekáte v práci, musíte se tam nějak dostat a ještě si nechat prostor na zakoupení benzínu do sekačky).
Zjistíte, že týdenní plánování nevyužívá každou minutu vašeho dne. Vzápětí na to objevíte, že vám to vůbec nevadí. A to hned ze dvou důvodů – jednak to vůbec není nutné, a jednak se vyskytne mnoho neočekávaných záležitostí, které elegantně vklouznou do volných políček.

5. 11. 2012

Napište nám


Máte zájem publikovat na internetu a netroufáte si na samostatný blog nebo webovou stránku? Přidejte se k nám. Na stránkách Skvělá práce se určitě najde místo pro vaše příspěvky. Vidíte, že náš záběr široký, takže směle posílejte například tipy a triky na cesty, způsoby jak ušetřit peníze, čas nebo obojí, náměty na zajímavé knížky, weby nebo blogy, techniky, které používáte pro osobní plánování, vaše zkušenosti s podnikáním, s různými druhy technologických hraček nebo aplikacemi... Prostě je toho spousta. Pokud si nejste jisti, zda váš článek je vhodný pro náš web, neváhejte a pošlete ho (nebo jen námět). Někdo v redakci vám určitě poradí.
Piště také jakékoli dotazy, náměty, nápady, stížnosti, kritiky a podobně?
A kam to vlastně máte psát? Přece na adresu orthodrome@gmail.com.
Děkujeme.

2. 11. 2012

Nepřehlédněte


Asi bychom si měli zařídit rubriku Blbosti. Protože jinak nevím, kam by se dnešní Nepřehlédněte hodilo. Stránka na mě vypadla během lenivého brouzdání po internetu při čekání až kolega konečně půjde na oběd. Co vlastně stránka umí? Je to jednoduché. Umožňuje vám napsat email, jehož adresátem jste vy a který přijde v den, kdy si určíte. Musí to být docela zábava napsat dneska, jak strašně vás štve nejmenovaná kolegyně, a po třech letech, až email přijde, zjistíte, že už dva roky je to vaše manželka. Anebo obráceně... Každopádně nepřehlédněte tuto stránku, která ani nemá pořádný název.